Макото Кобаяши Кварки

Макото Кобаяши предвижда същестуването на трето семейство кварки

Знаете ли, че…

Японският физик Макото Кобаяши е известен с теоретичното предвиждане за съществуването на най-малко три семейства кварки.  За това си откритие, което прави заедно с Тошихиде Маскава, двамата получават по 1/2 от Нобеловата награда за физика през 2008 г.

По-специално CKM анзацът (анзац на Кабибо-Кобаяши-Маскава) предвижда съществуването на трето семейство кварки (топ, дънен, тау-лептон и тау-неутрино), което е било експериментално потвърдено с откриването на дънния кварк.

Кобаяши е роден на 7 април 1944 г. в Нагоя, Япония. След като завършва докторската си степен в университета в Нагоя през 1972 г., работи като научен сътрудник по физика на частиците в Университета в Киото. Заедно с колегата си Маскава, Кобаяши работи върху разясняване на нарушението на СР симетрията. За това изследване двамата по-късно получават Нобелова награда.

Статията на Макото Кобаяши „Нарушение на CP симетрията в пренормируемата теория за слабото взаимодействие“, в съавторство с Тошихиде Маскава, е един от най-цитираните научни трудове в областта на физиката на високите енергии.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg