Безплатни антивирусни програми

Безплатни антивирусни програми пуска правителството на Индия

Безплатни антивирусни програми ще успокояват индийците

С цел да насърчи киберсигурността и да увери хората в Индия, че ще остават защитени при сърфирането си онлайн, индийското правителство пусна antimalware, наречен Cyber Swachhta Kendra (CSK). Проектът ще продължи да работи в следващите 5 години.

MEITY (Министерството на електрониката и информационните технологии) стартира Център за анализ на зловреден софтуер (Malware Analysis  Centre). Той ще работи с различни доставчици на интернет услуги, академични среди, банки, антивирусни компании. Така на потребителите ще се предоставят инструменти за защита на данни, които ще премахват както вируси, така и друг зловреден код от техните компютри и мобилни устройства.

Макар безплатни, антивирусните програми унищожават зловредните кодове

„Бих искал доставчиците на интернет да насърчават своите потребители да се възползват от безплатната услуга, която вече е на разположение, заяви IT министърът Рави ШАнкар Прасад при представянето на Чистача Ботнет (Botnet Cleaning) и Malware Analisys Centre. “Давайте, използвайте ги, ако някой зловреден софтуер се е промъкнал в системата ви“, подканва гражданите министър Прасад.

От 2014 година до момента инцидентите, свързани с киберсигурността в Индия, се увеличават стремглаво. С основание вече на електронната сигурност се гледа много сериозно. Нейното значение става още по-голямо, когато вземем предвид, че Индия прави огромни инвестиции в областта на цифровизацията.

Индийските потребители ще могат да свалят антивирусните или анти-малуеър инструменти за дезинфекция директно на устройствата си. Част от специалните инструменти, които правителството пусна, са USB Pratirodh за USB защита, M-Kavach за мобилна сигурност и AppSamvid, който е насочен към компютри и лаптопи, които работят под Windows.

Аруна Сундараражан, сектретар на MIETY, заяви: „С увеличаването на пробивите в индийската технологична инфраструктура заплахата за киберсигурността в Индия се усеща по-сериозно. Необходимо е да си сътрудничим, за да излезем заедно с общи решения, които да предоставят безопасност за гражданите, докато се намират в интернет.“

Всъщност, всеки потребител може да опита да свали приложенията. Това са линковете към тях:

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg