За светa и общността на WordPress с Олег Петров

Към днешна дата броят уеб сайтове, използващи WordPress за основа в световен мащаб, гони внушителните 40%. Общността, стояща зад въпросната система за управление на съдържанието, която между другото е и напълно безплатна, е огромна и сплотена. Тя е един от примерите за успешно развитие на софтуерен проект с отворен код в световен мащаб и неслучайно ние сме част от нейното общество. В България има шепа хора, които активно допринасят за развитието на WordPress общността. Вече Ви споменахме какво се случи на AMP Conf 2018 с помощта на Ники Кръстев, а днес ще Ви запознаем с една друга от ярките личности в общността – Олег Петров. Без да се бавим повече, ето и разговорът ни с Олег.

Съдържание

Здравей, Олег! Разкажи ни нещо повече за теб!

Здравей, Данчо! Понастоящем съм експерт в изграждането на WordPress сайтове. Менажирам малък, но много силен екип, с който се опитваме да сме полезни основно в сегмента малък и стартиращ бизнес. Обожавам термина „Ай ТИ“ – такова съм.

Занимавал съм се с много неща досега, като най-силното като акцент в развитието ми е именно WordPress и цялата екосистема на платформата. Както повечето хора в днешно време, прекарвам неразумно много време във Facebook. Горд съм да съм част от силното общество, което я развива. Баща съм на 6 годишно торнадо с крака на име Лея, женен за прекрасна червенокоса пловдивчанка, която ме открадна от родна София. Сега съм горда майна и бича айляк, ако ми позволиш да ползвам жаргона. Повече професионална информация за мен всички могат да видят на моят уебсайт.

Как се запали Олег Петров по WordPress? Какво те накара да се ориентираш професионално в тази насока?

Уха, как ли? Ами лесно – благодарение на Joomla! Да, ползвах Joomla по време на годините ми прекарани в централата на Мтел (А1). Joomla беше платформата, която ме запали по Content Management Системите (CMS). Ползвах я активно докато не опознах всичките проблеми, които не се разрешаваха дълго време. Решенията намерих в WordPress, където се оказа, че обществото, което изгражда платформата е отворено и достъпно за всички.

Нямаше нещо, което да не може да се направи с WordPress! Изборът ми бе лесен. Какво ме накара да се захвана професионално с това? Изграждането на сайт е като да доизграждаш нов етаж в сграда, изграждам интернет, а това за мен е привилегия. Интернет е едно от най-големите открития на човечеството и да съм част от това е безценно за мен. WordPress е инструментът, с който го правя.

Откъде набираш своите знания? Ти си администратор на най-голямата фейсбук група за WordPress в България – това помага ли ти?

Най-важното нещо за мен е самоусъвършенстването и развитието. Имам закупени над 90 онлайн курса само в платформата на Udemy. Завършил съм CS50 на Харвард за основа на знанията ми в компютърните науки, за жалост онлайн а не на живо. Препоръчвам на всеки да се запише и да мине всички модули на CS50. Подобни инициативи на университети като Харвард са идеален начин да видиш как големите мозъци започват пътя си.

Друго място, от което набирам знания е Google, там има всичко. Рядко питам в групи във фейсбук, защото често намирам сам решенията, но уви не всеки е като мен – търпелив търсач на решения. Поддържам и развивам WordPress България от много време и се старая да съм полезен на едно от най-силните общества на WordPress в света. За мен е чест да съм в една група с хора, които пишат код за самия WordPress и са основни лица за платформата в световен мащаб.

Участваш ли в доброволческите инициативи по развитието на WordPress обществото и събитията в България?

Участвал съм в популярните WordPress meetup-и и разбира се, невероятните конференции WordCamp. Миналата година трябваше да водя лекция на WordCamp Пловдив, но за жалост пандемията не го позволи. Опитвам се да подкрепям всички събития и хора, които ги организират. Тук е мястото да насоча вниманието към Ники Кръстев, който организира софийския мийтъп и към Христо Панджаров, който организира последния камп в България. На тези събития се научава изключително много и смело твърдя, че на тях може да се запознаеш с уникални хора от бранша.

WordPress покрива близо 40% от уеб сайтовете в световен мащаб. Това прави ли го прекалено лесен за употреба?

Точно обратното е, той е прекалено лесен за употреба, за това е захранил 40% от целия интернет. Платформата е мислена именно с цел да може да бъде ползвана от не технически лица, както беше преди години. Всеки един може да я ползва напълно безплатно! Кода е отворен, обществото е отворено, възможностите са безкрайни.

Всеобщото мнение из средите е, че WordPress не е добре изграден, когато става дума за сериозни проекти. Това вярно ли е?

Всеобщо мнение? Не е така, масово хора, които си изкарват хляба само с custom разработки мразят генерално всички CMS платформи, WordPress е най-голямата и е редно да е най-хейтена. Няма платформа, фреймуърк или дори компютърен език, който да няма проблеми. WordPress се пише от доброволци и е напълно отворена платформа, за това смятам да кажа, че няма друга система, която да е по-надеждна, по-добра, по-лесна, по-изгодна за поддръжка!

Къстъм винаги е най-доброто решение и според мен, но уви, от 40% в световен мащаб само 0.5% биха могли да си позволят финансово изграждането на къстъм сайт. Да не говорим, че при създаването на къстъм платформа малко или много си зависим от този, който я е правил за теб. Масово хората не изискват техническа документация и сериозна поддръжка, за което често стигат до мен с молба да ги мигрирам на WordPress, където има много програмисти, платформата е ясна и достъпна.

Ако говорим за сериозни проекти, то успехът им зависи от качеството на работа от екипа зад проекта, а не от самия WordPress. Ето няколко сериозни бранда, които ползват WP:

Пълен списък има на сайта на WordPress.

Имаше ли трудности по пътя на развитието ти в посока разработването на WordPress проекти?

Трудностите в разработката идват от хората! Клиентите, програмистите, маркетолозите и въобще всеки, който е част от проекта за дадения сайт. Най-честите трудности поне в сегмента, в който аз работя е, че хората нямат изписани изисквания. Често се стига до ситуации, в които се казва това не ми харесва искам го еди как си, а аз ги питам, защо не го казахте в началото и тн. За това аз лично отделям повече време в началото, за да се обогатят изискванията и да се вкарат в договора за изработка.

Друг проблем е, че когато става дума за такива проекти хората не идват с готов дизайн във фигма или adobe xd, както правят средните и големите бизнеси. Тук става и модерна практиката да се препоръчват готовите теми, защото няма как да смъкнеш дизайнерски изисквания от клиент, който си прави снимките за социалните мрежи със Paint.

Ти си един от малкото, които правят видеоматериали за WordPress в България. Лесно ли се създават? Каква техника ти се наложи да закупиш и колко пари ти струваше това?

Винаги съм искал да създавам филми! Огромен киноман съм и се интересувам от кинематография и режисура, за сега като хоби, но с идеята, че някой ден ще се насоча към това. От тук дойде и идеята ми да продължа с полезното съдържание и във видео вариант. Както повечето стартиращи ютубъри и аз попаднах във водовъртежа на техниката, мислейки, че е много важно да имаш всичката техника на света. Уви, не беше така. Хората търсят видеата ми заради съдържанието, а не за техниката, с която ги заснемам.

Въпреки това си закупих няколко лампи за добра светлина, а за камера използвам Lumix G7 на Panasonic. Обектива ми е f1.8, за туториaли ползвам Web камерата на Logitech C922. Най-важната техника е компютъра, който е със следните параметри:

  • Дънна платка: ASUS PRIME X570 PRO
  • Процесор: AMD AMD Ryzen™ 9 3900X 12 Core
  • RAM памет: Patriot Viper Steel DDR4 32GB
  • Видеокарта: Gigabyte NVIDIA RTX 3800
  • SSD/HDD дискове: Samsung 860 QVO 1TB(OS), Samsung Portable SSD T5 1TB
  • Захранване: Corsair RM650 (GOLD 80+)
  • Кутия: Genesis TITAN 800 (да, знам, трябва да я сменя)

Хубавото на билда ми е, че е идеален и за гейминг. 🙂

Като стана дума … Олег Петров е и запален геймър – остава ли ти време за някоя игра покрай всичко? Кои са любимите ти игри?

Геймингът ми е помогнал много в живота, дори успях да изпълня мечтата си да работя и в гейм студио преди време. Малко хора знаят, че гейминг индустрията генерира повече приход от кино индустрията, за което си има и причина. Геймингът дава свобода на изразяване, място на което да избягаш от ежедневието и удоволствие от това, че може да използваш въображението си свободно! Любимите ми игри са много – Metal Gear поредицата е нещо велико! Поредицата Uncharted също, макар и да е по комерсиална.

В последните години се появиха много силни заглавия, като може би най-силното е Red Dead Redemption 2. Освен тези сериозни PC и Конзолни игри съм се отдал и на мобилен pvp гейминг в Clash Royale.

Всеки има нужда от Escape plan, геймънгът е моя 😊

Ти си бил собственик на технологична медия дълго време. Как ти се струва Technology.bg като проект на изцяло доброволчески начала?

Да, smartnews.bg беше проект мечта за мен. Безспорно съм вманиачен в технологиите, а и работата ми в Мтел ме накара да се фокусирам върху мобилните технологии, в тази медия имах достъп до всички нови устройства и geek-вах на воля! Уви у нас да печелиш пари от качествено съдържание е мит. Рекламодателите искат импресиите на Спортал и на жълтите издания, а не хубав таргет.

Тук идва и technology.bg – сайт, който следя от години. Винаги надежден и обективен източник на информация. Много ми харесва, че ползвате именно WordPress! От гледна точка на развитие само ще кажа, че трябва да мислите към видео съдържанието с приоритет, но това съм ти го казвал много пъти! Другото, което наистина ми допада, е факта, че освен сайта развивате цяло общество след него. Групата към сайта е феноменално полезна и адмирирам за усилията, които полагате за нейното развитие и поддръжка.

Финални думи

Запазваме си правото да те доразпитваме още неща в бъдеще и да доразвиваме този материал! Разбира се, ако и Вие – нашите читатели имате въпроси към Олег Петров, не се колебайте да оставите коментари под този материал.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)