Марс
Изображение: spaceflightuk.com

Учени извличат метали от почвата на Марс и създават човешки хабитат

Достатъчно трудно е да се транспортират хора на Марс. След като се озоват там обаче, къде ще живеят?

Професор от Централния университет във Флорида работи съвместно с НАСА, за да открие начин за извличане на метали от марсианската почва. Идеята му е, след като бъдат извлечени от почвата, металите да се подават в подходящ вид към 3Д принтер, който да произвежда компоненти, нужни за човешкото местообитание. Такива могат да са например корабни части, различни инструменти, както и електроника.

„Използването на добавъчни производствени техники е от съществено значение за създаване на конструктивни блокове. Централният университет във Флорида си сътрудничи с НАСА, за да проникне в същността на науката, зад която се крие отговорът за съществуването на човека на Марс.“ Това заяви професор Sudipta Seal, който е водещ на катедрата по материалознание и програмно инженерство.

Рафинират почвата на Марс чрез електролиза

НАСА и Seal ще работят върху процес, наречен „Електролиза на разтопен реголит“. Техниката е подобна на тази, която използваме за рафиниране на метални руди на нашата планета. Астронавтите на Марс ще трябва да пълнят с реголит (така се нарича марсианската почва) специална камера. Тя ще се нагрява до около 1600 градуса по Целзий, за да се осъществи процесът на специфична електролиза. При този процес ще се отделят кислород и разтопени метали – вещества, които са особено важни за живота на Червената планета. Seal трябва да намери начин да оформя по подходящ начин рафинираните там метали, за да могат те да бъдат зареждани и използвани от всякакви 3D принтери.

Любопитно е, че НАСА работи по проекти за изпращане на хора на Марс, които трябва да се осъществят до 2030 година. Космическата агенция разработва и планове за животоподдържащи системи и технологии.

Учените са сигурни и обединени около едно твърдение. За да се осъществи устойчиво изследване на Марс, трябва да се намерят начини за използване на ресурсите на самата планета. Причината е, че транспортирането им до Земята би излизало твърде скъпо със сега съществуващите технологии за превоз.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg