SIT

SIT разкрива нови образователни възможности за българските ученици и студенти

Шафхаузенският технологичен институт (SIT) в Швейцария обяви две нови образователни възможности за всички български ученици и студенти. Съвместно с Якобс Юнивърсити (JUB) в Бремен, SIT представи своите бакалавърски и магистърски програми в България, достъпни в кампусите в Швейцария и Германия. В същото време от тази есен в България стартира детската образователна програма на института – школа по програмиране “SIT Programming School”.

Нови бакалавърски и магистърски програми по компютърни науки

Шафхаузенският технологичен институт и Якобс Юнивърсити обявиха обогатената програма “Магистър по компютърни науки и софтуерен инженеринг (MSc CSSE)” за предстоящия образователен поток за 2022 г. Програмата ще е достъпна в два кампуса: Шафхаузен в Швейцария и Бремен в Германия.

Тази програма предоставя задълбочени знания, както и практически умения в сфери като квантови изчисления, интелигентни автономни системи, символичен изкуствен интелект, системна сигурност и софтуерно инженерство.

Заедно с това двете академични институции развиват широк спектър от бакалавърски програми в сферата на компютърните науки, здравето, многообразието. Това са интердисциплинарни учебни програми, вариращи от естествени науки, математика и инженерство до социални науки и икономика. Класовете са малки и за всеки студент професорът се явява личен ментор и академичен съветник. Студентите участват активно в научни изследвания още от първата си година на обучение.

Заедно, SIT и JUB имат за цел да насърчават общата визия за богато и всеобхватно образователно развитие, което да подготвя дигиталните лидери на утрешния ден: интердисциплинарният подход към широк спектър от теоретични курсове се утвърждава чрез обучение, ориентирано към научните изследвания и практическите умения.

Екипът, разработил програмата, се ръководи от Питър Заспел, професор по компютърни науки и електротехника в Якобс Юнивърсити, и Мауро Пеце, програмен директор в Шафхаузенския технологичен институт. Магистърската програма е достъпна за студенти със задълбочени познания в областта на компютърните науки. Абсолвентите ще завършат обучението си с магистърска теза.

Програмата включва няколко задължителни курса, но позволява на студентите да избират избираеми предмети в три основни области: софтуерно инженерство, киберсигурност и изкуствен интелект. Освен това студентите са свободни да избират своето местоположение между Шафхаузен, Швейцария, и Бремен, Германия.

На разположение на студентите са пълни стипендии, покриващи таксите за обучение, както и други финансови възможности.

Школа на SIT за програмиране за деца в училищна възраст – вече и в България

От тази есен програмата на Шафхаузенския технологичен институт за обучение по програмиране за деца вече ще обхваща и България.

ИТ обучението за деца в училищна възраст се базира на методологията на SIT, чиято цел е да подготви младежите не  само за съществуващите компютърни професии, а за бъдещите специалности в сферата на науката и технологиите.

В момента институтът набира учители за школата „SIT Programming School“ в България. Освен преподаватели-професионалисти, такава роля могат да поемат и студенти и софтуерни специалисти.

Преподавателите от школата „SIT Programming School“ работят по гъвкав график, обичайно през делничните дни от 15:30 до 20:15 часа, а през почивните дни – от 9:15 до 20:00.

За желаещите да станат преподаватели в началното ниво, обхващащо 2–5 клас, не се изискват специализирани знания и умения от сферата на програмирането. Тук основна роля има желанието за работа с малки деца. Средното ниво, което обхваща младежите от 6 до 10 клас, предполага опит с програмни езици като Python и C++.  Най-високото ниво в школата обхваща децата от 11 клас и за преподавателите е важно да имат не само задълбочени познания в сферата на софтуера, но също и опит в реални проекти, в това число управление на проекти и работа с индустриални ИТ системи.

За да научите повече за  школата „SIT Programming School“ и как да кандидатствате за учител, моля, посетете: https://sitprogrammingschool.wixsite.com/sitprogrammingschool

За SIT

Основан в Шафхаузен, Швейцария, през 2019 г., Шафхаузенският технологичен институт е швейцарска международна образователна и изследователска институция, ръководена от учени от световно ниво. SIT търси начини за справяне с глобалните предизвикателства на съвремието чрез наука, технологии и образование. Проектът разчита на мрежа от индустриални и други партньори, включително най-престижните университети в света и водещи учени в областта на компютърните науки, физиката и бизнеса.

За Якобс Юнивърсити

Якобс Юнивърсити в Бремен е основан през 2001 г. като частен англоезичен университет с нестопанска цел. Оттогава той многократно постига върхови резултати в национални и международни университетски класации. Неговите повече от 1500 студенти идват от над 110 страни. Изследователските проекти в Якобс юнивърсити се финансират от Германската изследователска фондация или от Рамковата програма на Европейския съюз за изследвания и иновации и от водещи световни компании.

От септември 2021 г. JUB е придобит от SIT.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.