Cryorig H5 Ultimate основно изображение

Cryorig H5 Ultimate – тест и ревю

След стартирането си Cryorig ни дава шанс да разберем, че дори и при достъпни цени на продуктите, тяхната производителност е на високо ниво. Също така е и добра инвестиция, която би си свършила работата безпроблемно. Cryorig H5 Ultimate цели точно това.

Доволно потърквайки длани в очакване да направя теста и ревюто, осъзнавам, че гледането на кутията няма да я отвори и да ме отведе до продуктивно състояние. Така че нека започнем.

Cryorig H5 Ultimate е един от по-достъпните модели в портфолиото на фирмата. Днес имам пред мен такава бройка и нямам търпение да я тествам. Ще ви отведа на кратко пътешествие през опаковката, допълнителните аксесоари, структурата на охладителя и след това ще направя тестове за ефективността му.

Гледайки пакета, в който идва Cryorig H5, виждаме колко приятелски изглежда цветовата схема и интересният шрифт на компанията, използван за надписите. Като цяло кутията изглежда отлично и дава наистина добра представа за това, което е вътре.

 

Сама по себе си кутията е информативна, а най-голямо внимание привлича фронталната снимка на самия охладител. Отстрани имаме детайлна разбивка на техническите спецификации и различните технологии, използвани при производството на този процесорен охладител. Типична опаковка от Cryorig, която е здрава и вдъхва доза увереност, че съдържанието ще бъде защитено.

Кутията на H5 Ultimate Първи поглед
Cryorig-H5-Ultimate01 Cryorig-H5-Ultimate07

Първото нещо, което се вижда при отваряне на кутията, е включеният в комплекта вентилатор и обвивката от картон, която обгръща почти всичко. Чрез последователни действия си проправям път през картонената крепост, докато накрая стигам до финалната линия и пред очите ми е Cryorig H5 Ultimate.

Всичко е старателно опаковано в прозрачен найлон с надписи, така че да пристигне до крайния потребител без драскотина. Чудесно.

Нека да проверим аксесоарите към пакета и какво представляват те.

Cryorig-H5-Ultimate10

CRYORIG H5 Ultimate Допълнителни аксесоари

Да се отърва от найлона беше изключително лесно и гледайки аксесоарите, за пореден път се учудвам колко много са на брой. Отлично. Подреждам частите за снимка и разглеждам внимателно всяка от тях. Всичките са в прекрасно състояние, без производствени дефекти или белези.Cryorig-H5-Ultimate13

 

Стандартният пакет на Cryorig H5 Ultimate предлага:

1 x Cryorig отвертка
1 x карта за допълнителна гаранция след регистрация
1 x ръководство за инсталиране (Intel и AMD)
1 x пластина за Intel
1 x пластина  за AMD
1 x спринцовка с Cryorig CP9 премуим термо паста
1 x гумено уплътнение за Intel s.775
4 x метални винта
4 x метални гайки
2 x метални опори
2 x допълнителни скоби за захващане на втори вентилатор

Като цяло допълнителните аксесоари са наистина на много добро ниво и определено ще помогнат за лесното инсталиране на охладителя, дори и от по-неопитни потребители.

След проверката на допълнителното оборудване на Cryorig H5 Ultimate продължаваме към по-детайлен поглед към него и структурата му.

 

CRYORIG H5 ULTIMATE Структура

За да имам по-добър поглед над това какво предлага този метален куб, го оглеждам отблизо, вземайки го в ръце. Действително представлява голям охладител с интересни особености, които вероятно познаваме и под други форми, но все пак ще е интересно да проверим как се справя този в сравнение с по-големите си събратя от Cryorig.

Hive Fin™, Jet Fin Acceleration™, Heatpipe Convex-Align™ са част от технологиите, използвани тук. High Precision Low Noise лагер е използван за вентилатора, а Multiseg™ е името за цялостната монтажна система. Всички тези компоненти са от голяма важност и задружно участват в производителността на H5 Ultimate.

Контактната плоча Гледка отстрани
Контактната плоча Cryorig-H5-Ultimate18

H5 Ultimate има физически размери от L110.9 x W143 x H160 ~ 168.3 мм (позицията на вентилатора е регулируема) и теглото, което дънната платка трябва да понесе, е 920 г с инсталиран вентилатор. Без него теглото удря 764 г.

Кулерът е произведен с перфектно гладка контактна плочка, направена от C1100 чиста мед. Тя е покрита с никел и има размери 40 x 45 мм. Към нея са закачени четири медни тръби с Ø 6мм, отново с никелово покритие. Подредени са според Convex-Align™ технология, позволяваща събирането на повече тръби в дадена площ. Това допринася за по-добър контакт и подобрено топлоотдаване към съседните тръби. Погледнат отстрани, H5 Ultimate показва закривените си тръби, които пък позволяват една идея по-компактен цялостен размер на охладителя.

С цел да подобри цялостния изглед на кулера, Cryorig са добавили горно покритие в черен цвят с фирменото лого в сиво, което придава по-завършен и привлекателен вид.

Нека сега погледнем към подредбата на ламелите.

Поглед отстрани Фронтално
Cryorig-H5-Ultimate20 Cryorig-H5-Ultimate21

Cryorig H5 Ultimate предлага симетрична към центъра структура на радиатора и има по-малка съвместимост с РАМ памети. Всъщност съвместимостта е запазена, тъй като вентилаторът може да бъде регулиран по височина, при положение че разполагате с по-високи РАМ платки. Като се има предвид фактът, че повечето днешни дънни платки идват с няколко слота за РАМ памет, с повече късмет не би следвало да имате проблеми.

H5 Ultimate има увеличена топлоотделяща площ благодарение на своите 38 алуминиеви ламела, подредени в Hive Fin конфигурация. Всеки ламел има 0.4 мм дебелина и точно 2.8 мм разстояние между всеки ламел. Това сумарно прави 85.9 мм (L) x 143 мм (W) x 160 мм (H) като размери на радиатора, което му позволява да охлажда ефективно до 180 вата.

Продължаваме напред с H5 Ultimate и ще погледнем по-отблизо вентилатора от комплекта.

Скобите за вентилатор FX140 вентилатор
Cryorig-H5-Ultimate22 Cryorig-H5-Ultimate23

Фабрично Cryorig H5 Ultimate идва с един FX140 вентилатор с размери от L 140 мм x W 140 мм x H 25.4 мм и тегло от 156 г със сива на цвят квадратна рамка. Прибавени са и гумени връзки (Acoustic Vibration Absorbers) там, където скобите се захващат, за да може ефективно да обират всякакви вибрации при работата на витлото. То се състои от 11 тесни перки с черен гланц по краищата – изглежда много добре.

Тази конфигурация позволява на вентилатора да се върти със скорост между 700 ~ 1300 RPM ±10 %, доставяйки количество въздух около 76 CFM (кубични фута в минута) при максимални обороти и това всичкото идва при ниво на шум от 19 до 23 dBA. FX140 може да достави 1.44 мм H2O въздушно налягане. Връзката между рамката и витлото се осъществява посредством PWM контролиран мотор с CRYORIG’s HPLN (High Precision Low Noise) лагер, който предоставя отлична производителност и дълголетие.

А ето така изглежда кулера с инсталиран вентилатор:

В комплекта има две допълнителни скоби за втори вентилатор, ако се нуждаете от такъв. Това би подобрило охлаждането за сметка на добавения шум, така че го имайте предвид, преди да вземете решението.

Поддръжката на процесорните сокети е следната:

 1. Intel сокети: LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150, LGA775, LGA 1366, LGA2011, LGA2011 v3
 2. AMD сокети:  AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+

За да инсталирам охладителя на система си, ще използвам Intel скобите. Както винаги, най-добрият приятел в тези моменти преди инсталация е потребителското ръководство. Използването на закрепващия модул е наистина фасулска работа.

Intel скоби + термо паста Инсталирана скоба и нанесена паста
Cryorig-H5-Ultimate25 Cryorig-H5-Ultimate26

Моля да имате предвид, че черната отвертка е допълнителна, която ползвам от време оно, реално в комплекта има само 1 бр. отвертка. За инсталацията на този охладител скобата трябва да бъде приравнена според дупките на сокета на гърба на дънната платка (в този случай на сокет 1150, например на сокет 1366 дупките са с по-голям диагонал една от друга). Следващата стъпка в монтажа е да се завият металните винтове, които служат и за „легла“ на металните опори. Тези опори се държат на място от двете метални гайки, които трябва да бъдат ръчно затегнати. Напълно достатъчно е. Всичко пасва толкова добре, че няма нужда от престараване.

Cryorig-H5-Ultimate27

Последната стъпка, разбира се, е радиаторът да бъде положен върху сглобката с опорите. След това с помощта на отвертката затягаме всичко през специалните отвори, докато спре да се върти.

Отделете момент да разгледате как Cryorig H5 Ultimate изглежда след инсталация.

H5 Ultimate инсталиран Гледка отстрани
Cryorig-H5-Ultimate28 Cryorig-H5-Ultimate29

След като това е охладител, снабден с пълноразмерен вентилатор (25 мм широка рамка) и никакъв офсет на медните си тръби (Cryorig H7 има такъв офсет), има леко спречкване между вентилатора и РАМ паметите. В този случай, както се вижда от снимките, се налага преместване на модулите в другите два слота, за да запазя и двете платки РАМ на дънната платка. Има малък шанс, че РАМ памети без охладителна част ще могат да паснат перфектно с този охладител.

Ето така изглежда цялата система, прибрана в кутията и готова за тестове.

Готовата кутия

След като охладителят е инсталиран и готов да се изправи пред тестовете, мисля, че е време да ви покажа тестовата система и да продължим напред.

 

CRYORIG H5 Ultimate Тестове

Intel Z97 Система

 • CPU: Intel i5-4670K
 1. На стандартна честота от 3.400 MHz (волтажът е нагласен на автоматичен режим)
 2. На нисък оувърклок от 3.900 MHz  (at 1.205V)
 3. На среден оувърклок от 4.300 MHz (at 1.23V)
 • Дънна платка: ASUS Maximus VII HERO Z97
 • Видео карта: MSI AMD R9 280X GAMING 3G
 • Памет: Kingston Hyper-X SAVAGE 8 GB, Dual channel, 1866 MHz
 • Solid State Drive: Intel 530 Series, 120 GB
 • Хард диск: Western Digital 1 TB RED NAS series
 • Кутия: Antec GX1200
 • Захранване:  Corsair RM750 W
 • Охладител: Cryorig H5 Ultimate
 • Термо паста: Cryorig CP9 thermal compound

За този тест ще използвам фабричния FX140 вентилатор, работещ на максимални обороти в минута – 1300. Той доставя въздушен поток от 76 CFM (кубични фута в минута) и генерира ниво на шум 23 dB(A).

Тестовете са проведени в затворена кутия с:

 1. 2 x Antec 120 мм вентилатора – монтирани на предния панел, със скорост на въртене от 1200 оборота
 2. 1 x Antec 120 мм вентилатор – монтиран отзад, въртящ се със скорост оф 1200 оборота в минута.
 3. Стайна температура от около 22 градуса по Целзий.

Всичките вентилатори на кутията са вързани към дънната платка и се въртят на максимални обороти.

Вижте какво представлява тестовият метод:

Ще инсталирам Cryorig H5 Ultimate и ще го тествам с Prime95 AVX софтуер чрез постоянен товар в продължение на 14:30 минути с ръчни настройки на FFT size (in K of 128), max FFT size (in K of 128) и Run FFTs in place. Това става при стандартна честота 3.400 MHz (с автоматичен волтаж), при нисък оувърклок от 3.900 MHz  (при 1.205 волта) и при среден оувърклок от 4.300 MHz (at 1.23 волта), като използвам само вентилатора от комплекта.

Нека да проверим тестовите резултати, които Cryorig H5 Ultimate успя да достави:

H5 Ultimate @3.4 GHz, Покой H5 Ultimate @3.4 GHz, Товар
Cryorig-H5-Ultimate-Idle-@3.4-GHz Cryorig-H5-Ultimate-Load-@3.4-GHz

И при повишените честоти на процесора:

H5 Ultimate @3.9 GHz, Товар H5 Ultimate @4.3 GHz, Товар
Cryorig-H5-Ultimate-Load-@3.9-GHz Cryorig-H5-Ultimate-Load-@4.3-GHz.png

 

Всичките тестове са обобщени в тези графики:CPU-Temp-H5

 

И скоростта на въртене на вентилатора в обороти в минута:H5-Fan-speed

 

CRYORIG H5 Ultimate Заключение

1. Cryorig H5 Ultimate производителност:

Презентирането на цялостния пакет на H5 Ultimate говори доста добре за компанията като цяло, техните високи цели и ценности, чрез които печелят позиции на пазара. Кутията на продукта е отлично направена, опаковането е чудесно, а качеството на изработка – брилянтно. Допълнителните аксесоари са върхът – имате опции за ъпгрейд с втори вентилатор, като са добавени дори втори чифт гумени уплътнения, термо паста за няколко апликации и потребителско упътване, което наистина е в помощ. За да направи нещата една идея по-добри, Cryorig е добавила изключително полезната идея да си направите хартиен образец на охладителя – посетете http://www.cryorig.com/h5-ultimate_us.php). Така ще можете да проверите съвместимостта на вашата система, преди дори да сте закупили въпросния продукт. Смятам, че това е проява на изключително добра грижа за клиентите.

Поддръжка на PWM (широко импулсна модулация), тих вентилатор, отличното количество въздух, което мести, и стабилното представяне са само една трета от нещата, които можем да кажем за това парче полиран метал. На най-високите си обороти вентилаторът издава обичайния звук заради голямото количество въздух, което бива преместено от витлото. Шумът обаче е поносим, лишен от странните вибрации или „свиркания“ на задвижващия лагер. Много методична работа на вентилатора. При режим на покой самите обороти са толкова ниски, че няма шанс да го чуете. Освен ако не сте луд на тема звуци.

Представянето на охладителя ме впечатли и изненада, особено като се има предвид ценовият диапазон, в който се намира. Процесорът не мина 70 градуса по Целзий, която според мен е границата, където 24/7 употреба не е препоръчителна. Освен това изключителният товар, който Prime95 налага на процесора, не попречи на H5 Ultimate да свърши добра работа. Със сигурност препоръчвам този охладител на геймъри и ентусиасти, които не подминават оувърклок честотите. Отлично представяне! Приспособен за охлаждане на до 140 Вата, H5 може да понесе голяма част от взискателните ситуации, на които бихте го подложили.

Нямаше кой знае какви проблеми със съвместимостта, с малкото изключение, че трябваше да преместя РАМ модулите в другите слотове. Моля, имайте го предвид особено ако вашата РАМ памет има високи охладителни тела.

2. Cryorig H5 Ultimate външен вид:

Страхотно изглеждащ охладител. Има допълнителни характеристики като най-горния ламел, който спомага за красивия търговски вид. Той е подкрепен от интересна медна пита от алуминиеви ламели, образуваща цялостния радиатор. Към това добавяме и добрия вид на сивия вентилатор с черна перка, което мисля, че би подхождало на много цветови схеми като оранжево, червено, черно,  бяло, зелено…каквото си изберете. Наистина чудесен вид за охладител, чийто ценови диапазон е достъпен.

Според ревюто мисля, че Cryorig H5 Ultimate заслужава следната награда:

Най-добро съчетание: външен вид/резултати

 

Официална цена (MSRP) на Cryorig H5 Ultimate: 39.99 евро

Официална гаранция: максимум 6 години след регистрация с картата от комплекта

Специални благодарности към Cryorig за осигуряването на тестова бройка!

Източник: dvtests.com

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Никола Миланов

Полузавършил философ, обожаващ технологията като цяло. Компютри, смартфони, автомобили и други статични или движещи се предмети биват подлагани на щателно преглеждане и употреба. Филмоман, силно вярващ в безкрайността на личността.