дневна доза - снегът не е бял, а полупрозрачен

Снегът всъщност не е бял, а полупрозрачен

Знаете ли, че…

Снегът всъщност не е бял, а полупрозрачен. Подобно на ледените частици, от които се състои, той е безцветен. Това означава, че светлината не преминава лесно през него, а по-скоро се отразява. По същия начин и светлината, отразена от лицевата повърхност на снежинка, създава илюзия за бял цвят.

Но защо бяла? Причината, поради която виждаме обектите в различни цветове, е, че някои дължини от спектъра на светлината се поглъщат, докато други се отразяват (не забравяйте, че светлината е спектър от цветове). По този начин определен обект приема цвета на светлината, която се отразява от него. Например, небето е синьо, защото сините вълни се отразяват, докато другите цветове се абсорбират.

Тъй като снегът е съставен от много малки повърхности, когато светлината го достигне, тя се разпръсква в множество посоки, отразявайки се от една в друга повърхност. Това означава, че дължината на вълната не се абсорбира или отразява с никаква консистенция, заради което бялата светлина се отразява назад и цветът на снега остава бял.

Свали като Wallpaper

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Мирослав Даскалов

Почти завършил юрист с нестихващо вдъхновение и отдаденост за най-тежките музикални жанрове, любител музикант (и покрай това - басист :D ), който обича да запълва и малкото си свободно време с нови хобита.