Гаечен ключ - първият обект създаден в космоса с 3D принтер

Първият обект, създаден с 3D принтер в Космоса, е гаечен ключ!

Знаете ли, че…

Първият обект, проектиран на Земята и създаден в Космоса, е гаечен ключ. При това е изпратен по e-mail.

През ноември 2014 г., по време на разговор астронавтът Бари Уилмор от Международната космическа станция споменава, че се нуждае от специфичен гаечен ключ. Случайно това чува Майк Чен, който е и основател на американската компания Made In Space. Малко преди тази случка същата компания е създала прототип на 3D принтер в Космоса, специално за Международната космическа станция.

До този момент 3D моделите от прототипа били създавани на Земята и след това изпращани до станцията с товарни модули. След споменатия разговор дошла идеята, че необходимият гаечен ключ може да се моделира в CAD и да се изпрати до станцията по цифров път, а именно – чрез e-mail. Тъй като цифровите данни в Космоса пътуват със скоростта на светлината, този метод е в пъти по-бърз от стандартния пренос с товарни модули, използван дотогава.

Ето и снимка на Бари Уилмор, който държи в ръцете си гаечния ключ, създаден с 3D принтер. В днешно време се създават доста интересни неща, благодарение на 3D принтерите. Такива са  3D принтираните корали3D лещи за роботи и още много други.

Свали като WallPaper (Full HD)

Бари Уитмор с първият обект, създаден в космоса - гаечен ключ

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)