лого на програмата Snagit

Snagit – скрийншот инструментът, за който ви е нужен курс

Прост и мощен, това е мотото на Snagit – един от най-богатите на функции софтуери за правене на скрийншот. Това се е отразило и на размерите му – около 175 мегабайта, пълни с толкова магии, колкото не сме виждали в сериите за Хари Потър.

Кратко, точно и ясно:

От сайта на компанията производител TechSmith бързо стават ясни основните функции, на които залагат създателите и на популярния видео редактор – Camtasia. Целта е да ви накарат да се влюбите от пръв поглед в това бижу, а ако това се случи, ще бъде напълно логично, защото:

 • той работи и на „Уиндоус“ и на „Мак“
 • заснема изображения, гифчета и видео
 • творенията си след това можете да изпратите, съхраните и/или публикувате във всевъзможни формати и онлайн места, както се вижда от картинката:
менюто за споделяне на заснетата картина или видео материал в редактора на програмата
Snagit – Меню за споделяне

 

Правенето на скрийншот е само върхът на айсберга, а под водата се крият функции като:

 • панорамно заснемане на екрана чрез преместване на съдържанието и създаване на обща картина;
 • създаване на единно изображение на екран, докато скролвате ръчно (програмата поддържа и автоматично прихващане, заснемане и скролване на съдържание);
 • преобразуване на заснето видео в gif файл (за лесно вмъкване на мултимедия в уебсайтове например), или просто за създаване на кратки помощни инструкции за работа;
 • запис със звук от екран или от уебкамера;
 • изрязване на видео;
 • удобна лупа и фино маркиране със стрелките на клавиатурата при маркиране на зоната за скрийншот;
 • Snagit има вариант за мобилни устройства с iOS, наречен TechSmith Capture;
 • както и една функция, която трудно се открива в другите софтуери за обработка на изображения – „вътрешно изрязване“. Представлява изрязване на участък от скрийншот и слепване на останалите нови 2 части.

пример за инструмента за вътрешно изрязване - имаме страница с текст от 3 параграфа, от който с инструмента маркираме вторият параграф и получаваме нова картинка само с първият и третият параграф

Не бива да прекаляваме с текста, затова нека оставим визуалните материали на сайта сами да разкрият всички останали възможности. Така или иначе не могат да се съберат в една статия. А и екипът на компанията производител е наясно, че тяхното произведение не би могло да се усвои просто ей така, затова са ни подготвили уроци за почти всички „магии“, които ни предоставя софтуерът – Snagit Tutorials.

Много хубаво не е на хубаво …

Тук, за жалост, идва моментът да кажем, че всичко си има своята цена. Програмата е платена и то не малко – около 50 долара за лично ползване или 30 за образователни цели. Това обаче не бива да ви разочарова, защото има 2 варианта да се насладите или поне изпробвате магическия инструмент:

 • може да си изтеглите софтуера и да го ползвате 14 дни промоционално, след което ще трябва да заплатите;
 • да убедите шефа си че Snagit е по-скъпоценен от кафе машината в офиса и обезателно да закупи с бизнес оферта лицензи за вас и колегите ви.

Накрая идва време да кажем, че ако Snagit ви се струва твърде претрупан, а ви трябва нещо, с което просто да изпратите част от „Фейсбук“ страница на приятел, тогава статията ни за вградения в „Уиндоус“ Snipping tool е тъкмо за вас.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Александър Господинов