суперкомпютър, свръхкомпютър,
Sunway TaihuLight прави около 93 000 трилиона изчисления в секунда, www.top500.org

Най-мощният суперкомпютър в света е китайски

Нов китайски компютър оглави класацията за най-добрите машини в световен мащаб

Китай изпревари САЩ в разработването на суперкомпютри

Китайски суперкомпютър оглави последната класация за най-мощни компютри в света ТOP500, съобщава BBC. Sunway TaihuLight има 93 петафлопса и може да изпълнява около 93 000 трилиона изчисления в секунда.

Това го прави два пъти по-бърз и три пъти по-ефективен от предишния лидер в класацията Tianhe-2, който също е създаден в Китай.

Първенецът в списъка, който се обявява два пъти годишно, е разработен от Националния изследователски център на Parallel Computer Engineering & Technology (NRCPC). Инсталирането му е извършено в Националния суперкомпютърен център в град Уси (Wuxi), Източен Китай.

Основните софтуерни приложения на Sunway TaihuLight са за съвременни производства, за метеорологична прогноза и за голям обем от аналитични данни.

Той разполага с повече от 10,5 млн. процесорни ядра, които са китайско производство, и използва базирана на Linux операционна система.

За първи път, откакто се води класацията, Китай изпреварва САЩ с 2 компютъра повече в нея. Така заема първото място и в тази категория със 167 срещу 165 свръхмощни машини.

САЩ има четири суперкомпютъра сред 10-те най-добри, докато Китай има два, които обаче са начело на списъка. Първата десетка се допълва още от високотехнологични машини, произведени в Япония, Швейцария, Германия и Саудитска Арабия.

„Като се има предвид, че преди 10 години Китай претендираше за 28 компютърни системи в списъка, които не бяха сред първите 30, тази държава отиде по-далеч и по-бързо от която и да е друга в историята на суперкомпютрите“, заявяват съставителите на ТOP500.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.