Windows на ARM процесори основно изображение

Windows на ARM процесори… отново?

От Microsoft обявиха съвместна работа с производителя на процесори Qualcomm. Тази новина е добре дошла за всеки, който очаква пълното изживяване от Windows 10 на мобилен ARM процесор. Двете компании работят заедно, за да бъде възможно подкарването на Win32 програми на устройства с мобилни процесори. Според Terry Myerson, ръководител в Microsoft, тези усилия са подбудени от нарастващите нужди на потребителите да ползват десктоп програми върху мобилни устройства с по-дълъг живот на батерията.

Windows RT

Това не е първият опит на Microsoft да представи пълната функционалност на Windows върху мобилно устройство. Повечето от Вас могат да си спомнят версията RT на Windows, която дебютира със Surface RT устройството от софтуерният гигант. За огромно съжаление на потребителите, тя изглеждаше като настолната операционна система, но нямаше нейната функционалност. Windows RT съдържа настолен режим, който симулира пълното изживяване от операционната система. Той е нужен за поддръжката на много от функционалностите на Windows, които се разработват в последните 25 години. От Microsoft решиха да прекратят разработването на тази версия и така се даде начало на съвместната им работа с Qualcomm.

Qualcomm Snapdragon 835

От Qualcomm потвърдиха, че Microsoft ще поддържат Windows 10 за новия им чип Snapdragon 835. Новите мобилни устройства, включващи смартфони, лаптопи и таблети, ще имат възможността да се възползват от нов емулатор, който ще бъде вграден в операционната система. Това ще даде възможност на устройствата с този чип да подкарат x86 Win32 програми като Google Chrome и Adope Photoshop. Засега Microsoft няма да емулират 64-битови програми върху ARM-базирани мобилни процесори. Това не би следвало да е проблем, тъй като малкото програми, писани за 64-битови инструкции, имат 32-битова версия и тя ще може да бъде инсталирана.

Какво означава това за другите производители на мобилни процесори?

На пръв поглед подобна колаборация изглежда като крачка назад за Microsoft от дългогодишния си партньор Intel. Terry Myerson уверява, че съвместната работа между софтуерния гигант и производителя от Калифорния никога не е била по-добра. Причината за колаборацията с Qualcomm е изцяло заради по-добрата ефикасност на мобилните им чипове. По-добрата работа с батерия и интеграция в мобилни устройства би дала възможност на Microsoft да участва в пазара с нови мобилни устройства.

Очаквания

Въпреки малкото информация от Microsoft, специалисти твърдят, че това е правилна стъпка към по-оптимизирани мобилни продукти. Потребителите ще могат да ползват десктоп програми на лаптопите, таблетите и смартфоните си. Колаборацията с Qualcomm би следвало да подобри работата на мобилни устройства с операционната система на Microsoft от страна на функционалност, издръжливост на батерията и улесняване на създаването на програми за подобни устройства. Допълнителни подобрения ще бъдат поддръжката на периферни устройства, повече програми и унифицирана работа с паметта, графични процесори и други части на продуктите.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.