Скенер Смартфон H2

Смартфонът H2 със скенер ще анализира съдържанието на обяда ви

Смартфонът H2 на китайския производител Changhong е първият в света с вграден молекулярен скенер за идентифициране на химическия състав на обекти от ежедневието ни.

Телефонът H2 използва светлина, близка до инфрачервения спектър, която се насочва към избрания обект. Инсталирано приложение анализира отразения спектър и идентифицира химическия състав на продукта, например съдържанието на захари в ягодите.

H2 на Chanhong бе представен миналата седмица по време на CES 2017. Тогава стана ясно, че устройството притежава собствен вграден молекулярен скенер. Той се нарича SCIO, а името му бе дадено на CES 2016.

Скенер, я кажи кое е най-вкусното парче плод

Всъщност скенерът, който се намира на гърба на смартфона, е умален размер на SCIO. Той има редица възможни употреби. С него може да се проверява автентичността на лекарства и козметика, както и да се определи… най-вкусното парче плод.

Като имаме предвид скорошното предупреждение на полицията в Лондон, че произведени в Китай и разпространени във Великобритания козметични продукти съдържат цианиди, H2 може да бъде особено полезен. Нищо, че засега ще се продава само в САЩ и Китай.

Скенерът на H2 измерва индекса на телесната маса

При демонстрация, извършена на CES, телефонът успява да открие фалшиво хапче виагра. Той се справя и със съдържанието на захари в изследвана ябълка. H2 може да измерва и индекса на телесната маса на човек.

Докато самостоятелният SCIO скенер струва $299, вграденият в смартфона сензор не вдига кой знае колко цената на телефона. В Китай той ще се продава за 2999 китайски юана, което е $433 долара. През първата половина на 2017-та H2 ще може да се купи само там, а след лятото ще навлезе и на американския пазар.

От Consumer Physics заявяват, че китайският смартфон е с 20% по-добри характеристики спрямо конкурентите си в този ценови клас. Според информацията H2 разполага с 6-инчов HD дисплей, 16 MPx камера и четец за пръстови отпечатъци.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg