Apple Maps

Пет причини да изберете Apple Maps пред Google Maps

Имало ли е някога приложение, което е причинило толкова тревога в общността на Apple, както Apple Maps? То бе пуснато през есента на 2012 г. с iOS 6 и не беше добре прието. Беше толкова зле, че Тим Кук дори написа писмо, в което се извинява за лошото стартиране на услугата.

В него той казваше: „В Apple се стремим да създаваме продукти от световна класа, които дават възможно най-доброто на нашите клиенти. С пускането на новата услуга миналата седмица не успяхме да изпълним този ангажимент. Изключително съжаляваме за това чувство на неудовлетвореност у нашите клиенти. Правим всичко възможно, за да направим картите по-добри“.

Сега, след близо шест години Apple Maps вече изглежда като нещо, което има способността да измести Google Maps от първа позиция. Ето 5 причини за това.

Поверителност

Apple и Google имат драстично различни бизнес модели. Всъщност Google дори има продукт, в който можете да видите къде сте били в миналото. Той се нарича Google Timeline. В този случай, декларацията за поверителност на Apple е за предпочитане.

Не е необходимо да влизате в профила си, за да използвате картите. Персонализираните функции, които например ви уведомяват кога е време да излезете за следващата си среща, се създават, като използват информацията на вашето устройство. Данните, които Apple събира, докато търсите маршрути и информация за трафика, са свързани със случайни идентификатори, така че да не могат да бъдат обвързвани с вашето Apple ID. Тези идентификатори се нулират впоследствие.

Данните за местоположението са едно от най-личните неща, които можете да споделите с някого. Така че внимавайте.

Siri

Siri е най-добрият гласов помощник на пазара? Може би не, но обикновено е полезен в колата. Страхотно е да можеш да кажеш „Хей, Сири, дай ми упътвания до дома“ по време на шофиране. Освен ако Apple не позволява на потребителите да го подменят с нов асистент по подразбиране (на Google или Amazon), Siri ще остане най-добрият асистент за потребителите на iPhone.

Apple Watch

В период, когато много приложения на Apple Watch изчезват, Apple Maps остава вградена и много полезна функция. Тя работи и с упътвания за пешеходци. Дори само тази функция прави Apple Maps изключително привлекателна платформа, ако носите Apple Watch.

Yelp

Вместо да се налага да създава база данни с рецензии на компании, Apple Maps има интеграция с Yelp, за да попълва данни. Интеграцията на двете приложения е добре направена и е ключова част от картографската услуга.

Достатъчно добра картографска информация

Ако трябва да избираме продукт, базиран само на картографските данни, ще бъде трудно да посочим нещо друго, освен Google картите. Те са тук от повече време и непрекъснато се подобряват. От друга страна, Apple Maps не е давала невярна информация в годините. Точността им е сходна, изразена в числа.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.