Flat Earth Society
Flat Earth Society вярва, че земята е плоска. Спомнете си за гениалните идеи на Сър Тери Пратчет и историите му от света на диска. Източник: iflscience

Flat Earth Society. И все пак тя е плоска… като палачинка

Може би не подозирате в какъв световен заговор живеем. Има една учудващо голяма група хора, които могат да ви отворят очите – The Flat Earth Society, или „Обществото на плоската Земя“. Да. Правилно предполагате. Това са хора, твърдо убедени, че Земята е плоска като палачинка, но пък NASA прави всичко по силите си, за да хвърли малко космически прах в очите ни с тонове преправени снимки и fake news (фалшиви новини). Едно от „доказателствата“, които флатъртерите посочват в подкрепа на своите идеи, е неотдавна наблюдаваното пълно слънчево затъмнение. Защо и как – вижте. 

Flat Earth Society – в началото

Съвременните теории за плоската Земя произлизат от идеите на английския писател Самюел Роуботъм, който живее през 19-ти век. Според концепцията на Роуботъм и книгата му “Земята не е кълбо”, всъщност Земята е плосък диск. В центъра му се намира северният пояс, а по краищата – огромна стена от лед, наречена Антарктика. (Тук на феновете на „Игра на тронове“ им е позволено да поемат дълбоко дъх.) Според същите теории Слънцето и Луната са отдалечени едва на около 4,800 километра от Земята, а “Космосът” е на около 5000 километра над Земята.

Стената в "Игра на тронове"

При публичните дебати последователите на Роуботъм използват псевдонаучни аргументи, които обаче в съвременния свят на Youtube, многобройни форуми и социални мрежи успяват да достигат до отчайващо широк кръг от хора.

Света на плоската земя
Светът на плоската Земя

Flat Earth Society има привърженици по цялото земно кълбо (прочети пак това изречение)

Флатъртърите днес са из целия свят. През 1956 г. друг Самюел, този път с фамилия Шентън, създава официално „Международното общество на плоската Земя“. Когато се появяват първите сателитни изображения на Земята, Самюел отбелязва: “Лесно се забелязва как подобни фотографии могат да заблудят нетренираното око”. През следващите десетилетия, изпълнени с научни открития, Flat Earth Society бележи ръстове и спадове в бройката на привържениците си. И все пак официално регистриралите се са хиляди. През 2004 г. Обществото се сдобива с активен форум, а през 2009 г. – с модерен уебсайт с публикувана „литература“ за плоската Земя и собствено уики.  

Плоската Земя и пълното слънчево затъмнение

Едва ли сте пропуснали новината, че тази седмица от територията на САЩ можеше да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Седмици преди то да се случи, флатъртъри по различни форуми метафорично потриваха ръце, очаквайки, че точно този феномен ще докаже окончателно теориите им. Според тях именно затъмнението е нещото, което обезсмисля идеята за хелиоцентричната ни система (т.е., че Слънцето, а не Земята са в центъра). Човек би сметнал, че буквалното наблюдение на това, как Луната закрива Слънцето, ще убеди всеки, че Земята се върти около Слънцето, а Луната – около Земята. Не и Flat Earth Society. В социалните мрежи привържениците им посочват, че това са били специални ефекти.

 

Flat Earth Society в Туитър
Flat Earth Society в Туитър

 

Според много привърженици на плоската Земя, причината да се препоръчва да не гледаме към Слънцето директно с незащитено око по време на затъмнение е, за да ни манипулират по-лесно. „Ако затъмнението е истина, защо не може да го наблюдаваме с просто око“ – отбелязват неколцина в Туитър.

Не е ясно колко от почитателите на тази теория за опазили зрението си след затъмнението, ако са наблюдавали небето с просто, ама много просто око.

Всъщност два аргумента са водещи в реториката на флатъртърите

1. Пътеката на затъмнението

Ако знаем, че Земята се върти от запад на изток, то сянката би трябвало да преминава по Земята от изток на запад – както и Слънцето се движи по небето. На пръв поглед това може би озадачава някои хора. Все пак е важно да осъзнаем с каква скорост се движат Земята и Луната. Според силно ненавижданите от флатъртърите учени от НАСА, Луната, движеща се на изток, обикаля Земята с приблизително 3,400 километра в час. В същото време Земята се върти на изток със скорост при екватора от 1,670 километра в час. Това означава, че лунната сянка ще се движи от запад на изток с 1,730 километра в час при екватора.

Аналогично може да си представите движението на две коли. Кола Б подминава кола А по магистралата. Нормално е, ако сте в кола А, да очаквате, подминавайки разни обекти, да виждате движението им от предната част към задната част на колата. Понеже кола Б ви подминава, ще я видите как се движи от задната част към предната. Логиката е простичка.

2. Размерът на лунната сянка върху Земята

Според флатъртерите лунната сянка, проектирана на Земята,  трябва да е по-голяма от самата Луна. „Учените“ от това специално общество провеждат експеримент с фенерче, осветяващо монета към стената. Като движат монетата по-близко или по-далече от фенерчето, сянката ѝ продължава да изглежда по-голяма от самата монета. Все пак в случая на пълното слънчево затъмнение има няколко основни разлики. Слънцето разпръсква светлина във всички посоки и е в много пъти по-голямо от Луната. За да се проведе акуратен експеримент, източникът на светлина не трябва да е фенерче, а масивно пространство, разпръскващо светлина, отдалечено изключително много от монетата и от стената.

 

От друга страна, рационалните аргументи често са безсмислени сред поддръжниците на Flat Earth Society. Мнозина от тях открито вярват, че затъмнението е холограма, проежектирана в небето, за да заблуди хората.

Ако сте впечатлени и искате да научите повече за теориите на плоската Земя, препоръчвам ви следното видео (на английски):

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Таня Гатева