Google+ спира

Спират Google+ заради изтичане на лични данни

Google обяви, че спира голяма част от своята социална мрежа Google+ след сериозно изтичане на потребителски данни. Според технологичния гигант голям обем информация на потребителите е била достъпна за трети страни заради грешка в софтуера.

Екипът на компанията уточни, че от пробива са засегнати близо 500 000 профила. Според доклад на Wall Street Journal от Google знаели за проблема още през март месец, но не са го разкрили умишлено. WSJ цитира вътрешна бележка на Google, според която това би означавало „незабавен регулаторен интерес“.

Всъщност проблемът е бил налице от 2015 г. до март 2018 г. Пробивът в сигурността е открит случайно от служителите по време на вътрешните им проверки. Няма данни някой да е се е възползвал от грешката в софтуера.

В изявление компанията заяви, че въпросът не бил достатъчно сериозен, за да информира обществеността.

„Нашата служба за защита на личните данни разгледа този въпрос, като провери вида на данните, дали можем да идентифицираме точно потребителите, които са засегнати, за да ги информираме, дали има някакви доказателства за злоупотреба и съществуват ли определени действия, които разработчикът или потребителят биха могли да предприемат в отговор. Поета бе пълна отговорност за нещата, които можеха да се направят“, пише в изявление.

Google+

Провалени планове

Google+ бе стартирана през 2011 г., като много бързо се превърна в един неуспешен опит за конкуренция на Facebook. Сега, след няколко години на спекулации, че ще бъде спряна, за потребителите Google+ наистина е пред своя край.

Google заяви, че ще продължи да предлага частни мрежи, захранвани от Google+, за фирми, които понастоящем използват софтуера.

„Не е постигнато широко приемане от страна на потребителите или разработчиците и се наблюдава ограничено взаимодействие с приложенията“, написа в блога си днес Бен Смит, вицепрезидент по инженерството на Google.

В миналото компанията не беше склонна да споделя статистика за това колко често се използва Google+. Но сега, изправена пред закриване, тя изглежда желае да отслаби значението си.

„Понастоящем потребителската версия на Google+ има ниска употреба и ангажираност: 90% от потребителските сесии в Google+ са по-малко от пет секунди“, уточняват от там.

Акциите на компанията майка Alphabet веднага паднаха след новината с 1,23%.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.