релаксация

10 начина за релаксация по време на работа

Стресът и напрежението от работния ден са изключително вредни и за нас е наложително да ги ограничим до минимум, ако искаме да сме здрави и щастливи. За тази цел съществуват безброй техники за релаксация, всяка от които действа на различни хора. Важно е да изберем именно онази, която ни успокоява и удовлетворява.

Трябва да имаме предвид, че една гореща напитка ще засили ефекта на всяка процедура за борба със стреса. Любопитен факт е, че арабите постоянно пият чай, сервиран с огромна буца лед. Няма по-освежаваща напитка от прясно изцедения сок от любим плод, освен ако не сте опитали индийския чай „масала“.

Освен храната и питиетата, които винаги разведряват, има и някои други изпитани начини да подобрите работната атмосфера.

Когато става въпрос за релаксация и медитация – ключовата дума е фокус.

 1. Фокус

Фокусирайте вниманието си върху нещо и останете за кратко време така замислени. Наричат го медитация. Този процес възстановява натовареното от хиляди мейли, фактури, документи, телефонни разговори и кафета съзнание. Вместо да мислите за сто хиляди неща наведнъж, фокусирайте се за малко върху нещо старо, нещо назаем или нещо синьо. Важно е да знаете, че случващото се в тялото по време на медитация е точно обратното на това, което се случва в същото това тяло по време на стрес.

%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f

 1. Отношение

  Обърнете внимание на източника на напрежение и се опитайте да го неутрализирате. Ако причината за лошото ви настроение е някоя дребна кавга от сорта на кой да затвори вратата – бъдете деликатен, извинете се. Нямате идея колко добре ще се почувствате след това.

%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5

 

 1. Движение

  Това важи особено за специалисти на свободна практика, които не стават от компютрите си. На всеки кръгъл час ставайте от мястото си и се раздвижете за пет минути. Може да бъде тренировка на кростренажора, загрявка за салса, разходка, йога или просто разтребване на офиса – наистина каквото си пожелаете. Това ще ви тонизира и ще ви държи нащрек през останалото време от деня.

%d0%b4%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5

 

 1. Природа

  Полейте цветята в офиса. Не се шегуваме – природата е толкова красива и въздейства много релаксиращо. Отворете прозореца, за да влезе свеж въздух, дишайте дълбоко, разходете се из стаята и няма да сте толкова нервни – ще станете мирни, ще станете спокойни.

%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0

 

 1. Общуване

  Разменете малко приказки с колегите. Пошегувайте се за времето. Както казва Мери Попинз: „Във всяка една работа, която може да бъде свършена, има елемент на забавление – намираш забавлението и хоп! – Работата е игра!  И всяка следваща задача става лесна като парче торта…“.

%d0%be%d0%b1%d1%89%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5

 

 1. Интериор

  Обърнете внимание на вашето офис пространство, вашия малък замък. Можете да го подредите според принципите на Фън Шуй – за повече благополучие и богатство. Създайте си мотивационни дъски, наредете по стените сувенири от служебните ви пътувания, осигурете си приветливост и чар, осигурете си комфорт. Трудно е да си подреден в хаотично пространство и един спретнат офис ще направи работата ви много по-спорна и спокойна.

interior

 

 1. Музика

  Обърнете внимание на звуците около вас. В интернет има стотици часове музика за релаксация, но не е нужно да се спрете на това. Слушайте всяка песен, която ви зарежда, която харесва на всички, с които споделяте офиса, и ви кара да си припявате, докато ходите или разписвате фактури. Нужно ли е да казвам, че музиката прави хората емоционални, а емоцията зарежда? Така сме напълно готови за още работа и сме още по-ентусиазирани.

%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0

 

 1. Фантазиране

  Това е бягство от реалността за влюбени офис служителки. Но наистина, отдайте се на фантазиите си по няколко минути на ден, тъй като… това приближава тяхната реализация. Мечтайте си да отидете на Хаваите, да срещнете танцьорка на хула-хула, тя да носи гирлянди, заедно да се излежавате под палми на океански бряг със сребристобял пясък…усетихте ли как съзнанието ви пътува. Доставете му това удоволствие.

%d1%84%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5

 

 1. Позитивност

  Усмихвайте се на неприятностите на работа, усмихвайте се на досадните клиенти, усмихвайте се вътрешно. Избягвайте да приемате нещата лично. Позитивното отношение превръща работата в истинско удоволствие. Любезността отваря врати. Така че дръжте се любезно с всеки, независимо дали е крал, или гъсеница и дали се държи велико, или гротескно.

%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82

 

 1. Масаж

  Помолете хубавата колежка да ви разтрие гърба. Без задни мисли! Докосването е основна човешка нужда. Дори двеминутен масаж тонизира по чудесен начин прекрасното ви тяло и ви зарежда за следващата мисия. Масажът е един превъзходен подарък.

%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%b6

С пожелание да се върнете към работните си задължения с нови живителни сили:

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About LadyF

Аз съм писател на свободна практика. Опитен, качествен, гъвкав, оригинален, отличен писател.