Sword Art Online: Fatal Bullet

Sword Art Online: Fatal Bullet – Ревю

Sword Art Online: Fatal Bullet е последната от дълга поредица игри базирани на изключително популярното Sword Art Online аниме. SAO разказва историята на група герои, попаднали в капана на VR MMORPG игра със същото име, където смърт в играта означава смърт и в реалността. Бутон за излизане няма и единственият изход е да победят всички 100 нива в играта.

Докато предшествениците ѝ  предъвкваха фентъзи световете нa Alfheim Online и Sword Art Online, то Fatal Bullet за първи път придвижва франчайза към sci-fi обятията на Gun Gale Online (GGO), представена във втория сезон на анимето. За първи път вместо с мечове и магия, имаме възможността да накажем враговете си с помощта на изключително разнообразен набор от огнестрелни оръжия. Друга свежа промяна е, че за сметка предишни заглавия в поредицата, които ни поставяха предимно в ролите на известни персонажи от света на Sword Art Online, то Fatall Bullet ни дава възможността да създадем изцяло свой аватар, с когото да се изправим пред предизвикателствата на GGO.

Преди да продължим по-нататък, искам да отправя специални благодарности – това ревю нямаше да бъде възможно без копие на играта, предоставено от Slavi Belmont – Community Manager на Bandai Namco Entertainment за България – http://bit.ly/2sLYmtF.

Първи стъпки в света на Swot Art Online: Fatal Bullet

Първата ви задача в Sword Art Online: Fatal Bullet ще е да създадете своя GGO аватар. Менюто за целта не остъпва по нищо на което и да е корейско ММО, което съм играл, а в много отношения е дори по-детайлно. Може би най-големият плюс в този аспект на Fatal Bullet e възможността по всяко време да промените външността си от Терминал менюто в апартамента ви.

Веднъж приключили с аватара си вие се озовавате в света на Gun Gale Online, където ви посреща вашата прителка от детинство Kureha. След кратък урок по история за вселената на Sword Art Online разбирате, че вече сте записани за турнир, на чието бойно поле е скрит рядък артефат. В рамките на турнира ще се запознаете с основните елементи в combat системата на Fatal Bullet. Тук за първи път ще срещнете и Kirito и Asuna, емблематични за SAO персонажи, които също като вас, са по дирите на редкия артефакт. Както може би сте се досетили обаче вие ги изпреварвате, сдобивайки се с изключително рядък модел ArFA-sys.

След края на турнирa, Kirito и Asuna ще ви поканят на гости, отприщвайки поредица от диалози и микро-разходки из града, които ще ви запознаят както с още цял куп персонажи от вселената на SAO, така и с много от системите на играта. Всички диалози и сценки могат да бъдат прескачани като всякаква важна информация можете да прегледате в Database секцията на менюто. Разбира се, ако имате търпението, то бихте предпочели да се порадвате на красиво анимираните си и напълно озвучени на японски стари познайници. В интерес на истината, всичко това така ме удари в носталгията, че в последната седмица изглеждах SAO за втори път – нещо, което рядко правя дори с любими заглавия.

Sword Art Online: Fatal Bullet

AI – най-добрият приятел на човека

ArFA-sys, кратко за Artificial Financial Adviser System, е Type-X AI, който след като му дадете име и желания от вас външен вид, ще поеме ролята на ваш спътник в суровия свят на GGO. Освен да ви следва напред-назад и да ви нарича „Master„, ArFA-sys изпълнява и редица помощни функции както на бойното боле, така и извън него. Като първи акт на вярност към вас, ArFA-sys ще ви подари все още неимплементирания в играта UFG (Ultimate Fiber Gun) или по-просто – футуристичен хукшот. Освен за поваляне на летящи врагове, с негова помощ ще можете и бързо да промените позицията си в битка или да се покатерите до върха на някоя кула просто просто за кеф. Всичко това придружено със задоволяваща окото анимация.

Някои от първите ви задачи в Sword Art Online: Fatal Bullet ще бъдат свързани с намирането на липсващи компоненти от вашия ArFA-sys. С всеки намерен ще отключвате допълнителни функционалности като например възможността да позволите на ArFA-sys да инвестира вашите пари с цел печалба. Ще можете и да отпуснете джобни пари, с които да ви купува материали, оръжия и други. Поведението в битка също може да бъде настройвано в зависимост от предпочитания от вас стил на игра.

Sword Art Online: Fatal Bullet - world map

Приключение в опустошените земи на Gun Gale Online

Отправната ви точка в GGO ще бъде бившият космически кораб SBC Glocken. Понастоящем превърнат в начален град и столица SBC Glocken се завръща на Земята след опустошаваща глобална война. Градът е доста голям, което прави точките за бързо придвижване в Map менюто особено удобни. Но пък същевременно е и доста красив и тичането из него е повече от приятно. Тук ще можете да купувате и продавате екипировка, да търгувате с информация, да подсилвате оръжията си, да взимате допълнителни куестове – всичко, което не включва изпразването на цял пълнител в нечие лице.

Битките в Sword Art Online: Fatal Bullet са изключително динамични като благодарение на aim assist функцията можете лесно да отбягвате атаките на враговете си без да прекъсвате стрелбата си. Разбира се, ако предпочитате, разполагате и с възможност за по-прецизно прицелването, където контролът е изцяло ваш. Изключително приятна изненада за мен беше, че прецизната стрелба всъщност се възнаграждава като всеки вид враг разполага с по едно-две слаби места, където куршумите ви нанасят по-големи щети.

Друг фактор тук са взаимстваните от втория сезон на анимето prediction lines, появяващи се, когато някой се прицели във вас и даващи ви кратка възможност да избегнете куршумите им. Но ако пък все пак паднете в битката, все още имате възможността да бъдете съживен от член на партито ви, като приключението приключва едва когато всички бъдете повалени.

Sword Art Online: Fatal Bullet - Old South

Освен различните видове мутанти и разни механични врагове, във всяка зона можете да се натъкнете и на други GGO играчи. Tези мними PvP сблъсъци внасят не само допълнително разнообразие на бойното поле, но и елемент на изненада, тъй като доста често няма да ги очаквате. Или ако пък сте поели някой Hunting куест, то именно NPC играчите ще са търсения от вас улов.

Арсеналът

Освен богатия набор от видове и модели оръжия, GGO предоставя и множество уменията и джаджи от сорта на гранати, мини, димки и други, с които да доизгладите предпочитания стил на игра. По-голямата част от тези благинки обаче идват с определени изисквания за екипирането и употребата им. С всяко вдигнато ниво аватарът ви получава CP точки, които може да разпределя към редица статове от сорта на strength, agility, vitality и други. Освен за екипирането на оръжия и джаджи или научаването на определени умения, статовете подсилват и аватара ви директно, като повече точки към vitality например ще му помогнат да оцелее по-дълго в битка благодарение на повишените точки живот.

Уменията в GGO са обвързани с оръжията като някои могат да се ползват с всички оръжия, други само с един-два вида. Разпределени са в шест класа – assault, tank, support, destroyer, engineer и sniper като в зависимост от уменията, които изберете, аватарът ви ще бъде причислен към съответната роля.

Sword Art Online: Fatal Bullet

Самите оръжията варират от фотонни мечове и пистолети, през автомати и картечници, та чак гранатомети и базуки. Различните модели от един вид се различават помежду си в редица параметри като демидж, скорост на стрелба, тип муниции и други. Оръжията могат да бъдат подобрявани при Lisbeth, която ще намерите в статя на Kirito и Asuna. Като с всяко следващо ниво, както можете да се досетите, показателите им се повишават значително.

За всекиго по нещо

Приятна изненада за феновете на анимето вероятно ще бъде и така нареченият Kirito Mode. В него ще можете да се насладите на специална сюжетна линия достъпна само в него и доста близка до Death Gun арката в сериала. Докато сте в Kirito Mode ще можете да свободно да изследвате света на GGO и да изпълнявате куестове, но няма да имате достъп до multiplayer модовете в играта.

Sword Art Online: Fatal Bullet

Sword Art Online: Fatal Bullet предлага multiplayer Co-Op мод, в който ще можете да обедините силите си с приятели в изпълняването на куестове за повалянето на по-мощни версии на някои dungeon босове. В случай, че ви липсват приятелчета и не искате да разчитате на непознати, можете да стартирате куестовете сами като отборът ви ще бъде автоматично попълнен от известни SAO персонажи.

Алтернативно можете да изпробвате multiplayer PvP мода, в който два отбора се състезават да нанесат първи определено количество щета на някой бос като междувременно могат да се атакуват и помежду си. PvP мода идва в два варианта, Avatar и Hero battle като в първия ще разчитате на способностите на собствения си аватар, а във втория на герои от вселената на Sword Art Online с фиксирани левел, умения и екипировка подходящи за съответния персонаж.

Sword Art Online: Fatal Bullet - Hero Battles character selection

Размисли и забележки

Като любител изледовател останах малко разочарован от сравнително постната употреба на UFG за навиране по места, където няма какво да правя. Особено в рамките на прекрасния постапокалиптичен град в Old South зоната. С изключение на няколко тераси и первази, откъдето ви дебнат снайпери, катеренето по покритите с мъх и пукнатини сгради е невъзможно. Като човек, прекарал близо час в пренасяне и позициониране на малки кутии във вентилационни шахти в Deus Ex: Mankind Divided, само за да влезе в стая, до която може да стигне и по стълбите, за мен това е сериозен пропуск от страна на DIMPS – студиото разработчик зад Sword Art Online: Fatal Bullet.

Multiplayer сцената, поне на PC, изглежда сравнително пуста, като за близо 30-те ми часа игра, засякох точно едно Co-Op лоби, в което не успях да вляза. И макар Co-Op модът да е донякъде спасен от възможността да попълните отбора си с NPC играчи, то в PvP нещата са малко по-мрачни. Но пък вината тук, ако може да се говори за такава, е изцяло сред играчите. Надежда има под формата на Steam групи и дискусии за организиране на PvP мачове, така че все още нищо не е загубено.

Бидейки едва третата игра от франчайза, която стъпва на PC,  трябва да призная, че останах приятно изненадан колко удобно се играе Fatal Bullet с мишка и клавиатура. Единствената забележка тука е към почти пълната липса на поддръжка на мишка в менютата и някои доста странни избори на клавиши за дадени функции. Но това е нещо, с което лесно се свиква. А играта, разбира се, позволява и употребата на контролери.

В заключение

За фенове на анимето и фенове на японските RPG игри като цяло, Sword Art Online: Fatal Bullet е отлична употреба на лиценза. DIMPS и Bandai Namco определено са на прав път с Fatal Bullet като по данни на SteamSpy в продажбите си Sword Art Online: Fatal Bullet вече задминава с доста предшествениците си от 2017 – Sword Art Online: Hollow Realization и Accel World vs. Sword Art Online. Макар и не перфектна Fatal Bullet предлага изключително приятен и поглъжащ геймплей цикъл и е първото голямо заглавие в близката година и половина, което успява да ме задържа в игра часове наред.

Sword Art Online: Fatal Bullet можете да намерите на PC в Steam, Humble Bundle, както и на сайта на Bandai Namko Entertainment. Понастоящем цената е €49.99 с наличен Season Pass за €24.99. А това, което знаем за първото очаквано DLC е, че съдържа нова бонус сюжетна линия, нови герои и отключва засега затворената стая в дома ви.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Иванов