Seagate 60TB SSD основно изображение

Прототип от Seagate на чудовищно 60TB SSD

На световното изложение CES2017 компанията Seagate представи своя прототип на масивното 60-терабайтово SSD чудовище. Година след като от Samsung показаха своето 15.36-терабайтово SSD, Seagate завзема върха на пазара с титлата „производител на най-голямото като капацитет работещо SSD до момента“.

Новият продукт на Seagate е представен в 3 и половина инчов размер на кутията, предназначен за сървърно и настолно ползване. Производителят твърди, че техният продукт има„двойно по-голяма плътност“ в сравнение с миналогодишния лидер в тази категория Samsung. Това може би се отнася по-скоро до близостта на самите чипове, отколкото до тази на NAND клетките вътре в тях. Всичко това ще разберем, когато производителят обяви официално спецификациите на своя диск по-късно тази година.

Технически спецификации

Seagate са избрали най-новата NAND flash технология от Micron за това свое изпълнение, като по всичко личи, че това е един от последните 3D NAND пакети на Micron. Все още не дават много детайли за своя прототип. Все пак можем да предположим, че използват чипове от приблизително 125 гигабайта, които предлагат най-високия капацитет на пазара за момента. По прости изчисления това означава, че в 3,5- инчовото чудовище би трябвало да има около 480 отделни чипа. Всичко това засега остава в сферата на догадките.

За всеобща изненада, този диск няма да използва набиращия все повече популярност PCIe начин на връзка с останалите компоненти. Вместо това от Seagate са избрали да ползват SAS (Serial Attached SCSI). SAS е широкоразпространен стандарт при сървърите и именно там се цели този нов продукт. Със 17 от тези дискове всяка една компания може да достигне 1 петабайт дисково пространство. Благодарение на своите 2 SAS порта, това SSD би трябвало да достигне скорости на четене и писане в порядъка на 1 гигабит до 1.5 гигабит последователно четене и писане в секунда. Според производителя едно от тези SSD-та може да съдържа до 400 милиона снимки или 12,000 DVD-та. Seagate планират да развият тази версия още повече – до зашеметяващия капацитет от 100TB.

Консумация

От гледна точка на консумация на енергия можем да видим подобрение спрямо конкурентните продукти. По първоначални данни този прототип консумира 1 ват на терабайт капацитет в режим на употреба и 0.25 вата на терабайт в режим на готовност. За сравнение, други конкурентни продукти консумират около 2 вата на терабайт при режим на готовност.

Цена

На този етап продуктът на Seagate няма изгледи да стъпи на пазара в скоро време и следователно все още нямаме информация за цена. Коментари от запознати в индустрията насочват, че тя няма да се различава много от тази на миналогодишния продукт от Samsung. Това означава, че ще очакваме около 0.60 щатски долара за гигабайт или около 40,000 щатски долара за цялото SSD.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.