Капсулата Dragon пристигна на МКС, където астронавтите на Boeing Starliner са заседнали от месеци

Капсулата Dragon на SpaceX пристигна успешно на Международната космическа станция (МКС) в неделя, където ще поеме задачата да върне на Земята двамата астронавти на Boeing Starliner, които са блокирани в космоса вече няколко месеца.

Космическият кораб на SpaceX, който превозва астронавта на НАСА Ник Хейг и космонавта на Роскосмос Александър Горбунов, акостира на МКС в 17:30 ч. Те са изпратени на петмесечна мисия, която ще завърши с връщането на блокираните астронавти на Boeing.

Crew Dragon отвори люковете си в 19:04 ч., позволявайки на Хейг и Горбунов да влязат в станцията. Там те бяха посрещнати от Буч Уилмор и Съни Уилямс, които заедно със седемте други членове на екипажа организираха церемония за приветстване на новодошлите.

Капсулата Dragon разполага с две празни места, които ще бъдат заети от Уилмор и Уилямс по време на обратния полет към Земята, планиран за февруари. Тази мисия ще сложи край на продължителния им престой в космоса, което започна след повредата на Boeing Starliner на 5 юни.

Мисията на Уилмор и Уилямс с Boeing Starliner първоначално беше планирана да продължи само осем дни, но поради сериозни проблеми с тласкачите и изтичане на хелий, НАСА реши да върне капсулата на Земята без тях, оставяйки ги на МКС.

Мисията на Хейг и Горбунов също не мина гладко. Въпреки успешното изстрелване на Crew Dragon от Кейп Канаверал във Флорида в събота, SpaceX по-късно съобщи за проблем с отделянето на ракетата Falcon 9 от капсулата.

„След успешното изстрелване на Crew-9, втората степен на Falcon 9 беше изхвърлена в океана, както беше планирано, но се отклони от номиналната си орбита,“ съобщи SpaceX в публикация на X (бившия Twitter). Въпреки отклонението, втората степен се приземи безопасно в океана.

SpaceX временно спира всички полети с Falcon 9, докато разследва причините за инцидента.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.