Заглавна картинка на статията "AMD Epyc - ще промени ли играта?"

AMD Epyc – ще промени ли играта?

Всеки пазар, в който една компания контролира близо 100% от продажбите, е готов за атака от конкуренцията. Пример за такъв пазар е този за сървърни процесори, където лидер в продажбите е Intel. От AMD обаче смятат да променят това с нова серия процесори базирана на Zen архитектурата, ползвана в Ryzen и Threadripper. Tя носи името AMD Epyc.

AMD Epyc – новото хлапе на игрището

От отзвука, който идва от компании като HP, IBM и други, могат да се направят много изводи. Един от тях е, че тази серия процесори е на път да разбие монопола на Intel. Най-слабият модел носещ името EPYC – 7251 идва с 8 физически и 16 логически ядра, а също така базова честота от 2,1GHz, която може да стигне до 2,9GHz. Най-мощният – EPYC 7601 пристига с цели 32 физически и 64 логическия ядра, базова честота от 2,2GHz и максимална чесота от 3,2GHz. Има и модели с 16 физически, 32 логически и 24 физически, 48 логически ядра.

таблица с данни за AMD Epyc

Най-силният процесор на Intel е с едва 24 физически и 48 логически ядра. Всички процесори са със 128PCIe gen3 на сокет, поддръжка на до 2TB RAM на сокет, като при всички модели (без 7251) RAM-та работи на тактова честота от 2666MHz, a при 7251 е на 2400MHz. Оперативната памет (RAM) на всички модели работи в 8 канален режим. Всички модели без двата най-слаби – 7251 и 7281 – са с 64MB L3 Cache. От своя страна 7251 и 7281 идват с 32MB L3 Cache. Всички процесори са предназначени за дата центрове, супер компютри и т.н.

снимка на AMD Epyc

Защо AMD Epyc е важна стъпка за компанията

Трудно, но и важно е да разберем защо Epyc е важен за AMD. Дори самото му име подсказва какво въздействие има и колко работа е вложена в него (Epic от английски се превежда като епично). За момента AMD контролира една малка частица от пазара за сървърни процесори. Благодарение на Ryzen и Epyc предстои да видим доста яростна и оспорвана битка между двата процесорни гиганта.

Повече информация можете да видите на сайта на AMD.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Басамаков