Зовът на Ктхулу - какво да очакваме

Зовът на Ктхулу – какво да очакваме

През годините компютрите ни са били дом на редица игри, които разчитат на страха като основна движеща сила. Преди години, децата се плашеха от демоните в Doom, а съвсем наскоро скачахме от стола, когато Пришълецът се появеше от нищото в Alien: Isolation. Хората от Cyanide са се заели със следващото заглавие, което има за цел да повиши сметките ни за ток само и само да не играем на тъмно – Зовът на Ктхулу.

„Най-старата и силна човешка емоция е страхът. А най-старият и могъщ страх е страхът от неизвестното.“ – Х. Ф. Лъвкрафт.

Ктхулу в поп-културата и видео игрите

Ктхулу е най-популярното творение на един от майсторите на хорър разказа – Х.Ф. Лъвкрафт. Американският писател така и не получава призвание в своето време, но това не го спира да създаде редица произведения, в които да ни разкаже за ужасите, дебнещи човечеството на морското дъно в лицето на древния бог Ктхулу. Десетки години по-късно, Ктхулу вече е навсякъде в поп-културата – от участия в анимационни сериали до това да краси външни батерии за телефони.

Ктхулу-манията не подминава и видео игрите. Пипалата му неведнъж се появяват на мониторите ни, но най-популярната игра, която е директно базирана на творбите на Лъвкрафт, си остава Call of Cthulu: Dark Corners of the Earth. Излязла през вече далечната 2005 година, тя следва историята на разкара „Сенки над Инсмут“, и макар да отнема на разработчиците почти 6 години да бъде завършена, е приета добре от критика и фенове. За времето си тя не дойде с най-добрата графика, но пък остави играча да се справя без да му дава мерник, нито колко „кръв“ му остава.

Зовът на Ктхулу през 2017

Ктхулу обаче не може да спи в морските дълбини дълго време и тази година отново ще надигне пипала към света на хората. Преди време разгледахме Зовът на Ктхулу в „Най-очакваните RPG игри на 2017„, а сега е моментът да й обърнем повече внимание. Действието тук ще се развива на малкия остров Darkwater, в имението Hawkin и неговите околности. Ние ще поемем ролята на детектив Едуард Пиърс, който трябва да разследва смъртта на обитателите на имението.

Макар и играта да e от първо лице, не очаквайте оръжия, стрелба или наситен екшън. От Cyanide ще искат да залагаме на добиването на информация, ако искаме да се справим с противниците си, тъй като обикновените куршуми няма да имат голям ефект върху тях. Ако например от картината срещу вас изпълзи зелена слуз, която се опитва да ви нападне, правилното действие няма да бъде да я застреляте, а да намушкате картината с правилния кинжал. За да знаете това обаче, трябва да сте минали през правилните диалози и да сте намерили правилните улики, както и да сте направили правилните догадки.

Информацията ще играе основна роля в Зовът на Ктхулу. Като детектив, от вас ще се очаква да намирате улики, да видите как те се свързани една с друга, да разпитвате хората и да извличате информация от тях, по един или друг начин. В типичен RPG стил, ще имате няколко видове умения, които да развивате – всяко едно със съответните под-умения. За разлика от други игри, тук нямате общо ниво на опит – успешното прилагане на дадено умение ще ви даде възможност да го развивате по-добре.

Ктхулу ви зове!

За да направят играта повече в тон със страха и ужаса, изпълващи вселената на Лъвкрафт, създателите са решили героят ви да няма „кръв“, а далеч по-разчупеното – „здрав разум„. Колкото повече научавате за нещата, които са се случили в имението, толкова повече ще се сблъсквате със свръхестествената част на историята. А колкото повече разследвате свръхестественото, толкова повече ще губите вашия „здрав разум„. Някои части от играта ще са достъпни само ако героят ви е загубил достатъчно от своя здрав разум – единствено тогава съзнанието му ще може да приеме това, което се случва около него.

Зовът на Ктхулу

Но за ваше щастие, няма да сте сами. Ще имате възможност да ползвате помощници – както във всяка една друга RPG игра, те ще имат собствена история и собствени задачи за вас. След успешното им изпълнение от ваша страна, ще можете да изпращате тези помощници да вършат разни полезни неща в полза на героя ви.

Cyanide обещават 4 различни завършека, в зависимост от това кои помощници ще са с вас в края на играта, и до какво ниво сте запазили разсъдъка си.

Зовът на Ктхулу ще ни потопи в света на Лъвкравт, Ктхулу, Дагон, Шуб Нигурат и останалите весели герои с лесно произносими имена, по-късно през годината.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Виктор Янков

Виктор Янков е изестен като Lopi и пише неща в интернедите вече повече от 10 години. Подвизава се като маркетинг/копирайтер в Ancient Media, а когато не работи кара колело / сноуборд, гейми и гледа сериали и кино.