Джак Ма

Основателят на Alibaba Джак Ма се оттегля догодина

Джак Ма, основател на огромната китайска компания Alibaba Group, официално обяви оттеглянето си, което ще се случи на 10-ти септември 2019 година. 54-годишният предприемач разкри, че Даниел Джън ще заеме управлението като председател на корпорацията. А самият Ма ще остане в борда на директорите до 2020 г.

Визия

В отворено писмо до своите служители, акционери и клиенти, бизнесменът говори за количеството време и енергия, които изисквал изборът на новия му наследник.

„Учителите винаги искат техните ученици да ги надминат“, каза Джак Ма. „Разумното нещо, което трябва да направя за мен и фирмата, е да позволя на по-младите, по-талантливи хора да поемат ръководни роли, за да наследят нашата мисия“.

Той отбеляза, че компанията е започнала плавен преход към тази промяна още през 2013 г., когато Джън пое ролята на главен изпълнителен директор. Ма посочи силното партньорството в Alibaba и „баланса между системата, хората и културата“ като най-силните човешки активи на компанията.

След като Ма официално напусне корпорацията, той планира да се съсредоточи върху фондацията си. Тя е ангажирана с подпомагане на образователната система в селските райони в Китай.

Наследникът

Малко се знае за счетоводителя по професия Даниел Джън. Но той ще трябва да напусне сенките, грабвайки юздите на технологичния гигант за 420 млрд. долара.

Компанията добави около 200 милиарда долара към пазарната си стойност, откакто той стана изпълнителен директор, и сега инвестира в доставка на храни и офлайн продажби на дребно и навлиза в Югоизточна Азия. Съществено е, че Джън отговаря за платформата за търговия на дребно Tmall, която се превърна в едно от най-значимите занимания на Alibaba.

Но той наследява и някои предизвикателства. Въпреки нарастващите продажби, маржовете на печалбата на Alibaba бяха изтласкани от нарастващата конкуренция и големите инвестиции. Акциите се понижиха с повече от 10% тази година, след като достигнаха връхната си точка през юни.

Световната търговска война също пречи на амбициите за международно разширяване, включително и в САЩ.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.