Начало / Технологии / Intel пуска Kaby-Lake Xeon процесори
Заглавна картинка на статията "Intel пуска Kaby-Lake Xeon процесори"

Intel пуска Kaby-Lake Xeon процесори

В последно време стана традиция Xeon версиите на процесорите да стъпват на пазара месеци след потребителските версии. През януари видяхме началото на генерацията Kaby-Lake. Тя показа скорости от 4 гигахерца при всички четири физически ядра и че това може да бъде във всеки дом. Началото на Kaby-Lake Xeon E3 ще бъде в същия дух, както предишни години. Те са проектирани за малки и средни работни станции, малки бизнес сървъри и средни сървъри за складиране на информация. Целта на Intel е да замени процесорите в подобни устройства, които са на повече от три години.

Kaby-Lake Xeon E3 v6

На пазара ще бъдат пуснати общо осем процесора от серията E3 v6. Някои от тях ще имат и версии с по-ниски нива на консумация, но на по-късен етап. Всички настолни процесори от серията ще използват LGA1151, подобно на предходната генерация.

Версиите с вградени графични процесори (всички, чиито модели завършват с 5) ще имат Intel HD P630, работещи до скорости от 1150 мегахерца. Това е „професионалната“ версия на HD630, която виждаме на потребителските версии. Те ползват последната девета версия на архитектурата от Intel, която поддържа H.265 кодиране и декодиране.

По-високият клас от E3 v6 ще имат скорости до 3.9 гигахерца, покачващи се до 4.2 в турбо режим. Всички ще разполагат с 8 мегабайта L3 кеш и ще консумират 72 вата (без графичен процесор) или 73 вата (с графичен процесор). Както добре знаем от предишните Xeon процесори, тук имаме пълна поддръжка на ECC памет, vPro и други технологии, които Intel използва на професионално ниво. По време на презентацията Intel обяви, че технологията SGX (Software Guard Extensions) е включена, но не споменаха нищо за TSX (Transactional Extensions) технология.

Други параметри

Трябва да отбележим, че за предната версия E3 Xeon процесори, базирани на LGA1151, Intel промениха изискванията и Xeon сериите вече изискваха сървърни чипсетове. За Skylake E3 v5 това бяха C232 и C236. Те би трябвало да поддържат и новата серия процесори (v6) след обновление на BIOSa.

Intel няма да пускат нови чипсетове за тази версия на Xeon E3. Това означава, че потребителите на E3 v5 ще трябва да изчакат ъпдейт на BIOS, за да могат да заменят старите си процесори с нови. Все още няма данни дали производителите на дънни платки ще пускат нови серии с тези чипсетове.

Всичко изброено изглежда чудесно. Тук обаче се сблъскваме с един странен факт. Intel обяви поддръжка на Optane Memory технологията за Kaby-Lake E3-1200 v6 Xeon процесорите. Това означава, че поддръжката на тази технология е вече вградена в старите чипсетове. Оказва се, че се изисква просто разрешение от фърмуера при комбинацията на процесор и чипсет, за да може да работи.

Ето и таблица за сравнение на бъдещата серия с досегашните:

Таблица с информация за Kaby-Lake Xeon процесори

Таблица с информация за Kaby-Lake Xeon процесори

Дано конкуренцията в лицето на Ryzen от AMD да накара Intel да ни предложи нещо наистина страхотно на добра цена. Предстои да видим пълния списък от Kaby-Lake Xeon процесори.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.