AMD акции

AMD акции – цената им пада въпреки рекордни обороти

Наскоро ви споделихме, че AMD постигнаха рекорден оборот, гледайки назад във времето чак до 2005 г. Това изглежда не е било достатъчно за Wallstreet. Цената на AMD акции падна почти моментално след обяваването на финансовите им резултати за Q319. Забележка: не даваме финансови съвети в статията.

AMD акции


Въпреки рекордния оборот от $1.8 млрд. за периода август-септември 2019 година, Wallstreet не са доволни от липсата на допълнителен upside в резулатите на AMD. Това означава, че компанията е оправдала очакванията към нея, но е нямала непредвиден финансов ръст. Цената на AMD акции беше спаднала с 0.8% до $32.75, минути след оповестяването на резултатите за Q319.

Източник: thestreet

Компанията със сигурност имаше огромни финансови затруднения, малко след като купи ATI Technologies. Затрупана от дългове, неуспешно ръководство и липса на иновативно мислене, бяха започнали слухове за закриване. Всичко се промени през 2016 г., когато започнахме да чуваме първите слухове за Zen. Допреди Zen, компанията разчиташе предимно на малки договори за сървъри и оборотите си от конзолни продажби. О, да – не знаехте ли, че конзолата ви вероятно има AMD хардуер в нея? Почти всички имат.

След като Zen се появи на пазара, компанията успя да пребори всички притеснения относно фалирането си, но 6-7 години застой не се наваксва толкова лесно. Първото поколение Ryzen процесори показаха, че компанията не е спряла с иновациите си, а второто показа, че се движат в правилната посока.

Третото поколение Ryzen доказа, че амбициятана AMD за доминиране на пазара не е безпочвена. С наваксване на всички фронтове, включително и видеокарти, AMD набра огромна скорост. Въпреки всичко това и лидерските позиции на компанията по отношение на производствен процес, инвеститорите са все още скептични и предпазливи. Изглежда компания в подобна позиция не може да задоволи очакванията спрямо финансовите й постижения, само и единствено като ги постигне, а трябва и да ги надхвърли. С предстоящия празничен сезон, знае ли човек – може би ще успеят?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.