ЕндуроСат Едно – първият създаден в България сателит вече е в Космоса

Програма „Космически предизвикателства“ и ЕндуроСат разработиха успешно първата българска кюбсат мисия, наречена ЕндуроСат Едно.

Основната цел на мисията е да предостави практическо образование по сателитна комуникация за първи път в България. Кадетите в програма „Космически предизвикателства“ 2018 ще могат да комуникират със сателита в орбита и да свалят данни от него.

Мисията има за цел да популяризира радиолюбителската дейност в България и съвместно с Българската федерация на радиолюбителите (БФРЛ) ще бъдат организирани практически занимания и образователни срещи.

ЕндуроСат Едно

ЕндуроСат Едно (сателит с размери 10x10x10 cm) излетя с товарния кораб „Cygnus“ като част от мисията OA-9 към Международната космическа станция (МКС) на 21-ви май 2018.

„Може да е малък по размери, но голям по душа“

Цялото управление на сателита ще става през „Център за контрол на мисиите“. Eкипът на ЕндуроСат създават сателита с идеята да докаже, че с труд се постигат успехи. Космическият апарат е изцяло създаден у нас.

Тази първа образователна мисия цели да вдъхнови младите българи и да им позволи да участват в истинска космическа програма. Екипите на „Космически предизвикателства“ и ЕндуроСат инвестират значителни ресурси, време и усилия по подготовката на българския кюбсат. В подкрепа на радиолюбителската общност, сателитът излъчва послания в честота, достъпна за всеки с базови комуникационни умения и радиолюбителско оборудване.

Мисията ще помогне на по-голям брой млади българи да научат основите на сателитната комуникация чрез практически упражнения със сателита в орбита.

Основните части на ЕндуроСат Едно

Структура: предоставя проста и безопасна среда за полезния товар, както и операционна възможност за всички подсистеми по време на мисията. Всички елементи да изработени от перлован и анодиран алуминий.

ЕндуроСат Едно

UHF сгъваема антена: създадена за работа на радиолюбителските честоти между 435-438 MHz. Използва кръгова поляризация и back-up механизъм за разгъване на елементите.

ЕндуроСат Едно

Комуникационен модул: Двата ЕндуроСат УКВ трансийвъра ще работят в честотния диапазон между 430-440 MHz с GFSK модулация. Устройствата са капсуловани в алуминиева кутия, която отговаря за отвеждането на топлина и намалява електромагнитната интерференция.

ЕндуроСат Едно

 

Захранващ модул: EPS+ модулът има четири интегрирани Li-Po батерии, затворени в алуминиева кутия. Капацитетът на батериите е 20.8 Wh. Три независими канала контролират и следят слънчевите панели по всяка ос.

ЕндуроСат Едно

 

Слънчеви панели: оборудвани с по две слънчеви клетки с реална ефективност 29.5%. Вградената в панелите мрежа от сензори (жироскоп, слънчев сензор, температурен сензор) и магнеторкъри са част на системата за определяне и контрол на ориентацията.

ЕндуроСат Едно

 

Бордови компютър: Ефективна платформа с ниска консумация на ел. енергия. Базиран на ARM Cortex M4 с тактова честота до 180 MHz. Има двойно подсигурени сензори: 3-осов акселерометър и компас.

ЕндуроСат Едно

 

Какво предлага ЕндуроСат Едно?

  • Сателитът има напълно автономна система за навигация и контрол в орбита. Космическият апарат ще провежда поредица от тестови команди и ще управлява всичките си системи в орбита.
  • Сателитът ще излъчва два маяка (beacons): CW (A1A) маяк, включващ името на ЕндуроСат Едно и телеметрични данни чрез морзова азбука
  • Телеметричен маяк, използващ AX.25 в datagram режим.

Радиолюбители ще могат да засичат съобщенията на сателита и да получават телеметрични данни от него периодично. Те ще могат да се свържат със сателита, да получават детайлна телеметрична информация и да получат потвърждение от сателита за всяка потвърдена връзка, което ще служи като QSL картичка. Цялата информация и инструкции са публикувани на сайта на ЕндуроСат.

Райчо Райчев, създател на ЕндуроСат и програмата „Космически предизвикателства“, заяви пред БНТ: „Започнахме от нулата, нямахме нищо. Създадохме целия софтуер на този сателит, всичките подсистеми, интегрирахме ги, тествахме ги по най-високите стандарти на планетата. Това е космически апарат, сателит, създаден изцяло в България, тоест няма нито една технология на борда, която да е произведена или измислена някъде другаде, което за нас е много голяма гордост.“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.