сигурност в киберпространството

Управляващите домейна „.ею“ с нова акция срещу киберпрестъпността

EURid – организацията, която управлява домейните .ею и .eu от името на Европейската комисия, съобщи за споразумение с IACC (International Anti-Counterfeiting Coalition) или Международната коалиция срещу фалшификатите. Те ще предприемат съвместни действия и противодействие на киберпрестъпността при споменатите два домейна.

Идея

Сътрудничеството цели да изчисти регистрите от измами с имена на домейни и да изгради по-сигурно домейн пространство за интернет потребителите. Споразумението бе подписано по време на конференцията на Eвропол за борба с престъпността в сферата на интелектуалната собственост в Будапеща.

Според договора за сътрудничество EURid и IACC ще обменят информация и ще работят заедно в областта на киберпрестъпността. И по-специално – срещу фалшифицирането и пиратството при домейните .eu и .ею. Те ще предприемат съвместни действия и ще обменят статистически данни за по-ефективна борба с киберпрестъпността.

През последните три години EURid значително повиши усилията си за премахване на фалшиви домейни от регистрационната си база данни. В резултат спря над 70 000 интернет адреса. Само на 21 юни EURid премахна 11 760 интернет адреса, някои от които са докладвани за нелегална дейност.

„Нивата на киберпрестъпност в света се увеличават през последните години и е от изключителна важност да продължаваме да следим и идентифицираме нелегалните регистрации и незаконна дейност, свързана с .eu и .ею домейните, за да вземем своевременни мерки. Ние ще продължим  борбата с незаконната дейност в интернет“, каза Гео Ван Лангенхове, ръководител на правния отдел в EURid.

„Онлайн фалшифицирането нарасна значително и застрашава сигурността на интернет потребителите и тяхното цялостно изживяване в интернет. Залагайки на експертността на IACC в областта на борбата с фалшификатите и непрекъснатото наблюдение от страна на EURid на .ею и .eu домейните, това партньорство е положителна стъпка в посока на изчистване на интернет от измамници и изграждане на доверено интернет пространство за всички потребители“, отбеляза Боб Баркиези, президент на IACC.

Споразумението между EURid и IACC е важна стъпка в борбата с киберпрестъпността, но усилията на организациите не спират дотук. EURid си партнира и работи с множество агенции по сигурността като Европол и белгийския отдел за борба с киберпрестъпността към  Министерството на икономиката на Белгия.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.