Cambridge Analytica

Cambridge Analytica затвори врати след скандала с Facebook

Консултантската политическа компания Cambridge Analytica, вплетена в жесток спор около изтичането на потребителски данни от Facebook, както и британската компания-майка SCL Elections Ltd., затварят врати. Причината е рязък спад в печалбите, обявиха от там.

Компанията ще стартира производство по несъстоятелност. Тя вече е изправена през огромен отлив на клиенти и нарастващи съдебни дела, след като стана ясно, че е събирала личната данни на милиони потребители на социалната мрежа от 2014 година насам.

Проблеми

„Обсадата на медийното отразяване отне почти всички клиенти и доставчици на компанията“, се казва в изявлението. „В резултат на това е установено, че вече не е жизнеспособно да продължим да работим в този бизнес“.

„През последните няколко месеца Cambridge Analytica е обект на многобройни неоснователни обвинения. Въпреки усилията на компанията да коригира и обясни всичко, тя бе очернена за дейности, които са не само законни, но и широко приети като стандартен компонент на онлайн рекламата както на политическата, така и на търговската арена „, се казва в изявлението на компанията.

Знакът „Cambridge Analytica“ бе премахнат от рецепциите в лондонските офиси още тази седмица. След съобщението, регулаторният орган на Великобритания заяви, че ще продължи разследването на фирмата.

Cambridge Analytica беше създадена през 2013 г. първоначално с фокус върху изборите в САЩ. Фирмата се занимаваше с доставка на потребителски проучвания, целева реклама и други свързани с данните услуги. Тя бяха насочени както към политически, така и към корпоративни клиенти.

След като Доналд Тръмп си спечели място в Белия дом през 2016 г., отчасти с помощта на фирмата, главният изпълнителен директор Александър Никс отчете по-голям брой клиенти и продължи работа. Компанията се похвали, че би могла да развие психологически профили на потребителите и гласоподавателите.

Междувременно, твърденията за нерегламентирано използване на данните за 87 милиона души удариха акциите и на най-голямата социална мрежа в света. Facebook се изправи пред множество официални разследвания в САЩ и Европа и подкопано доверие от страна на потребителите.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.