Cuphead

Едно нестандартно ревю на Cuphead

Cuphead е класическа екшън игра от типа Run & Gun. Основният фокус в играта пада върху битките с босовете, които не са никак, ама никак лесни! Ако дотук играта не Ви е спечелила, следва най-готиното. Cuphead е силно вдъхновена от 30-те години на ХХ век, когато силните на деня отново са били Disney, и успешно припомня всички достойнства на периода. Сред тях са страхотните анимации в типичен стил и невероятна джаз музика. Всичко това е поднесено и със солидна доза хумор, която е много внимателно порцирана. Играта определено се различава доста от съвременните заглавия, а това че гейминг студиото StudioMDHR Entertainment Inc., което стои зад играта, е Indie, е още по-голям успех! Да не губим повече време и да преминем към ревюто.

Cuphead

Силните страни на Cuphead

Cuphead има множество силни страни. Истината е, че най-впечатляващите неща в играта са начинът, по който различните силни страни са комбинирани. Сами по себе си малко от тях биха направили една игра страхотна. Тук идва мястото да отделим внимание отново на гейминг студиото (StudioMDHR Entertainment Inc.), което е успяло да смеси всичко толкова добре и да предложи една невероятна игра. Представям и нещата, които ме впечатлиха силно и спомогнаха играта да стане такъв хит (поне според мен):

  • Графичното оформление и анимационният стил – просто страхотен стил, 1930s reborn!
  • Страхотната джаз музика и звуци – заедно с горното спомага много за долното
  • Цялостната атмосфера на играта и историята – просто страхотна смес от персонажи, графики и звуци
  • Трудността и начинът, по който се чувстваш, след като си успял да победиш поредния бос – едно от най-хубавите чувства
  • Разнообразните босове – всеки бос е напълно уникален
  • Сравнително ниските минимални системни изисквания на играта, повече за минимални системни изисквания виж тук
  • Cooperative Mode – ето това е истинската лудница

Няма да пропусна да напомня, че играта се хареса изключително много и от нашия екип и беше сред основните ни фаворити за гейминг оскарите.

Слабите страни на Cuphead

Слабите страни на играта са сравнително малко, но това по никакъв начин не ги омаловажава. Но трябва да си призная, че те не се отразяват сериозно на качеството на играта, а и в голямата си част една от слабите страни постепенно беше отстранена. Ето и списък с нещата, които според мен намалиха удоволствие от играенето на Cuphead:

  • Бъговете – със сигурност може да си представите колко е досадно играта да „замръзне“ или да се „бъгне“ в най-неподходящия момент…
  • Еднотипността на играта – въпреки голямото разнообразие от оръжия, нива и босове, Run & Gun стилът е доста еднотипен (просто не си падам по такива игри, но тази специално си заслужава)
  • Сравнително краткото време за „превъртане“ – макар играта да е доста трудна, истината е, че дори с многото повторения за перфектни резултати, целият гейплей не надвишава 36 часа

Присъдата

Моята оценка за играта е 8.5/10. Определено си заслужава да се изиграе, дори и за най-закоравелите играчи на други жанрове игри. Cuphead би била една страхотна свежест в тяхното ежедневние. А ако сте фен на Run & Gun игрите, непременно я разцъкайте и със своите приятели и минете всичко с А+!

Cuphead

В кои категории на Gaming Awards 2017 спечели Cuphead?

За съжаление, Cuphead не спечели във всички категории, в които беше номинирана, но се представи силно (всички номинации можете да видите в тази статия). Cuphead спечели в следните категории:

  • Best Art Direction
  • Best Independent Game
  • Best Debut Indie Game

Cuphead

За десерт, главните „виновници“ за играта отговарят на въпроси, докато играят Cuphead.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Раянов

Любител на игрите, филмите и новите технологии. Колидер на Gaming отбора. IT Project Manager в работно време. Повече за мен може да научите от профилите ми в социалните мрежи.