Европейска нощ на учените

Европейска нощ на учените ще се проведе за 13-а поредна година

Инициативата „Европейска нощ на учените“ ще се проведе този петък – 28 септември, за 13-а поредна година. В нея ще се включат над 340 града от 30 европейски страни. Проектът, с който България се присъединява към общоевропейското събитие, е REFRESH – Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share или „Разкажи, Експериментирай, Намери учените навсякъде около теб и Сподели“. Ръководител на проекта е Центърът за изследвания и анализи.

Наука и забавление

В България участие в събитието ще вземат 52 локации с над 50 хиляди посетители от 13 града. Сред тях са София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Рожен, Долна Митрополия и други. Посетителите могат да се срещнат със специалисти, които работят върху проекти, свързани с превенцията на глобалното затопляне, глада и сушата; изобретяват устройства за хора с увреждания и улесняване на човешкия живот в Космоса.

Продължителността на REFRESH е 20 месеца и една от дейностите, включени в проекта, е отбелязване на Европейската нощ на учените през 2018 г. и 2019 г. Програмата се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на „Хоризонт 2020“. По време на официалното откриване на Европейската нощ на учените ще бъдат наградени победителите в конкурсите към иновативната програма REFRESH, насочени към млади хора и хора с увреждания.

Европейска нощ на учените се организира от 2005 г. всеки месец септември. Всяка година стотици събития се провеждат едновременно във всички градове участници. През 2017 г. в инициативата взимат участие над 1 милион граждани и над 21 000 изследователи. Нощта е посветена на популяризирането на науката и забавното учене. Посетителите могат да видят как протича изследователската дейност по интерактивен начин, като така се насърчава избора на научноизследователска кариера сред младите хора и техните родители.

Повече информация за програмата на Европейската нощ на учените по градове можете да намерите на сайта nauka.bg.

Следете Теchnology.bg ежедневно, за да научавате за всички най-важни и най-интересни новини и събития от света на науката и информационните технологии!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.