Ловци на духове

Съвременните ловци на духове използват високотехнологично оборудване

Нощта настъпва и 30-годишният Рахул Кумар, който е част от екип ловци на духове, изважда туристическото си оборудване. Инфрачервени лампи, пълноспектърна камера, честотен модулатор Echo Vox и дрон за видео заснемане. Кумар ще се нуждае от своите камери, когато влезе в нощната тъмнина за поредното преследване.

Преходът, за който клиентите на Кумар плащат до 1000 индийски рупии (около 27 български лева), не е за хора със слаби нерви и сърца. Индийският парапсихолог изкарва прехраната си като лови призраци и разследва паранормални явления.

„Преди времената бяха други. Единствено семейството на Уорън можеше да прави изследвания в областта на свръхестественото“, казва Кумар. Той има предвид американската двойка Ед и Лорейн Уорън, която се прочула с разследването на Amityville hauntings през 1976 г. „Сега вече използваме модерните технологии“, обяснява Кумар и допълва, че съвременните електронни устройства са направили достъпна за всеки възможността да преследва паранормални сили.

„Повярвайте ми, на всеки 100 случая, с които се занимавам, 98 са фалшиви или фалшифицирани и могат да бъдат анализирани и възпроизведени в лабораторията“. Именно 100 пъти е бил потърсен Рахул във връзка със своята дейност за последните 10 години.

Как протича съвременният работен ден на един ловец на духове

Краткият отговор е: точно като по филмите. Измъчените клиенти търсят помощ от изследователи на паранормални явления. Оплакванията им варират от обитаеми от духове къщи до бледи привидения. Разследването на случаите трае около седмица. През нея екип от учени, въоръжен с най-съвременната апаратура, изучава местата и събитията.

Например, EMF метърът записва всяко колебание в електромагнитните честоти. „Човешкото тяло отделя около 2-3 милигауса (mG) електромагнитна сила, докато устройства като лаптопи и мобилни телефони  – около 200-300 mG. За аномалии може да се говори, когато устройството засече електромагнитна сила между 60 и 80 mG. В терминологията на ловците на духове, тези стойности се наричат „интелигентна енергия“.

Друго устройство е EVP (Electronic Voice Phenomenon). Това е рекордер, за който се предполага, че улавя звуци с честота под 20 Hz, които човешкото ухо не чува.

Инфрачервеното оборудване – IR термометър и IR камера се използват в тъмното, за да се съберат доказателства за наблюдение на свръхестествени явления. Заедно с инфраред оборудването се използва и пълноспектърната камера. Тази високотехнологична камера улавя лъчи, които не могат да се засекат от цифров огледално-рефлексен фотоапарат. Повечето от споменатите джаджи могат да се закупят само онлайн.

„Анализираме всички събрани през седмицата данни и ги сравняваме с други данни, получени през годините“, казва Рави Шекар, ръководител на Индийското паранормално общество (IPS), който е и негов бизнес мениджър.

Учени и рационалисти отхвърлят науката зад тези „разследвания“. „Как да се направи извод за звук, идващ от различни честоти?“, пита професор К.С. Сангуни, ръководител на катедрата по физика на IISc (Международния институт по устойчиво развитие). „Радио вълните и гравитационните вълни са си там и можете да ги измерите. Ловците на духове не знаят какво измерват и заради това го определят като паранормално. Това са своенравни аналогии, направени от любители изследователи“, добавя той.

Рационалистите са безцеремонни. „С напредването на технологиите експлоатацията на хора от безскрупулни елементи, които използват напредъка на науката, за да всяват страх, се е увеличил“, каза президентът на Федерацията на индийската рационалистична асоциация (FIRA)) Наренда Наяк.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg