екзаскейл суперкомпютър
сн.: Top500, Tianhe-2

Светът е в очакване на първия екзаскейл суперкомпютър

Първият в света екзаскейл суперкомпютър е китайско производство, както може би се досещате. Той може да прави 1 квинтилион /10 18/ изчисления в секунда.

Ако никога преди не сте чували за този вид компютър, не се притеснявайте, той все още не съществува. Това обаче може да се промени още тази година, тъй като Китай обяви наскоро, че първият му прототип ще бъде завършен до няколко месеца. При положение, че той функционира както трябва, ще бъде най-бързият компютър в света със своите 1 квинтилион изчисления в секунда.

С негова помощ ще могат да се провеждат редица научни експерименти, чрез които човекът ще обогати познанията си за света и ще достигне нови технологични върхове.

От китайския Национален суперкомпютърен център съобщиха преди дни, че ще завършат предсрочно прототипа през тази година, а не в 2018-а, както се планираше. Още няколко години ще бъдат нужни за преобразуването му в напълно работещ модел. По информация от Центъра напълно завършената изчислителна система на екзаскейл суперкомпютъра и приложенията й могат  да се очакват през 2020 г.

Tianhe-3 и очакваната научна революция на екзаскейл компютрите

След големия пробив на Tianhe-1, признат за най-бързия компютър през 2010 г., Китай създава още две свръхмощни машини. Това са Tianhe-2 и Sunway TaihuLight, които оглавяват престижната класация за най-мощни компютърни системи TOP500. Tianhe-2 е на върха цели шест последователни пъти до ноември 2015, след което е изместен от Sunway TaihuLight през юни 2016 г. Те могат да правят квадрилиони изчисления в секунда, в което нямат достойна конкуренция до момента.

Китайският прототип в процес на разработка ще бъде наречен Tianhe-3. След като бъде завършен, той ще надмине по мощност Sunway TaihuLight и ще бъде 200 пъти по-мощен от първия петафлоп компютър Tianhe-1. Прогнозите са да прави най-малко 1 квинтилион изчисления в секунда.

Според Международната система измерителни единици десетичната представка за това огромно число се нарича „екса“, оттук и наименованието „екзаскейл“ компютър. За да се доближим поне минимално до представата за квинтилион, ще споменем, че числото обикновено се използва за обозначаване на масата на планетата Земя в тонове или пък за броя молекули в човешкия мозък.

САЩ, които са вечният конкурент на Китай в суперкомпютърните системи, също разработват екзаскейл компютър. Техният модел обаче едва ли ще бъде готов преди 2023 г. От американското Министерство на енергетиката предвиждат, че изчислителна система с такава мощност ще направи революция в изследователската сфера.

Невероятният брой изчисления за секунда, които ще се правят, ще дават възможност за бърз анализ на огромен обем от данни. Очакванията са, че новите суперкомпютри  ще са способни да правят по-реалистични симулации, свързани с прецизната медицина, климата, триизмерния печат или с производството на биогорива от растения. С други думи, те светкавично ще анализират сложните процеси и връзки, свързани с фундаменталните сили на Вселената и ще поставят науката пред нови хоризонти.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.