сделката на Apple за придобиването на Shazam

Сделката на Apple за придобиването на Shazam ще се разследва от ЕС

ЕС започна разследване на сделката на Apple за придобиването на Shazam. От съюза се опасяват, че сделката може да свие опциите на потребителите на стрийминг на музика в рамките на ЕИП (Европейското икономическо пространство).

През февруари няколко държави, включително Австрия, Франция, Исландия, Италия, Норвегия, Швеция и Испания, поискаха от Европейската комисия да извърши оценка на придобиването, за да определи дали това е позволено съгласно закона за сливанията на Европейския съюз. Сделката, според комисията, „може да има значителен неблагоприятен ефект върху конкуренцията в Европейското икономическо пространство“.

Основното притеснение е, че Spotify и Apple в момента получават 1 милион кликвания на ден чрез приложението Shazam. Ако Apple го затвори или го ползва за директно препращане към собствената си музикална услуга, Spotify може да загуби значително количество трафик. Освен това, Apple може да използва данните на Shazam, за да привлече потребителите на своите конкуренти и да ги „насърчи да преминат към Apple Music“.

Какво казват от ЕС?

Европейският комисар по въпросите на конкуренцията, Маргрете Вестагер, заяви в изявление:

„Начинът, по който хората слушат музика се е променил значително през последните години, като все повече европейци използват музикални стрийминг услуги. Нашето разследване има за цел да гарантира, че феновете на музиката ще продължат да се наслаждават на привлекателни оферти и няма да бъдат изправени пред по-малък избор в резултат на предложеното сливане.“

Apple потвърди, че купува Shazam в сделка на стойност 400 милиона долара през декември. Тази цена е далеч от 1 млрд. долара, на колкото беше оценена компанията през 2015 г. Shazam може да бъде благосклонност към Apple по няколко начина. Приложението за разпознаване на музика вече е интегрирано в Siri и би могло да постигне по-дълбока интеграция с iOS. Apple също може да използва технологията за визуално разпознаване на Shazam за своите усилия в ARKit.

ЕК би могла да спре или да предложи промени по сделката на Apple за придобиването на Shazam, ако не хареса това, което установи – или просто да я забави, докато тече разследването. Според прессъобщението ЕК планира да вземе решение до 4 септември.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.