Threadripper 3960X и 3970X: Пълно доминиране

Новите Threadripper 3960X и 3970X HEDT процесори от AMD са тук. Макар да взимат абсолютно всички корони от Intel, новите модели не идват без противоречия около себе си. Някои са недоволни от цените им, докато други недоумяват защо третото поколение TR процесори имат нужда от нови дънни платки. Четете надолу, за да разберете повече за самите процесори, както и за допълнителни гледни точки около тях.

Threadripper 3960X и 3970X – характеристики

Модел Цена (USD) Ядра/Нишки TDP (Watts) Честоти (GHz) L3 кеш(MB) PCIe 4.0 линии
Threadripper 3970X $1,999 32 / 64 280W 3.7 / 4.5 128 64
Threadripper 3960X $1,399 24 / 48 280W 3.8 / 4.5 128 64
Threadripper 2990WX ~$1,700 32 / 64 250W 3.0 / 4.2 64 64 (PCI-E 3.0)
Threadripper 2970WX ~$925 24 / 48 180W 3.5 / 4.4 64 64 (PCI-E 3.0)
Ryzen 9 3950X $749 16 / 32 105W 3.5 / 4.7 64 64
Ryzen 9 3900X $499 12 / 24 105W 3.8 / 4.6 64 24

 

Както се вижда, новите Threadripper 3960X и 3970X са с по-високи честоти, двойно повече L3 кеш, същия брой PCI-E линии, но този път са двойно по-бързи (Gen 4) и с по-високи цени. Обещахме, че по-надолу ще говорим за това, така че нека тези редове останат за обощение на характеристиките.

Друго, което се забелязва, е по-високото TDP. Макар новите TR модели да са произведени чрез 7-нанометровата литография, изглежда по-високите честоти се отразяват на консумираната мощност и нуждите от охлаждане.

*забележка: Intel и AMD измерват TDP (Thermal Design Power/Profile) по различни начини и сравнението им по тази метрика е невъзможно. Intel измерват TDP, използвайки базовата честота на процесора. AMD използват тази мерна единица, илюстрирайки нуждите от охлаждане на процесора. TDP показанията на AMD са значително по-близо до практично значение за потребителя, но все пак и в двата случая не приемайте TDP като използвана мощност.

Производителност

Както се вижда от тестовете, AMD показват пълно доминиране в резултатите. Новото поколение е от 30% до над 120% по-бързо в сравнение с предходното или с новите предложения на Intel. Подобен скок не е виждан в последното десетилетие! Интересното е, че дори топ моделът от Ryzen серията – 3950X е в много отношения по-бърз от топ модела на Intel в HEDT серията, а именно Core i9 10980XE. Пълно доминиране.

Контекст на пазарния климат

Изображение, показващо пазарния дял в сегмента на процесорите.
Когато един процесор от AMD се продава повече, отколкото цялата мейнстрийм серия на Intel. Източник: mindfactory.de

AMD – компанията, която разтърси пазара със Zen през 2017 г. и след това с първото поколение на Threadripper. Получихме малки подобрения в лицето на Zen+ за масовия пазар и огромните WX чипове за второто поколение на Threadripper. Не забравяйте, че именно AMD представиха първия в света 32-ядрен процесор за HEDT пазара!

По същото време, на същия Computex 2018, Intel показаха 5 GHz 28-ядрен процесор… който беше охлаждан чрез ледена вода. Intel нямаха отговор за Threadripper 2990WX – първият в света 32-ядрен процесор за HEDT пазара и същевременно абсолютно най-мощният десктоп процесор в света. И сега отново нямат отговор за втория 32-ядрен процесор от същия сегмент. Как постъпиха?

Действията на Intel – речниково определение за „отчаяност“

Intel са в изключително трудна ситуация. „Новото“ им поколение HEDT процесори – Core i9 109XX – е с много по-ниски цени, спрямо миналото. Всъщност цените са почти наполовина. Това са много добри новини… във вакуум. И ето защо: новото поколение Core i9 109XX е обновено 9-то поколение, а то беше обновено 8-мо поколение. Core i9 109XX все още са Skylake-X процесори, произведени по изключително евтината и стара 14-нанометрова литография и т.н.

От Q317 насам клиентите на Intel в HEDT сегмента са получили един-единствен нов процесор (през 2017 г.) – Intel Core i9 7980XE и той беше пуснат в отговор на първото поколение Threadripper. За две „поколения“ клиентите на Intel в този сегмент получиха общо до 400 MHz по-високи честоти и малко украса. Оставете това да потъне за малко в мислите ви: Intel не са пускали нова HEDT процесорна архитектура от 2017 г. насам. Това значи, че ще са минали цели три години (в най-добрия случай) преди появата на истинско ново поколение HEDT процесори, които да се конкурират с Threadripper.

Шменти капели

Threadripper 3960X и 3970X
Един от многото тестове, показващи тъжната реалност на настоящите Intel HEDT процесори: по-бавни са от масовите процесори на AMD. Източник: ревюто на techspot.com

Не е учудващо тогава, че първият отговор на Intel през 2018 г. бе демонстрацията на чип, който не само се оказа, че ще носи име, подобно на предложенията от сървърния пазар, но също така бе показан пред света с резултати при охлаждане с ледена вода. Вторият отговор на Intel се оказа, че няма да бъде изобщо с нов продукт, а с обновен стар и 50% по-ниски цени.

Бонус към това пресата по света получи известие от Intel, че часът за вдигане на ембаргото ще бъде придвижен напред. Идеята бе проста – и двете компании бяха дали еднакво време за даване на публичност на тестове и ревюта на новите си HEDT продукти. Придвижвайки своя срок няколко часа напред, продуктите на Intel не могат да бъдат сравнени с новото поколение TR чипове по време на ревютата си. Вижте изображението горе и ще разберете защо: Intel са на четвърто или пето място. Нареждат се след новите Threadripper чипове на първо и второ място, след 32-ядрения процесор от миналото поколение и дори след Ryzen 9 3950X – чип, предвиден за масовия пазар! Както казахме вече няколко пъти пълно доминиране.

Противоречията

Изображение: amd.com

Както вече казахме, новите процесори от Threadripper 3-то поколение са абсолютни зверове, но не идват без някои трудни за пренебрегване специфики. Основните две се свеждат до по-високата цена и нуждата от нов чипсет. Докато цената е абсолютно оправдана, изхождайки от гледна точка на производителността им ($1999 Threadripper надмогва $4449 Xeon W), нуждата от нов чипсет изглежда подразни доста голяма част от потребителите. Допълнителна сол в раната е и липсата на съвместимост със старите чипсетове, въпреки привидно същия цокъл.

TRX40 – новата платформа за Threadripper 3-то поколение

Новата TRX40 платформа. Източник: anantech.com
Новата TRX40 платформа. Източник: anantech.com

PCI-Е

 • новият TRX40 чипсет предлага 24 високо-скоростни PCI-E 4.0 канала, като 8 от  тях са запазени за комуникацията с процесора;
 • PCI-Е 4.0 x8 връзка между чипсета и новите процесори дава 4 пъти по-висока пропускливост, а 16 остават за външни устройства като USB например
 • самите процесори предлагат още 64 PCI-E 4.0 канала – 64+24=88; от тези 88 премахваме по 8 за двупосочната връзка чипсет-процесор и имаме 72 PCI-E 4.0 канала от изображението по-горе.

USB

Получаваме и интегриранна поддръжка на USB 3.1 Gen 2. Поддържат се до 12 USB 3.1 Gen2 порта от чипсета, което е огромен скок в сранение с X399 платформата, която предлагаше поддръжка само на 2. Новият TRX40 чипсет поддържа още 4 порта за USB 2.0 с допълнителни USB 3.1 Gen1 портове, което дава допълнителна свобода при интеграцията на USB връзки към задния панел.

Audio

AMD не са интегрирали audio passthrough в новия чипсет и заради това производителите на дънни платки имат свободата (и задължението) да изберат как да го интегрират в продуктите си. Голяма част от първите 12 модела са използвали ALC4050H аудио кодека, за да осъществят връзката между USB и I²S.

Забележки

Внедряването на PCI-E 4.0 стандарта само по себе си е достатъчна причина за нуждата от изцяло нови дънни платки поради нуждата от по-добро запазване на супер бързия сигнал. Видяхме този подход и при новия X570 чипсет за масовия пазар, който получи поддръжката за новия PCI-E стандарт по-рано тази година.

Захранването на новите процесори е допълнителна причина за това, но изглежда част от HEDT потребителите все пак не мислят, че това оправдава нуждата от изцяло нов чипсет – или поне не и нуждата от заключването на поддръжка от по-стария X399. Надяваме се следващият параграф да спомогне в разбирането на абсолютната нужда от този ход. AMD са взели това решение за доброто на потребителите, колкото и контраинтуитивно да изглежда това на пръв поглед.

Новият sTRX4 цокъл за Threadripper 3960X и 3970X (и напред)

SP3 цокъкл (горе) срещу sTRX4 цокъл (долу).

В този параграф ще последват няколко примера за нужда от нов цокъл и нов чипсет. Макар физически SP3 и sTRX4 да са със същия брой пинове, промяната във функцията на голяма част от тях е абсолютно наложителна. Следните причини са сред най-важните:

 • 4 пъти по-широката PCI-E връзка между чипсета и процесора налага реорганизиране на съществуващи и дезигниране на нови пинове за тази цел
 • възможност за нови, по-фино регулирани степени на мощност (включително Eco mode)
 • подобрено захранване и поддръжка на до 64-ядрени процесори
 • изцяло нов IO дизайн, позволяващ 12-те ултра-бързи USB интегрирани в чипсета
 • на последно място, но с най-голяма важност – изцяло нова топология.

Новата топология в 3-то поколение Threadripper – магията зад новите процесори

Илюстрация на новата топология зад Threadripper 3-то поколение
Илюстрация на новата топология зад Threadripper 3-то поколение. Източник: AMD
Основни предимства:
 • намаляване на забавянето при комуникация между отделните ядра и комуникацията със системната памет
 • хомогенна латентност независимо от локацията на ядрото
 • чиплет дизайн, взаимстван от второто поколение EPYC сървърни процесори
 • намалена консумация на мощност от свързващия интерфейс (Infinity Fabric)
 • най-бързите ядра са събрани в един CCD комплекс, което увеличава производителността в натоварвания, изискващи малко ядра/нишки

Новата топология решава проблема с UMA/NUMA конфигурациите, които бяха нужно зло при миналите поколения Threadripper чипове. Това е и причината новите Threadripper 3960X и 3970X да са толкова добри и в гейминга. Хомогенна латентност и специално подбрани ядра със сигурност спомагат, но ключова роля за всичко това играе новата топология и чиплет дизайна на EPYC.

Заключение

Threadripper 3960X и 3970X
Източник: amd

Обещаваме, че за последно го казваме, но третото поколение Threadripper доминира абсолютно всичко. Това със сигурност е повратен момент за компанията, а догодина очакваме и Zen 3 архитектурата. Zen ядрото се изравни с Ivy Bridge откъм IPC. Zen+ го задмина, а Zen 2 задмина дори най-новите предложения на Intel. Очакваме Zen 3 да бъде изцяло нова архитектура, идваща с още 10-15% подобрено IPC, ако се вярва на слуховете.

През това време най-голямата ни надежда е, че Threadripper 3-то поколение ще продължи да натиска цялата HEDT дивизия на Intel и ще получим по-добри предложения и от синия отбор. Както стоят нещата в момента, Zen 2 ядрата в новите Threadripper процесори създават огромни проблеми за Intel и позицията им на пазара.

Да, има някои недостатъци, но те са такива, само защото потребителите все още не могат да свикнат с мисълта, че AMD вече са новите лидери на пазара – както откъм иновация, така и откъм производителност и не на последно място – откъм цена. Компанията дори нямаше HEDT процесори до преди 2 години, а вече безапелационно е лидер в целия сегмент. Оставихме за края най-важното: AMD потвърдиха, че новият чипсет е създаден и с поглед към бъдещето, намеквайки очакван 64-ядрен модел, който ще бъде съвместим с sTRX40.

А какво мислите вие? За какво бихте използвали толкова много и бързи ядра? Споделете с нас в групата ни – Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.