Скимирането на кредитни карти чрез вируси

Нов начин в скимирането на кредитни карти?

Скимирането на кредитни карти добива нов облик. В основата на измамата стоят адаптация и усъвършенстване на начините на кражба. Разбира се, колкото по-нови начини намират крадците, толкова по-трудно ги хващат и толкова повече ни обират.

Измамата съществува от около десетина години. От тогава средствата са се усъвършенствали до такава степен, че няма да разберетe, кога стe станали жертва на скимиране. И благодарение на това в САЩ кражбите са се увеличили шесткратно през периода 2014-2015, а през 2016 са се повишили с 30 процента. Тази статистика е стигнала до Федералната търговска комисия, след което е пуснато обществено предупреждение с препоръки как потребителите да се предпазят от кражба.

Виртуална измама

Скимирането на кредитни карти вече е възможно и виртуално, чрез инсталиран вирус в софтуера на банкомата от компютър, който е далеч от целта. По този начин източват данните на банковата Ви карта без дори да пипат кеш устройството. Доста иновативен начин, в сравнение с физическото инсталиране на хакерско приспособление. Така, вместо един по един, крадците могат да хакнат доста по-голям брой банкомати едновремено. Виртуалните крадци стават все по-трудно забележими. Просто няма да разберете, ако някой банкомат е хакнат.

За пример може да послужи вирусът Equifax, който събра данните на половин САЩ. Продават се номера на кредитни карти в пакет по 100 бройки за 19 долара. Можете да добиете представа за обема от компроментирани банкови карти. Всичко това финансира една нелегална система и дори се отварят кибер училища, обучаващи бъдещите хакери.

Вижте как Хакери откраднаха милиони долари в bitcoin само с телефонен номер

Винаги има вратичка

В САЩ банките се опитват да бъдат по-напред в борбата срещу хакерите, използвайки нови технологии. Примерно нови, по-сигурни чипове на картите или нови правила. Въвеждането на нови ПОС терминали през 2015, принуди бизнеса да закупи новата технология, но забележете: тя ще бъде активна в бензиностанциите не по-рано от 2020. Така че всички банкомати, които са цел на хакерите, вече са тези на бензиностанциите.  Скимърите могат да бъдат инсталирани за 30 секунди и след това информацията да бъде събрана и изтеглена чрез предварително поставено BlueTooth устройство.

Нов начин в скимирането на кредитни карти

Как работи схемата

Първият вирус по рода си, който се появява в областта на скимирането на кредитни карти, Ripper, става известен с това, че поразява банкоматите в цял Тайланд. Атаката е организирана по такъв начин, че са хакнали банковата система и след това са разпространили вируса по банкоматите из цялата страна. Ето как работи схемата:

  • Събиране на информация чрез фишинг (виртуална кражба на пароли и банкови сметки)
  • Събиране на лична информация на картопритежателя
  • Хакване в системата на банката
  • Осъществяване на контакт с банкомата чрез компютър с отдалечен достъп
  • Изпращане на така наречените „мулета“ да изтеглят парите от банкомата

Интересото е, че някои хакери разполагат със самоунищожаващи се вируси, които не оставят и следа след „употреба“.

Има и начини как да се предпазим от опити за кражба:

  • Мобилни приложения, които могат да засекат BlueTooth устройство, инсталирано на банкомата
  • Пластики, поставени в портфейла блокират сигнали, чрез които може да се извлече информацията от банковата карта
  • Винаги бъдете внимателни къде попълвате данните на кредитната/дебитната си карта
  • Активиране на услугата SMS при теглене или плащане. Така винаги ще знаете кога и колко пари са излезнали от сметката Ви
  • Намаляване използването на мобилни банкови приложения. Те са по-лесни за пробив

Препоръчително е да вземете мерки преди да се е случило и на Вас. Този начин е един от многото, чрез които се източват средства. Не давайте повод на крадците да се възползват от Вашите средства.

 

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Никола Константинов

Здравейте, към момента се занимавам с търговия на полимери и съм завършил маркетинг. Интересно ми е да се занимавам с копирайт и фотошоп.