Заглавна картинка на статията "Microsoft и Amazon си партнират при смарт асистенти"

Microsoft и Amazon си партнират при техните смарт асистенти

Microsoft и Amazon си партнират с цел по-добра интеграция на техните смарт асистенти „Кортана“ и „Алекса„. Потребителите на „Алекса“ ще могат да ползват „Кортана“ и обратното на множество устройства. Първоначално интеграцията ще е леко странна. За да се ползва „Кортана“ от устройство с „Алекса“, ще е нужно потребителят да каже:

Алекса, отвори Кортана.пример за смарт асистенти с Alexa

А на устройства с „Кортана“:

Кортана, отвори Алекса.пример за смарт асистенти с Cortana

Тази междуплатформена интеграция също ще даде възможност на ползващите „Алекса“ достъп до някои от уникалните функции на „Кортана“. Microsoft са вградили своя асистент в Office продуктите си. Сега „Алекса“ ще получи достъп до тях чрез „Кортана“. Microsoft продължава да подканя developer-и да правят свои собствени умения за асистента „Кортана“. Неговите потребители ще могат да ползват липсващи при него, но съществуващи при „Алекса“ функции.

Ще се включат ли и други при оптимизирането на смарт асистенти?

Това е изненадващ ход от страна и на двете компании. Особено имайки предвид, че Microsoft се готви да имплементира дигиталния си асистент в коли, термостати и множество други устройства. Apple и Google са другите две компании, които също имат дигитални асистенти.пример за смарт асистенти със Siri

След като Microsoft и Amazon сформираха близко партньорство, Джеф Безос, изпълнителен директор на Amazon, е заявил, че би се радвал Apple и Google също да се включат в това партньорство.

Ще има множество успешни смарт асистенти. Всеки с различни бази с данни и специализирани умения. Заедно техните умения ще се подпомагат.

казва Безос. Изпълнителният директор на Microsoft, Сатя Надела, също приветства идеята за партньорство между четирите компании. Казвайки: „Надявам се, че те ще бъдат вдъхновени от това. Новите „Кортана“ и „Алекса“ ще бъдат достъпни по-късно тази година.

Потребителите на Windows 10 също ще имат достъп до „Алекса“ на своите устройства посредством „Кортана“. А евентуално в бъдеще ще има поддръжка за Android и iOS. Дали виждаме сливане на всички асистенти в едно, или това е просто един ход с обикновена бизнес цел?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Басамаков