Андромеда

Учени изчислиха кога Млечният път ще се сблъска с галактиката Андромеда

Според ново проучване, Млечният път ще оцелее малко по-дълго отколкото учените предполагаха. Неизбежният сблъсък между нея и спиралната галактика Андромеда ще стане след около 4,5 млрд. години. До този извод се стигна на база наблюденията, направени от европейския космически кораб „Гая“. Преди се предвиждаше, че това ще се стане след 3,9 милиарда години.

„Това заключение е много важно за нас. На база на него можем да анализираме развитието и взаимодействието на галактиките“, казва ученият от проекта „Гая“ Тимо Пръсти.

Благодарение на „Гая“, която стартира през 2013 г., изследователите създават най-прецизната 3D карта на галактиката ни до момента. Космическият кораб наблюдава предимно звезди, но и други космически обекти. Мисията има за цел да проследи позицията и движението на повече от 1 млрд. звезди.

Голяма част от наблюдаваните обекти са в Млечния път, но има и такива в съседни галактики. В новото проучване учените проследяват няколко звезди в Млечния път, в Андромеда (с краткото име М31) и в спиралната галактика Триъгълник (М33). Тези галактики са на разстояние от 2,5 до 3 милиона светлинни години от нашата галактика и могат да си взаимодействат.

Технология

„Трябваше да проследим движенията на галактиките в 3D, за да видим как са се променили в еволюционния си път. Постигнахме това като използвахме данните, предоставени от Гая”, казва водещият автор Роеланд Ван Дер Марел от Space Telescope Science Institute в Балтимор. Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.

Снимка: © Orbits: E. Patel, G. Besla (University of Arizona), R. van der Marel (STScI). Images: ESA (Milky Way), ESA/Gaia/DPAC (M31, M33))

Екипът успя да определи скоростта на въртене на М31 и М33. Това никога преди не е било правено. Използвайки информацията, получена от „Гая“, учените разбират как М31 и М33 са преминали през пространството през изминалите години, както бъдещото им движение за няколко милиарда години напред.

Добрата новина:

Според изследването на учените срещата на галактиките ще бъде по-скоро странична, отколкото сблъсък. Вероятността нашата Слънчева система да бъде засегната е много малка. Въпреки това сливането на двете галактики ще бъде видимо от Земята.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Яна Гарабитова