Земята е плоска

Reddit предлага на вярващите, че Земята е плоска, пътуване в Космоса и ефирно време

Вярването, че Земята е плоска и че целта на световното правителство е да ни мами за сферичната форма на планетата, изненадващо добива все по-широка аудитория. Все пак, за щастие, повечето хора все още се придържат към класиката с почти кръглата планета. Трудно е да се повярва в обратното предвид снимките от Космоса и физическите доказателства.

Но не всеки смята така

Кристин Гарууд, автор на „Плоската Земя: Историята на една скандална идея“, твърди, че е „заблуда на историята“ вярването от Античността до Тъмните векове, когато хората са гледали на планетата ни като една чиния. И са били изключително разочаровани, когато Христофор Колумб успял да достигне до Америка, без да падне от ръба на света.

„С малки изключения, никой образован човек в историята на западната цивилизация от Средновековието и до днес не смята, че Земята е плоска“, казва историкът Джефри Бъртън Ръсел през 1997 г.

Известният учен Стивън Джей Гулд пише през същата година, че „никога не е имало период на съмнение сред учените“. Гръцкото знание за сферичността на небесните тела всъщност никога не изчезва и всички средновековни образовани хора приемат заоблеността на Земята като утвърден факт на космологията.

Църквата казва, че Земята е плоска, но знам, че е кръгла, защото видях нейната сянка на Луната. И имам повече вяра в сянката, отколкото в Църквата.“ Фернандо Магелан (1480-1521)

С възхода на научния рационализъм, който сякаш подкопава авторитета на Библията, някои мислители решават да започнат атака срещу фактите. Английският изобретател Самюъл Бърли Роуботъм (1816-1884 г.) приема псевдонима Паралакс и основава новото училище за „Зететична астрономия“ (което означава „скептична“ от древногръцкото zētētikós, „крайно любознателен“). Ученият обикаля Англия, като твърди, че Земята е стационарен диск и Слънцето е само на 400 мили. През 1870 г. Джон Хампдън пише за плоската Земя и описва Исак Нютон – автор на теорията за гравитацията, като „пиян или луд“. Идеите на Хампдън, като тези на повече поддръжници на теорията, се основават на религията: много от доказателствата на теория идват от Светото писание.

Идеи

Науката и религията обаче се сблъскват постоянно. Защо някои хора все още вярват, че живеем на плоска планета?

Има достатъчно доказателства, които успешно опровергават тази теория. Как да завършим този дебат веднъж завинаги? Потребителите на социалната мрежа Reddit тази седмица излязоха с доста интересна идея. Като например да се направи риалити шоу. Според тях трябва да бъде изпратена експедиция, която да се опита да ни покаже „ръба“ на света.

Само че тези, които подкрепят теорията на плоската земя, са убедени, че не е възможно да се достигне „край“. Те казват, че „краят на Земята“ всъщност е блокиран от масивна стена, съставена от лед. Тя пък от своя страна се охранява от военните.

Както предполагат потребителите на Reddit, може би групата на Flat Earth Society трябва да бъде откарана на Северния и Южния полюс. Така ще се увери, че небесното тяло, на което пребиваваме, не е плоско и няма „край“.

Други хора в социалната мрежа пък директно предлагат да изпратим вярващите в тази теория в Космоса, за да видят планетата отстрани. Но това може би е по-скъпото решение.

Споделете с Technology.bg какво е вашето виждане по темата – има ли логика в теорията за плоската Земя и как можем да убедим поддръжниците ѝ в противното?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.