Command Prompt, MS-DOS,
Command Prompt, MS-DOS, PowerShell, Command Prompt, MS-DOS, Microsoft

Да се сбогуваме с MS-DOS и Command Prompt

Вие ползвате новия си Windows, без да се замисляте, че някъде в него има връзка с най-ранната операционна система на Microsoft. Едва ли сте забелязали също, че Command Prompt е част от всички версии на Windows. Сигурно няма да ви липсват, но не е лошо да знаете, че в близко бъдеще няма да ги има.

Как се появява MS-DOS?

През 1976 г. IBM решава да пусне 8086-базирани 16 битови PC-та и имат нужда от програмен език и операционна система. Те вземат програмния език от малкия независим доставчик на софтуер Microsoft. Предложението за операционна система, което 25-годишният Бил Гейтс им дава, е да отидат направо при източника: създателят на CP/M и основател на Digital Research, Гари Килдал. Килдал обаче не идва на уговорената среща и така IBM се оказват с празни ръце. По стечение на обстоятелствата, Пол Алън, партньорът на Гейтс, знаел за 86-DOS, операционната система на CP/M. Microsoft се свързва с Тим Патерсън от Seattle Computer Products, който копира 86-DOS, портва го за 8086-базирани 16 битови PC-та, променя логиката за буфериране на диска и въвежда FAT12 като файлова система и го продава за около $75.000 през 1981 г. Microsoft правят незначителни промени, преименуват я MS-DOS и я предлагат на IBM. IBM се съгласява системата да се продава и на други производители и това е основата, върху която Бил Гейтс ще изгради империя.

Каква е връзката между MS-DOS и Command Prompt?

MS-DOS е операционна система, а Command Prompt е интерфейс за управление на операционна система чрез конзола (на български често се среща понятието „команден ред“) . Връзката между двете е осъществена посредством предшественика на Command Prompt – COMMAND.COM (или MS-DOS prompt), който притежава почти същия вид и възможности. От MS-DOS и версиите на Windows от 3.1 насам Command Prompt изглежда по един и същи начин.

Иде ли краят на MS-DOS и Command Prompt?

В края на миналия месец, в Windows 10 Preview Build 14791, Command Prompt e почти пенсиониран. Дона Саркар, ръководител на вътрешни проекти в Windows, пише: „PowerShell е de facto новия Command Prompt и ще се ползва по подразбиране. Това „de facto“ подсказва, че все още не е дошъл краят за Command Prompt.  Сега можете да се откажете от PowerShell по подразбиране, като отворите Settings>  Personalization > Taskbar и изберете Replace Command Prompt with Windows PowerShell в менюто. Така, когато щракнете с десния бутон върху бутона Start или натиснете клавиша Windows + X“, ще можете да изберете Command Prompt вместо PowerShell.

Всъщност Build 14791 на Windows не е просто някаква бета. Той е основата за ъпгрейда Redstone 2, познат още като Windows 10 SP2. Това е бъдещето на Windows 10 и в него по подразбиране ще бъде избран PowerShell. В допълнение, вероятно сте разбрали, че вече ще е възможно да ползвате bash заедно с Windows 10. Още една причина да кажете “довиждане“ на MS-DOS и Command Prompt. PowerShell e изграден върху MS-DOS, но разчита на .Net Framework-базиран скриптов език. Той е добавен, за да се даде на системните администратори възможност за по-фин контрол върху Windows Server. С течение на времето PowerShell се превърна в мощна система за управление на Windows.

Последно сбогом!

Още с Windows NT през 1993 г. Microsoft започна да заменя части от MS-DOS. С течение на годините бяха заменени все повече и повече части от MS-DOS с по-модерни и надеждни „материали“. Днес последните парчета от MS-DOS и Command Prompt са на път да бъдат премахнати от Windows. Всичко хубаво си има край. Сбогом и довиждане Command Prompt и MS-DOS. Вие помогнахте за стартирането на PC революцията. Няма да бъдете забравени.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Николай Раянов

Любител на игрите, филмите и новите технологии. Колидер на Gaming отбора. IT Project Manager в работно време. Повече за мен може да научите от профилите ми в социалните мрежи.