Cryorig C1 – тест и ревю

Не беше много отдавна, когато правих тест и ревю на предишния Cryorig охладител – H5 Ultimate. Сега съм повече от щастлив да видя следващата тестова бройка, за да я проверя и добавя към все по-нарастващия брой тествани Cryorig продукти. Новодошлият охладител има продуктово име Cryorig C1.

Cryorig C1 е елегантен и компактен охладител, който може да бъде инсталиран в по-малки форм-фактор (SFF, small form factor) компютри и да осигурява в голяма степен прилично охлаждане на процесора. Той спокойно може да бъде разглеждан като фаворит за следващия ви охладител в малката гейминг платформа някъде в хола.

И така, без повече мотаене, нека се заемем с новата задача и да проверим какво може новият мъник.

Cryorig C1 изглежда доста добре на снимките, дори преди да погледна вътре в кутията. Първите ми мисли бяха дали не е бил повреден от удар по време на транспортирането. Една от стените на кутията е сравнително повредена, но повече за това – по-късно в статията.

Технологичният шрифт, заедно със стандартната синьо-черно-бяла цветова схема, прави тази продуктова кутия красива и напомня, че сме в 21-ви век, и очакваме наистина интересни кутии, Unboxing преживявания и добро цялостно представяне на продукта.

cryorig c1 - Кутия

Докато оглеждаме кутията, не можем да се информираме за техническите спецификации, технологичните характеристики и цялата необходима информация, за да вземем решение дали този охладител е добър вариант за нас. Когато отварям първия картонен капак, виждам охладителя Cryorig C1 в цялата му прелест. Следващата стъпка при отварянето на кутията ми разкрива голямо отделение, изработено от картон, в което се намират всички допълнителни аксесоари и наръчници.

Цветна снимка Презентация на пакета
cryorig c1 - разопаковане, изображение 2 cryorig c1 - разопаковане, изображение 3

 

Важно е да отбележа, че има допълнителна картонена защита, която е поставена около стените на кутията, за да увеличи цялостната здравина и издръжливост. За щастие, няма видима повреда от вътрешната страна и спокойно мога да кажа, че ударът от външната страна на кутията не е бил толкова силен, за да пробие защитата и да повреди алуминиевия охладител. Страхотно.

cryorig c1 - разопаковане, изображение 4

Вътре в голямото отделение се намират всички включени допълнителни аксесоари, увити в прозрачни найлонови торбички. Няколко по-малки отделения са очертани в картонената кутия, които отговарят на изображението върху капака на отделението и помагат на потребителя да се ориентира по-лесно – много добро хрумване наистина.

Нека да проверим какво могат да ни предложат допълнителните аксесоари.

 

CRYORIG C1: Допълнителни аксесоари

След като внимателно извадих аксесоарите от найлоновите торбички, ги подредих за снимка. Познат пакет като цяло, немного по-различен от други Cryorig кулери. Разбира се, все пак имаше нещо различно и това е кърпичката, която ще ви помогне да отстраните стара термопаста.

cryorig c1 - допълнителни аксесоари

Стандартният Cryorig C1 пакет предлага:

 • 1 x Cryorig отвертка
 • 1 x карта за регистриране на допълнителна 3-годишна гаранция
 • 1 x инсталационен наръчник (Intel и AMD)
 • 1 x задна планка Intel
 • 1 x задна планка AMD
 • 1 x спринцовка Cryorig CP9 термопаста
 • 1 x гумено уплътнение за сокет 775
 • 4 x  дълги метални винта за вентилатор
 • 4 x къси метални винта
 • 4 x  метални стенда
 • 4 x метални гайки
 • 2 x метални опори
 • 4 x гумени уплътнения за втори вентилатор
 • 1 x кърпичка със спирт.

Богатият набор от допълнителни аксесоари ще ви помогне за безпроблемната инсталция, както и за ъпгрейд при нужда. За щастие, мога да кажа, че от Cryorig наистина са се постарали за доброто качество на всички части, особено на металните. Точно както е редно.

След като проверих допълнителните аксесоари, нека продължа напред с поглед към охладителя, а именно – структурата му и дизайна.

 

CRYORIG C1: Структура

Cryorig C1 не е типичният процесорен охладител тип кула. Всъщност е доста повече от това и поради рестрикциите в размера си има много предизвикателства по производството на ефикасен охладител, способен да се справя с взискателни среди. За радост, Cryorig C1 изглежда отличен продукт, създаден с помощта на патентовани технологии от Cryorig, които го отличават в много категории.

Една от използваните технологии тук е DirectCompress™, която позволява чрез запояването на всички охладителни тръби да се постигне до 10% повече контактна площ, и това осигурява още по-добро топлоотвеждане и респективно по-ниски температури на процесора. Тази технология превъзхожда някои от използваните в бранша.

C1 контактна плоча C1 дизайн отстрани
cryorig c1 - контактна плоча cryorig c1 - дизайн отстрани

 

Физическите размери на C1 са Д 144.5 mm x Ш 140 mm x В 74 mm (с вентилатор), общото тегло е 628 грама. Без вентилатор везните показват 539 грама.

Идеално полираната контактна плоча е направена от чиста мед C1100 с никелово покритие и има размери 40 х 40 мм. Нивото на изпълнение е отлично и предоставя перфектен контакт на плочата с капачката на процесора. Четири от общо шест тръби с Ø6 mm диаметър всяка, покрити с никел и с U-форма, помагат на Cryorig C1 да бъде толкова компактен и подходящ за ITX системи. Това прави възможно C1 да бъде инсталиран в наистина малки кутии и там, където мястото е ограничено.

В допълнение на това, четирите U-формирани тръби позволяват двойно по-добро топлоотвеждане поради двупосочния път, който топлината трябва да измине.

Както и при предишни модели на фирмата, и тук имаме пластмасово покритие на ламелния радиатор. Пластмасата е бяла и е с логото на компанията, това има само естетическа функция, но все пак е добро попадение. Върху тази пластмаса лежи вентилаторът.

След като проверих радиаторната структура, нека да преминем към ламелите на този гъвкав охладител.

C1 поглед отстрани C1 фронтално

 

Cryorig C1 разполага с асиметричен дизайн. Погледнат отстрани, основният радиатор е леко изнесен спрямо контактната плоча. Под него се намира и вторият, по-малък по размер радиатор, допълващ охлаждащите възможности на C1. В зависимост от ориентацията си C1 може да покрива слотовете за РАМ памет или да „гледа“ към охладителите на модулите за регулиране на волтаж на процесора. Jet Fin Acceleration System™ е другата технология, използвана в производството на C1, като се има предвид по-малкият радиатор, който дори има различна конфигурация на ламели спрямо основния. Това позволява различна скорост на въздуха и по-добро охлаждане.

Горният радиатор има 56 ламела с дебелина от 0.4 мм на всеки от тях и 1.8 мм разстояние. По-малкият радиатор има 35 ламела, отново с 0.4 мм дебелина, но с по-тясно разстояние между ламелите – 1.4 мм. Това позволява по-ефективно завихряне на въздуха и по този начин Cryorig C1 може да охлажда процесори с до 140 вата TDP.

Какво би бил един процесорен охладител без най-добрия си приятел – вентилатора. Нека да хвърлим един поглед и към него.

XT140 вентилатор и монтажни винтове XT140 – нископрофилен вентилатор

 

Заводският Cryorig C1 идва с един 140 мм вентилатор – XT140 е неговото продуктово име. Физическите му размери са Д 140 mm x Ш 140 mm x В 13мм, тежи 89 грама. XT140 е със сива рамка, която има гумени заглушители в четирите си края (Acoustic Vibration Absorbers), за да не предава вибрации и шум към радиатора. Витлото има 13 тесни перки с интересен гланцов дизайн. XT140 има работен диапазон от 700 до 1300 оборота, генерира ниво на шум от 20 dBA до 24 dBA при максимални обороти. Нивото на въздушен поток е около 65 кубични фута в минута (CFM). Въздушното налягане е 1.49 ммH2O, което е доста добре за толкова нископрофилен вентилатор. Захранването става посредством 4-пинов PWM (ШИМ) конектор, а целият кабел е с черна оплетка като допълнителен детайл.

Ето как изглежда инсталиран XT140.

Патентованата MultiSeg™ монтажна система осигурява бърза и лесна инсталция, като по-долу са изброени поддържаните сокети:

 1. Intel сокети: LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150, LGA775, LGA 1366, LGA2011, LGA2011 v3
 2. AMD сокети:  AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+, (upgradeable to AM4).

Преди да продължа с инсталацията, трябва да се консултирам с включения наръчник и да се подготвя подобаващо. Макар да съм доста запознат с монтажната система на Cryorig, винаги е добра идея да се търси информация, преди да се предприемат действия, които биха могли да повредят частите или пък да затруднят монтажа.

C1 монтажен кит Intel C1 подготовка за инсталиране

 

Първата стъпка към инсталирането на Cryorig C1 е да сме сигурни в правилното монтиране на задната планка, която има пластмасови плъзгачи, отговарящи на всеки сокет. След консултацията с наръчника ще знаете кои дупки в планката отговарят на вашата дънна платка. За по-голямо удобство Cryorig са направили буквено означение. След подравняването на планката със сокета и плътното им прилепване трябва да я фиксирате на място с металните стендове, 4 на брой. Следващата стъпка е да монтирате двете метални основи, за които се захваща охладителят. Фиксирате ги с металните гайки и затягате на ръка. Няма нужда от допълнително напрежение, тъй като всичко е произведено с точност до милиметър. Това е едно от приятните предимства на MultiSeg™ системата.

Една от предпоследните стъпки е да сложите термопаста и да спуснете охладителя върху процесора, докато опре в металните опори. Използвайте включената в комплекта отвертка и затегнете последователно лявата и дясната страна, като се стремите да не натягате някоя от страните повече. Това би довело до наклон в радиатора, но няма проблем. Просто отвийте и започнете отново – препоръчвам да правите по няколко оборота на всяка страна, като ги редувате.

Ето как изглежда Cryorig C1, след като е монтиран успешно.

Поглед отстрани Поглед под ъгъл

 

Сега може отново да монтирате вентилатора, като използвате четирите дълги винта.

Инсталиран вентилатор Поглед под ъгъл

 

Ето и снимка на Cryorig C1, вече инсталиран и готов за тестване. Изглежда доста приятно.

От снимката става ясно, че охладителят изглежда малък на фона на дънната платка, която е ATX по размер. Няма никаква пречка с модулите на оперативната памет. Ако имате високи охладители на РАМ паметта, препоръчвам да монтирате C1, както е на снимката.

Вече инсталиран и готов за тестване, C1 ще бъде подложен на стресови ситуации.

 

CRYORIG C1: Тестове

Intel Z97 Система

 • CPU: Intel i5-4670K
 1. На стандартна честота от 3.400 MHz (волтажът е нагласен на автоматичен режим)
 2. На нисък оувърклок от 3.900 MHz  (at 1.205V)
 • Дънна платка: ASUS Maximus VII HERO Z97
 • Видео карта: MSI AMD R9 280X GAMING 3G
 • Памет: Kingston Hyper-X SAVAGE 8 GB, Dual channel, 1866 MHz
 • Solid State Drive: Intel 530 Series, 120 GB
 • Харддиск: Western Digital 1 TB RED NAS series
 • Кутия: Antec GX1200
 • Захранване:  Corsair RM750 W
 • Охладител: Cryorig C1
 • Термопаста: Noctua NT-H1

За този тест ще използвам фабричния FX140 вентилатор, работещ на максимални обороти в минута – 1300. Той доставя въздушен поток от 76 CFM (кубични фута в минута) и генерира ниво на шум 23 dB(A).

Тестовете са проведени в затворена кутия с:

 1. 2 x Aerocool 120 мм вентилатора – монтирани на предния панел, със скорост на въртене от 1200 оборота.
 2. 1 x Aerocool 120 мм вентилатор – монтиран отзад, въртящ се със скорост от 1200 оборота в минута.
 3. Стайна температура от около 25 градуса по Целзий.

Всичките вентилатори на кутията са вързани към дънната платка и се въртят на максимални обороти.

Вижте какво представлява тестовият метод.

Ще инсталирам Cryorig C1 и ще го тествам с Prime95 AVX софтуер чрез постоянен товар в продължение на 14:30 минути, с ръчни настройки на FFT size (in K of 128), max FFT size (in K of 128) и Run FFTs in place. Това става при стандартна честота 3.400 MHz (с автоматичен волтаж) и при нисък оувърклок от 3.900 MHz  (при 1.205 волта), като използвам само вентилатора от комплекта.

Нека да видим резултатите, които Cryorig C1 успя да постигне.

Режим на покой:

При оувърклок:

Cryorig C1 @3.9 GHz, Load Cryorig C1 @3.9 GHz, Load

 

Всичките тестове са обобщени в следните графики:

Скорост на вентилатора по време на тестовете:

И ето че дойде моментът да изразя мнението си за този продукт на Cryorig.

 

CRYORIG C1: Заключения

1. Cryorig C1: производителност

От момента, в който видях C1, бях много заинтересован. Произведен е с високо качество и отлична съвместимост. Презентацията на продукта е на много добро ниво и отличното качество на допълнителните аксесоари го допълва подобаващо. Поддържа монтаж на сокет AM4 (с отделен комплект) и останалите основни сокети на Intel и AMD.

Изненадващо добро представяне от страна на C1. Компактен кулер, който е създаден с идеята да се монтира на високо производителни ITX системи. Има ШИМ (PWM), която позволява плавното преливане на оборотите на вентилатора, без неудобни шумове и странни звуци на ускорение. Нивата на шум са доста приемливи предвид нископрофилния вентилатор, дори и при максимални обороти. В зависимост от това, колко точно е нивото на поносимост на потребителя, нивото на шум може да се възприема различно. Аз съм доста чувствителен към шумни PC-та, но този охладител е напълно поносим при 1000 оборота.

Успя да свърши прилична работа с охлаждането предвид стресовия тест на този иначе „топъл“ процесор. Затова и пропуснах тест на 4.3 GHz, тъй като това би било прекалено голяма хапка. Сигурен съм обаче, че повечето системи няма да имат проблем с лек оувърклок при охлаждането с Cryorgi C1.

Страхотната съвместимост, многото технологични особености и доброто качество помагат на този охладител да се представи много добре.

2. Cryorig C1: външен вид

Красив дизайн, допълнен от приятна бяла рамка около радиатора. Стандартна цветова схема на Cryorig за вентилатора и футуристичен дизайн. Със сигурност се отличава от повечето охладители в този клас. Черната оплетка на кабела също има своята стойност и съм сигурен, че много потребители биха го оценили, макар да е нещо задължително в днешно време. Нямам никакви оплаквания към този охладител – отличен избор в своя клас.

Според ревюто мисля, че Cryorig C1 заслужава следната награда:

Официална цена (MSRP) на Cryorig C1: 64.99 щатски долара.

Официална гаранция: максимум 6 години след регистрация с картата от комплекта.

Специални благодарности към Cryorig за осигуряването на тестова бройка!

Източник: dvtests.com

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Никола Миланов

Полузавършил философ, обожаващ технологията като цяло. Компютри, смартфони, автомобили и други статични или движещи се предмети биват подлагани на щателно преглеждане и употреба. Филмоман, силно вярващ в безкрайността на личността.