батерия на iPhone и iPad

23 съвета за по-издръжлива батерия на iPhone и iPad

Може да смятате, че вашите iPhone или iPad са най-невероятната технология на света, но след като батериите им паднат, не изглеждат чак толкова бляскави. За жалост, много от модерните устройства имат сравнително кратък живот на батерията. Ако добрата стара Nokia от края на миналия век все още може да издържи цяла седмица без проблем, с новите апарати не можем да си позволим дори да излезем от вкъщи без зарядно. В противен случай рискуваме да загубим връзка с останалия свят, а имайки предвид нашата пристрастеност към мрежата, това не звучи като добра идея.

За да ви помогнем да имате по-издръжлива батерия на iPhone и iPad, споделяме с вас тези 23 съвета, които ще ви помогнат да поддържате заряда на устройството си през целия ден.

Не затваряйте всички приложения

Потребителите имат навика да затварят приложенията, които не използват в момента, тъй като това изглежда логичен начин да намалим консумацията на ток. Но изглежда, че не е толкова добра идея. Според експертите постоянното затваряне и отваряне на приложенията наново всъщност представлява още по-голям стрес за устройството.

Дори самият екип на Apple – в лицето на софтуерния специалист Крейг Федериджи – потвърди, че затварянето на приложения не допринася по никакв начин за живота на батерията.

Актуализирайте операционната система iOS

Актуализирането на iOS е полезно универсално решение, когато имате малки проблеми с iPad или iPhone. Технологичният гигант предлага редовни безплатни актуализации на операционната система, при които може да се отстранят доста проблеми. Това включва и различни проблеми с батерията.

Проверете начина на използване на батерията

Бърз начин да проверите дали наистина има проблем с вашата батерия на iPhone или iPad е да отидете в Настройки> Батерия и да изчакате да се зареди отчетът за използването й. Така можете да разберете например дали конкретни приложения изразходват твърде много енергия.

Помислете за Facebook и някои други приложения

Социалната мрежа Facebook доста често е обвинявана, че „изяжда“ батерията на iPhone и iPad. Неотдавна и самата компания призна, че приложението за iOS може да използва твърде много ресурси.

Според материал, който се появи през февруари 2016 г. в The Guardian, деинсталирането на приложението Facebook може да спести до 15% от живота на батерията на iPhone. Препоръчително е да влизате в социалната мрежа директно в интернет страницата й.

Намалете яркостта

Не е изненада, че яркостта на екрана изисква много енергия. Всъщност това се смята за един от основните „убийци“ на батериите.

Бързо решение за това е да отидете в Центъра за управление върху дисплея и с плъзгача да намалите яркостта възможно най-много.

Направете си автоматично заключване

Докато екранът е включен, той консумира немалко количество енергия. Затова се уверете, че вашият iPhone или iPad не е активен, когато нямате нужда от него. Ако искате да получите максимален живот на батерията, е разумно да настроите функцията за автоматично заключване до 30 секунди.

Можете да посетите Настройки> Дисплей и яркост> Автоматично заключване и да накарате устройството си да се заключва след 30 секунди на бездействие.

Деактивирайте Wi-Fi

Можете да деактивирате Wi-Fi от контролния център, като докоснете съответната икона за изключване. Това ще спре устройството да търси за безжични мрежи, към които може да се включи. Има няколко ситуации, при които избягването на Wi-Fi може да спре изразходването на батерията. Така например, ако сигналът е лош, тогава апаратът ще се нуждае от повече мощност за предаване и получаване на данни от мрежите наоколо.

Деактивирайте и Bluetooth

Ако не използвате Bluetooth, намерете неговата иконка в Центъра за управление и го изключете. Тази функция също изразходва голямо количество енергия, а и в крайна сметка вече не се използва чак толкова много.

Изключете услугата AirDrop

Една iPhone услуга, която изисква Bluetooth, е AirDrop. Тя позволява да прехвърляте снимки и други файлове към и от близки устройства iPhonе. Изисква се много мощност поради начина, по който AirDrop търси близките телефони iPhone, за да се свърже с тях.

Намалете звука на телефона

Това може да ви изненада, но настройката за силата на звука оказва влияние върху живота на батерията, така че ако възпроизвеждате музика или друг аудио сигнал от телефона, го изключете.

Разбира се, бихте могли да спестите от батерията, като не възпроизвеждате музика или използвате слушалки, които няма да изискват толкова енергия, колкото вътрешните високоговорители на iPhone.

Спрете вибрацията при известия

Насочете се към Настройки> Звуци и изключете и двата варианта за вибриране, защото това е пряк път към оставането без батерия. Има достатъчно начини да разбирате, когато някой току-що ви е изпратил съобщение, без съпътстващата вибрация.

Избягвайте игри и приложения, които харчат много батерия

Очевидно е, че батерията на апаратите се източва по-бързо, колкото повече използвате телефона си. Но скоростта, с която пада главоломно от 100% до 0%, основно зависи от това какви приложения използвате.

Някои приложения изразходват енергията много по-бързо, отколкото други. Същото се случва и ако се занимавате с игри с богати, подробни графики като Infinity Blade или 3D състезателни игри като CSR Racing. Така че ако сте далеч от зарядното си устройство и чакате важен разговор, такива игри не са добра идея.

Минимизирайте използването на камерата

Ако батерията е вече на съвсем ниско ниво, трябва да поддържате използването на камерата до минимум. И определено да избягвате използването на светкавицата, колкото и да искате да запазите петъчния купон в историята.

Избягвайте визуалните ефекти на екрана

Красивите визуални ефекти на екрана може да изглеждат наистина хубаво, но те постоянно използват графичния процесор на вашия iPhone и следователно източват батерията. Желателно е да преминете към статичен, а не към динамичен тапет.

Можете да отворите Настройки> Общи> Достъпност> и да изключите временно всички подобни ефекти.

Изключете Hey Siri

Дори Siri може да бъде заплаха за живота на батерията. Затова със сигурност трябва да бъде изключена, ако искате по-дълъг живот на батерията. Отворете Настройки> Siri и Търсене и се уверете, че функцията не е включена, когато не ви е необходима.

Център за уведомяване

Всеки път, когато се получи известие, екранът на iPhone светва и той възпроизвежда звук, който използва енергия. Всяко съобщение събужда устройството за 5 до 10 секунди. А какво се случва, ако получавате твърде много известия всеки ден? Няма как да блокирате абсолютно всички, но все пак е препоръчително се обърнете към Настройки> Известия. Можете да изберете от кои приложения да получавате незабавни новини.

Не използвайте много имейл акаунти

Многобройните имейл акаунти ще изразходват доста от скъпоценната батерия. Опитайте се да съберете всичките си различни профили само в една услуга за електронна поща.

Изключете iCloud

Изключете всичко, което не е необходимо да бъде синхронизирано чрез iCloud. Тази услуга използва сравнително малко данни и мощност, когато стопирате неизползваните функции.

Спрете автоматичната часова зона

iPhone може автоматично да актуализира часа в зависимост от това къде се намирате по света. Тъй като устройството определя правилното време чрез Услуги за местоположение, това използва известно количество енергия.

Докоснете Настройки> Общи> Дата и час и изключете автоматичната функция.

Забранете автоматичното актуализиране на приложения

Една функция, добавена в iOS 7, е възможността приложенията да се актуализират сами, без да се налага да го правите ръчно. Това е полезна функция, което означава, че приложенията винаги ще са актуални, но пък може да източват батерията ви.

За щастие, можете да спрете това. Изключете автоматичните актуализации в Настройки> iTunes & App Store.

Калибрирайте

Ако след всички тези съвети все още не успявате да удължите живота на батерията на вашия iPhone, може да се нуждаете от калибриране. Apple препоръчва периодично източване на всяка батерия за iPhone или iPad. След това зареждате устройството, без да го изклювате от електричеството, докато не бъде напълно запълнено – от 0% до 100%. Трябва да правите това поне веднъж месечно.

Този процес, наречен калибриране, помага на вашето устройство да оцени живота на батерията по-точно. Той може да ви спаси от неприятните моменти, в които зарядът ви пада от 20 на 8%, да речем, за отрицателно време. Това гарантира, че знаете кога трябва да заредите, но самата процедура всъщност не прави самата батерия много по-издръжлива.

Включете режима с ниска консумация на енергия

От iOS 9 има функция, наречена Low Power Mode, която намалява общите изисквания за захранване и помага на батерията да издържи за по-дълго време. Apple твърди, че този режим съдейства да се спечелят до три допълнителни часа.

Режимът с ниска консумация на енергия не е опция по подразбиране, която се извършва автоматично във фонов режим. Тя ще бъде предложена автоматично, когато стигнете до 20% оставаща мощност. Тогава ще видите предупредителната светкавица и опцията за включване. Направете това и ще забележите, че индикаторът на батерията става по-скоро оранжев, отколкото червен. Режимът ще бъде автоматично изключен, когато заредите на над 80%.

Ако искате, можете да активирате режима за ниска консумация на енергия, без да чакате батерията да падне до 20%. Отворете Настройки> Батерия и го включете по което време пожелаете.

Разберете дали батерията се нуждае от ремонт или подмяна

Батериите на iPhone и iPad няма да работят цяла вечност и със сигурност ще дойде време, когато устройството трябва да бъде разгледано от специалист. Актуализацията на iOS през март 2018 г. помага да получите по-точни насоки за това кога батерията на вашия апарат е към края си.

Ако отворите Настройки> Батерия> Състояние на батерията, ще намерите доста информация по темата. Ако функционира напълно нормално, там ще прочетете съобщението: „Батерията в момента поддържа оптимална производителност“.

Ако не сте инсталирали iOS 11 обаче, това означава, че нямате достъп до толкова подробен отчет  за батерията.

Технологичното общество на България очаква да споделите дали намирате тези техники за ефективни. А вие как удължавате живота на вашата батерия? Какво още може да се добави към този списък? Споделете с нас!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.