Изкуствен интелект обучение на машини

Изкуствен интелект обедини няколко от най-големите технологични гиганти

Целта е да се контролира обучението на машините

Технологичните гиганти Google, IBM, Facebook, Amazon и Microsoft обединяват усилията си в супер екип. Неговата задача е да ръководи развитието на изкуствения интелект в бъдещето. Името на проекта, наречен „Партньорство за изкуствен интелект в полза на хората и обществото“, звучи сякаш е измислено от робот.

Съществуването на суперекипа бе обявено в сряда от Ерик Хорвиц. Тогава той го описа като „историческо партньорство“.

Дали обединението е резултат от страха роботите да не заемат работните ни места или пък то ще предизвика разцвет на изкуствения интелект ала „Матрицата“, този съюз със сигурност изглежда плашещ. Ако не вярвате, поискайте мнение от Елон Мъск и Стивън Хокинг.

Новото сътрудничество идва, за да отговори на всички тези страхове, свързани с усъвършенстването на изкуственият интелект, който бавно прегазва граница след граница…

В 8 догми кооператорите изложиха своя план за действие, който включва повишаване на обществената информираност относно изкуствения интелект, повишаване на интереса към него, финансиране на научните изследвания, и „евентуално“ – направляване бъдещето на „обучението на машините“.

Екипът увери, че няма намерение да лобира в правителствата, посредством портфейлите си.

Бизнес и наука си подават ръце в името на успеха

Всяка от изброените компании ще има представител в кооперацията, макар че те се надяват на по-късен етап в нея да се включат и външни представители от академичните среди, НПО-та и експерти в сферата на държавната политика и етиката.

„Ние се намираме в златната ера на обучението на машините и изкуствения интелект. Като научна общност, ние все още сме далеч от възможността да направим нещата така, както хората ги правят. Всекидневно обаче решаваме невероятно сложни проблеми и напредваме изключително бързо“. Това казва в изявлението си директорът на отдела за Обучение на машини на Amazon.

„Това партньорство ще осигури включването на най-добрите и умните в областта. Целта е да се увеличи доверието на клиентите ни и да се повиши обществената полза. Развълнувани сме, че ще работим заедно по време на партньорството ни с най-големите умове, както от индустрията, така и от академичните среди.“, допълва той.

Вероятно сте забелязали, че някои от големите играчи не са част от този екип: Apple., OpenAI, Elon Musk. Докато останалите наливат много пари в проучвания, свързани с изкуствения интелект, Apple по-скоро се занимава с дизайна на продуктите си.

Причините обаче горните играчи да не са включени в екипа не са оповестени официално.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg