Виртуален тур би ви позволил да разгледате Лувърът през нощтта

Виртуален тур в музея. Топ 7 места, които те чакат

Нямате време за музеи? Няма проблем! Не обичате времето да ви притиска, да се блъскате в навалицата, или не харесвате особено хората като цяло – няма проблем! Изберете виртуален тур и никой няма да може да ви попречи да посетите някои от най-зашеметяващите музеи в света, докато седите комфортно на дивана вкъщи с лаптоп пред вас.

Ето и нашата препоръка за виртуален тур в 7 музея, които да посетите в свободното си време. Нека си направим една малка обиколка на света, без да се отказваме от удобството на климатика:

Виртуален тур в Лувъра

Къде крие загадъчната си усмивка Мона Лиза – шедьовърът на Леонардо да Винчи? Да, точно така – в Лувъра. Какъв е шансът да я разгледаме в детайли и да й се насладим на спокойствие дълго и продължително по време на екскурзията си до Париж? Ами, честно казано, клонящ към нулата. Лувърът е постоянно изпълнен с народ, а да разгледаш всичко отнема дни, ако не и седмици.

Има един вариант, който ще ви спести нерви, време и… пари. Насладете се на 360 градусова обиколка на някои от най-популярните експозиции онлайн. Към момента на сайта на музея можете да разгледате „Египет“, „Галерията на Аполон“ и „Средновековният Лувър“.

Към виртуалния тур! 

Тълпа туристи пред портрета на Мона Лиза в Лувъра

 

Виртуален тур в Ермитажа

От Париж се отправяме към Санкт Петербург. Усетете абсолютната красота и величие на този музей. Основан през 1764 година от Екатерина Велика, днес той е най-големият музей в Русия, както и един от най-големите и старите в света. Колекцията на Ермитажа е съставена от над 3 милиона творби на изкуството и артефакти на световната култура. Сред тях са скитски и византийски художествени изделия, картини на Ел Греко, Гоя, Веласкес, Рембранд, Пикасо и много от най-прочутите автори в света.

За тура – кликнете тук.

Зимния дворец, централната част от Ермитажа
Разходете се с из Ермитажа от уюта на дома си Източник: www.hermitagemuseum.org

Британският музей

Следваща спирка – Лондон.

Попадаме в Британския музей, където всеки може да намери нещо според интересите си – невероятните скулптури, донесени от Партенона в Атина, мумии от Египет,  Розетският камък, благодарение на който разчитаме какво са писали древните египтяни… Вижте съкровището на Оксус – изящни златни и сребърни предмети от апогея на Персийската империя, и още безброй много забележителни експонати. За година Британският музей приема повече от 6 милиона посетители, така че една персонална виртуална разходка може би съвсем не е за изпускане. Ето тук, благодарение на Google Street View.

Бритнският музей е още едно чудесно място, където да се разходите виртуално

Музей Соломон Гугенхайм в Ню Йорк

Пренасяме се в САЩ – във впечатляващата сграда на архитекта Франк Лойд Райт. Проектирана като спирала – по-тясна към основата и по-широка към върха, сградата на музея е много интересна за разглеждане с Google Street View. Спуснете се по спиралата – ето тук.

Шедьовърът на Франк Лойд Райт - „Соломон Гугенхайм“
Шедьовърът на Франк Лойд Райт – „Соломон Гугенхайм“ Източник: www.guggenheim.org

 

Шпионският Музей

Защо да не скокнем за секунди до Вашингтон. Не очаквайте от Музея на шпионите да ви покаже измислени джаджи от филми ала  Джеймс Бонд. Не, това е мястото, където ще видите съвсем истинските неща, използвани от международни шпиони през годините. От машини за криптиране, през фалшиви пари, скрити оръжия, миниатюрни камери, радио предаватели и приемници, до специални тайници, за които дори не сте предполагали. Хвана ли ви параноята и усещането за световна конспирация? Освен 360-градусова панорама на предвождан виртуален тур, музеят предлага и много експозиции, достъпни за разглеждане онлайн.

Започнете тура тук.

Шпионския музей във Вашингтон е изключително интересен Източник: Washington.org
Шпионският музей във Вашингтон е изключително интересен Източник: Washington.org

 

 

Национален музей по естествена история във Вашингтон

Най-големият музейно-изследователски комплекс в света – Смитсониън – всъщност са 19 музея, където кураторите знаят много добре как да представят изложбите си по-възможно най-интересен начин. Националният музей по естествена история е вероятно черешката на тортата сред всичките институции под шапката на Смитсониън. Най-посещаваният музей по естествена история в света и третият най-посещаван музей в света, днес той е достъпен и онлайн.

Хвърлете поглед тук.

Националният музей по естествена история във Вашингтон, Окръг Колумбия
Националният музей по естествена история във Вашингтон, Окръг Колумбия Източник: naturalhistory.si.edu

 

Музеят на теракотената армия в Китай

Повече от 8000 теракотени войници ви чакат, за да ги разгледате. Ако скоро нямате път към планината Лишан в китайската провинция Шънси, но пък искате да разгледате „по-отблизо“ една от главните забележителности на Китай – Теракотената армия, кликнете тук.

Разходи се между войниците от Теракотената армия
Разходи се между войниците от Теракотената армия

Все по-възможно става да посетим всяко едно място по земното кълбо. Надяваме се, че добре сте си попътували днес – без дори да ставате от бюрото. А може би сега е време за една студена бира, както и да помислите къде е следващото място, до което ви се пътува – виртуално или реално.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Таня Гатева