Заглавна картинка на статията "Google и Walmart ще си партнират в онлайн пазаруването"

Google и Walmart ще си партнират в онлайн пазаруването

Компаниите Google и Walmart сключиха споразумение за взаимна работа. Усилията им ще бъдат отговор на способностите на Amazon Echo да пазарува вместо вас. Гигантите смятат да развият асистента Google Home и да му дадат способности да пазарува директно от Walmart. Тази новина идва седмици след като друг гигант, Ikea, стъпи на пазара за „умни“ устройства.

Снимка на Google Home

Google и Walmart в действие

Собствениците на Google Home ще могат да поръчват продукти от Walmart изцяло чрез гласови команди. Продуктите ще трябва да бъдат поръчвани един по един, поради съображения за сигурност. Разбира се, ще имате опцията да добавяте продукти в кошницата си, преди да поръчате всичко наведнъж, но това отново ще изисква отделни команди за отделните продукти. Завършването на поръчката чрез кошницата ще се случва чрез програмата Google Home на вашия смартфон.

Снимка на Google Home

Google представи за пръв път пазаруване чрез гласови команди по-рано тази година с други партньори като Costco, Walgreens и PetSmart. В края на месец септември Walmart ще се включи в този списък. Засега това ще се случва само на територията на САЩ. Все пак се надяваме да видим подобна функционалност и в Европа. А защо не и у нас?

Снимка на Walmart

Изненада ли е това решение от страна на Google?

Това партньорство е доста логична и ползотворна стъпка и за двете страни, в случай че гласовото пазаруване наистина набере скорост. От гледна точка на Google, Amazon вече се превръща в конкурент на този пазар. Все повече и повече от потребителите започват търсенето на своите покупки чрез „умни“ асистенти, вместо обичайните търсачки. Това влиза в разрез със стратегията на Google да поставя реклами при търсене на определен продукт.

Снимка на Google Home

Потребителите ще могат да свържат профилите си във Walmart към Google Home. Това ще им позволи да получават предложения за продукти, базирани на предишни покупки. Например, при запитване за препарат за почистване на съдове, Google Home може да ви препоръча определена марка, която сте купували преди.

Какво можем да очакваме в бъдеще?

От догодина потребителите ще имат възможност и да поръчват продукти, които по-късно сами да вземат от магазина. Това би било полезно в случаите, когато се прибирате от работа или от почивка и искате покупките ви да са готови в чантата и просто да ги вземете.

Снимка от Walmart

Макар засега това да е далечна идея за нашия пазар, надяваме се по-иновативните магазини у нас да се поучат и да предложат подобна услуга, която би спестила време и нерви. Вие бихте ли опитали подобна технология?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.