Snapdragon865
Snapdragon865

Какво е новото в Snapdragon 865?

Новото в Snapdragon 865 не е фокусирано толкова върху водещи clock показатели в първата до петата минута, колкото до стабилност, устойчивост и разнообразие на показателите и възможностите.

За процесор, чието планиране е започнало още през 2016 г., си личи, че Qualcom са наясно както с развитието на бранша и производителите в близкото бъдеще, така и с потребностите на разработчиците и крайните потребители.

Snapdragon865
Snapdragon865

Накратко, показателите могат да бъдат представени така:

Snapdragon 855 Snapdragon 855+ Snapdragon 865
CPU Core Kryo 485, Octa-core CPU Kryo 485, Octa-core CPU Kryo 585, Octa-core CPU
CPU Architecture 1x 2.84GHz (Cortex A76) 1x 2.96GHz (Cortex A76) 1x 2.84GHz (Cortex A77)
3x 2.42GHz (Cortex A76) 3x 2.42GHz (Cortex A76) 3x 2.42GHz (Cortex A77)
4x 1.8GHz (Cortex A55) 4x 1.8GHz (Cortex A55) 4x 1.8GHz (Cortex A55)
CPU Clock Speed Up to 2.84GHz Up to 2.92GHz Up to 2.84GHz
Process Technology 7nm FinFET 7nm FinFET 7nm FinFET
GPU Adreno 640 Adreno 640 Adreno 650
DSP Hexagon 690 Hexagon 690 Hexagon 698
ISP Spectra 380 Spectra 380 Spectra 480
Camera Capability Up to 192 MP Up to 192 MP Up to 200 MP
Video Capability 4K HDR @ 60FPS 4K HDR @ 60FPS 8K @ 30 FPS, 4K HDR @ 60FPS, 4K @ 120FPS
Charging Quick Charge 4+ Quick Charge 4+ Quick Charge 4+
Modem X24 LTE X24 LTE X55 5G Modem
2 Gbps Peak Download 2 Gbps Peak Download 7.5 Gbps Peak Download
316 Mbps Peak Upload 316 Mbps Peak Upload 3 Gbps Peak Upload
WiFi Support Wi-Fi 6-ready Wi-Fi 6-ready Wi-Fi 6 -ready
 • Vulkan 1.1 API support
 • HDR gaming (10-bit color depth, Rec. 2020 color gamut)
 • Physically Based Rendering
 • API Support: OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0 FP, Vulkan 1.1
 • Hardware-accelerated H.265 и VP9 decoder
 • HDR Playback Codec support for HDR10+, HDR10, HLG and Dolby Vision ®
 • LPDDR5 @ 2750 MHz или LPDDR4 @ 2133 MHz
 • Платформата ще подържа до 16GB
 • 6 МБ кеш за процесора и още 3 само за AI (Hexagon 698 + Кryo & Аdreno)
 • Qualcomm твърдят, че са добавили цялостна система за изолирането на вътрешния достъп на данните дори между отделните процесори. Евентуалната поява на зловреден софтуер без правилното ниво на позволен достъп няма да може да открадне нито периферия/сензори, нито данни, от която и да е от паметите дори на ниво ядро (в тясна разработка с Гугъл за Андроид). Остава обаче един интересен въпрос:

Новото в Snapdragon 865 на база голите цифри на практика дали е надминало Apple Bionic 13?

SNAPDRAGON 865 vs APPLE Bionic 13 (CPU)

Когато миналата година SD 855 беше пуснат, имаше 45% по-добри резултати от предшественика си SD 845. SD 865 се представя едва 25% по-добре спрямо SD 855. Но още преди 3 години, с планирането на SD 865, основната цел е била друга. На специален тестови телефон на Qualcom са постигнати следните няколко резултата:

QRD SD865 iPhone 11 Pro Max
CPU 36.6 40.0
MIXED 22.6 21.0
GPU 16.9 14.5
TOTAL 1:16.2 1:15.5

 

qualcomm snapdragon 865 vs apple a13

На теста на едно ядро все още A13 си остава ненадминат
SD 865 е почти със същите резултати на А13.
AnTuTu 8 тест на SD 865, A13 и SD 855

 

Както се вижда, при някои тестове SD865 e по-добър от А13Но нито на Apple, нито на Qualcom целта им е да гонят високи резултати, лишени от смисъл и предназначение. И в двата лагера гонят конкретни цели спрямо техните разбирания какво им трябва на потребителите и разработчиците. Например Qualcom сериозно са наблегнали на подобряването на AI възможностите.

AI подобрения

Новото в Snapdragon 865 не може да подмине тренда с изкуствения интелект, който е тясно свързан с цялата платформа и обогатява всеки нейн аспект. Oт разпознаването на глас, АR, Photo Tracking, та чак до консумацията на ток.

 • Гласово разпознаване

Много хора дори не подозират, но когато диктуват, реално досега информацията се прехвърляше на клауда, откъдето след сравнителен анализ се връщаше резултатът. Сега вече, благодарение на AI разширената и подобрена функционалност – по-мощната Machine Learnging (ML), това ще се случва на телефона локално с възможност за превод в реално време.

 • Допълнителeн SDK support за AI, което например е добре дошло за ефективното адаптиране на SENSEI – AI engine на Adobe за ефективно използване на AI hardware на Snapdragon
 • Android Security API
 • възможност за съхранение и използване на кредитни карти и лични документи (вкл. електронна лична карта и шофьорска книжка).

 

Новости за камерите

Новото в Snapdragon 865 не свършва дотук – ето някои от другите интересни новости:

 • Поддръжка на няколко HDR стандарта, допринасящи за повече нюанси -> левият телефон е 855, а десният е 865
В ляво е SD855, а в дясно – SD865
В ляво е SD855, а в дясно – SD865

 

 • Подобрен процесор за обработка на изображенията. Spectra 480 може да прави 64 мегапикселови снимки, ДОКАТО снимате вашето видео, или да правите 720p slo-mo с 960 кадъра в секунда, без да имате досадното ограничение от 5 секунди като SNAPDRAGON предшествениците.

  High Efficiency Image Format с много от ползите му

 • EVAEngine for Video Analytics – мястото, където се анализира изображението и се създават depth maps (дълбочинни карти – черно бяла версия на изображенията, която оказва кое колко е близко) за буке (размазаното не на фокус поле), както и семантично зоново сегментиране (дреха, кожа и др.) в реално време и обекти се идентифицират от предефинираби тип обекти като куче, цвете, човек, дете, паметник. На картинката се вижда в реално време как изкуственият интелект разпознава идентифицира фигури и ги категоризира по цветове.
Семантичното сегментиране е изключително полезно за приложения, които оправят кожата ни на снимки или видео в реално време. На снимката в синьо са обекти от тип автомобил. В червено са обекти от тип хора. Именно това разпознаване (семантично сегментиране) заедно с разчитането на пътни знаци ще в основата на автопилотите на камиони и автомобили от близкото ни бъдеще

 

 • HEIF engine е мястото, където се случва компресията на видеата и изображенията и се стиковат с всякаква допълнителна информация, като мета данни (GPS координати, EXIF данни, всякаква служебна информация на отделните приложения, дълбочинните карти, alpha маски и др.) Например приложение, което прави каталог на апаратаменти със снимки, може директно в мета-данните да опише, че снимка #1 e холът, а снимка #2 e кухнята и когато някой потребител иска да разгледа само кухните на няколко апартамента, приложението да извади само снимките на кухните, независмо във всеки апартамен в каква поредица са били заснети. Принципът е подобен на на MKV контейнера: няколко вида информация са в един файл. HEIF (High Efficiency Image Format), има различни видове мета-данни и суровото изображение. В комбинация новостите в AI вече ще снимате веднъж и впоследствие ще си слагате буке. На картинката  има координати къде е заснета оригиналното изображение и дълбинна карта. На базата на първите две може да се направи трето изображение със силно изразено буке (размазания фон с играчките), Но ако искате да пратите на бабите и дядовците на бебето снимка, където по ясно се виждат подарените от тях играчки и пак снимката да е про, просто ще направите втора версия с по-слабо буке.

 

В HEIF могат да има няколко варианта на една снимка, гео кординати, дълбочинна карта, семантично сегментиране и всякаква служебна на приложенията информация

 

 • 2 гига пиксела за секунда дава възможността за видео
 • @ 120 FPS
 • Благодарение на AI вече при (примерно) 3 камери за широко, теле или макро прехвърляне между трите камери да става плавно и автоматично
 • Проследяваме в реално време на зони като дрехи и кожа и идентифицирането на обекти в кадър – семантично сегментиране – чистене на кожа от пъпки и замърсени пори
 • Фотореалистични ефекти в реално време и графични аватари (за пример приложението loonies)
 • Computational photography – 5 камери действащи като една.
 • Augmented reaility – така наречената разширена или добавена реалност спомага за анализ на средата и добавяне на информационни потоци в реално време
 • 9 пъти повече фокусиращи точки
 • Специализирани енджини за премахване на шум от изображенията

По-добър Gaming  & Streaming благодарение на нов GPU & WiFi 6

 • Директен Google play GPU drivers download, без да се чака имплементациите на производителят на самият телефон
 • Графичните възможности включват възможност за 144 Hz опресняване. При подобна поддръжка директно от платформата се очаква, че може да стане по-масова и на по-нормална цена.
 • Multipile dynamic Light & shadows– по-правилно светло-предаване върху обекти и съответно правилно предаване на сенките. Това са два отделни процеси.
 • Planar reflections Отражение върху различни повърхности комбинирано с всички ефекти като Motion Blur and HDR Mapping
 • Game smoother – автопрекофингуриращ се за максимални резултати през цялото време
 • Освен 10 битов HDR гейминг експириънс
 • 3D десктоп графично пресмятане
 • DoF пресмятане
 • Х55 и sub 6 mm вълни включващо поддръжка на дългоочакваното OFDMA (динамично тясно канализиране за поддръжка на повече потребители към един Access Point – полезно за зали, гари, стадиони).
 • Uplink multi-user MIMO полезно за по-качествен стриймване

Кой ще е първият….

Първият телефон се очаква да е Xiaomi Mi 10 с може би 108 мегапиксела, 65W зареждащо за 35 мин. у-во. и 4800 батерия. Не са точно максималните показатели на платформата, но по-късно би трябвало да се появат и сравнително новата гейминг ниша с по-мощните разработки.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Дико