30 януари

30 януари: Създаден е първият компютърен вирус

Драги читатели, представяме ви технологичните събития през годините от днешния ден 30 януари.

30 януари 1982 г.

Ричард Скрента

Съставен е първият компютърен вирус. Неговият създател е Ричард Скрента. Вирусът е дълъг 400 реда и имитира буутваща програма за Apple, наречена Elk Cloner. Скрента е създател и на търсачката Blekko. През 2015 година тя е придобита от IBM и е интегрирана в техния Watson. Той представлява компютър, отговарящ на въпроси на естествени езици. От 2013 година до момента Watson се използва в медицината за лечение на ракови заболявания на белите дробове.

30 януари 2007 г.

Windows Vista

Майкрософт пуска на пазара Windows Vista. Нейното представяне е на 22 юли 2005 година, макар разработката ѝ да приключва през следващата 2006 година. 30 януари 2007 година е официалната дата, на която операционната система излиза за продажба в целия свят.

30 януари 2013 г.

Naro-1

Naro-1 се превръща в първата ракета носител, изстреляна от Южна Корея. Конструирана е от изследователския институт по въздухоплаване на Корея. Ракетата е наименувана на космическия център, от който е изстреляна – Наро, и може да извежда в Космоса спътници с маса до 100 килограма.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg