cry емоции
Изображение: Pixabay

Умните къщи на бъдещето ще разчитат и реагират на човешките емоции

Човешките емоции променят атмосферния климат удома

Изследователи от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект към Технологичния институт в Масачузетс са разработили устройство, за което твърдят, че може да разчита емоциите на хората, без да е необходимо да му се говори или да му се въздейства по някакъв начин. Подобна способност отваря широка гама за използване на „възможни“ приложения. Изобретателите на устройството вече предвиждат използването му в умни домове. То ще може да коригира атмосферните условия в различните помещения, в зависимост от това как хората се чувстват.

Изследователите казват, че притежавайки тези способности, устройството EQ-Radio може да установи дали даден човек е щастлив, тъжен, ядосан или развълнуван, с точност от 87%. В ново изследване те обясняват как са развили алгоритмите за обучение на EQ-Radio с помощта на доброволци – те гледали различни видео клипове или слушали музика, чиято цел била да провокира у тях определените за изследването емоции.
Интересно е, че това устройство би могло да се използва и от кино и PR индустрията. Филмовите студиа и рекламни агенции биха могли да събират информация за емоционалните реакции на публиката. Умните къщи пък биха могли  от своя страна да използват получената информация, за да контролират осветлението и температурата в различните помещения, според това как се чувстват техните обитатели.

Устройството открива аномалии в сърдечно-съдовата система

Един от разработчиците, Дина Катаби, предвижда ползи, свързани с устройството, и за здравеопазването. „Нашите резултати от различни потенциални приложения биха могли да проправят пътя към бъдещите технологии. Те ще могат да показват на монитор и диагностицират много лесно заболявания като депресия и тревожност“. По същия начин Фидел Адиб, колега на Катаби, предвижда ползи и за кардиологията. Способността на устройството да измерва отделните удари на сърцето би могло да подобри стандарта на здравеопазването. „Чрез извършване на много точни измервания на отварянето и затварянето на сърдечните клапи, които траят милисекунди, тази система може да открие, ако сърцето на някого прескача дори един удар.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg