WiFi мрежи

9 съвета при връзка с обществени WiFi мрежи

В тази статия ще изброим 9 неща, които трябва да знаете, ако използвате обществени WiFi мрежи

Те могат да се окажат капан и да направят личния ви живот публично достояние. Използвайте нашите съвети и бъдете внимателни по отношение на заплахите, които ви чакат в обществените мрежи.

 

Когато питате за името и паролата на публичната мрежа, винаги записвайте пълните данни

Това се прави, понеже недоброжелатели дублират името на обществената мрежа, за да ровят в устройствата на непредпазливите потребители. Обърнете внимание дали мрежата има WPA или WPA2 защита. Ако такива няма, то трябва да сте наясно, че връзката ви не е шифрована. Това означава, че улеснявате всеки, който разбира поне малко от технологии, да ви следи стъпка по стъпка какво правите в интернет. И пак повтаряме – обръщайте внимание, ако някое име на публична мрежа дублира или е много близко до друго име. Видите ли такова нещо, веднага трябва да ви светва червената лампичка, че има нещо нередно.

 

Следете за HTTPS

Трябва да сте сигурни, че уеб страниците, които посещавате, са криптирани с HTTPS. В това можете да се уверите, като погледнете URL адреса на съответния уебсайт. Близо до него трябва да се вижда и знак със затворен катинар. Той показва, че на сайта или на определена уеб страница има валиден цифров сертификат, според който шансът за пробив в устройството ви е силно намален. А ако натиснете върху въпросния катинар, можете да видите и подробна информация относно енкрипцията на връзката.

 

Актуализация

Своевременната актуализация на софтуера, който използвате, е от решаващо значение за сигурността ви в интернет. Още по-важно е да сте с актуализирани приложения и операционна система, когато се свързвате към публични мрежи. Актуализираният антивирусен софтуер ще сканира постоянно устройството и ще осигурява безопасност срещу най-новите заплахи. Актуализирането на операционната система и приложенията поправя бъговете и пропуските в сигурността. Понякога хакерите залъгват своите жертви, че имат нужда от актуализиране, за да ги накарат да свалят зловреден софтуер. Ето защо никога не вярвайте на надписи, че имате вирус или трябва да актуализирате приложение, които виждате в различните сайтове особено когато надписите мигат и са в червен цвят.

 

Избягвайте да осъществявате достъп до чувствителна информация

Чувствителна информация е например електронната ви поща, онлайн банкирането, различни сметки, кредитни карти. С този тип информация се работи от вкъщи, където връзката е сигурна, а рутерът притежава собствена защитна стена. Освен, разбира се, ако тези услуги не предлагат SSL/TLS енкрипция и не сте сигурни, че комуникацията ви с тях е защитена.

 

Свързвайте се ръчно към публични мрежи

Никога не настройвайте автоматична връзка към тях. След като приключите с работата си в интернет, използвайте опцията на устройството си „забрави мрежата“.

 

Използвайте VPN

Ако сте турист, който се нуждае от връзка, то добра идея е да я осъществите през виртуална частна мрежа – VPN. Това е най-сигурният начин за сърфиране в интернет в криптиран вид. VPN решенията осигуряват максимално криптиране и съответно максимална сигурност за потребителя. Те маскират IP-адреса на устройството, така че възможностите за phishing атаки ще намалеят.

 

Използвайте 2FA удостоверяване

Това е двуфакторна автентикация – бъдещето на удостоверяването. Със сигурност използването му е много добра идея за хора, които се свързват към публични мрежи. 2FA покачва нивото на сигурност и неприкосновеност на личния живот.

 

Излезте от профилите, в които сте се вписали, след като приключите

Избягвайте да оставате логнати в чувствителна за вас информация, докато използвате обществени WiFi мрежи. Хакер, който разбира от това, което прави, лесно може да копира кеша на устройството ви и да се представи за вас както в социалните мрежи, така и при онлайн банкирането. Излизайки от профилите си, ще попречите на подобен развой на събитията.

 

Ако нямате нужда от интернет в момента, спрете достъпа си до публичната WiFi мрежа

Така ще развалите рахата на киберпрестъпниците да ви докопат.

И за финал – винаги има начини да бъдем хакнати. Следвайки тези съвети, правим задачата на хакерите максимално трудна.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg