ИЗГУБЕНИ В ОБИДАТА

Прекрасната чернокожа Зоуи Салдана играе зеленокожата геройня Гамора от вида Зен - Уберис. Цветнокожа играе цветнокожа… Объркан съм! Различни цветове са. Да се обидя ли? Ами ако бяла косплейърка я “Green Face”-не? EuroCosplay – will you allow it? Ще го позволите ли?
LivanArt IG post
…исках да покажа на всички, че можете да бъдете, който искате. Спечелих френската купа за косплей само с една цел: да направя Пайк истински…
…Моята цел: да вдъхновявам хората да надхвърлят своите граници….

Преди няколко дни едно от големите косплей събития взе странно решение,та даже си промени и правилата. Нa EuroCosplay цяла Европа изпраща своите победители,д които да излъчат краен финалист. Те обаче, изгубени в обидата, забраниха на френската представителка да участва със създадения от нея косплей за 3000 евро. Причината: защото e с грим, който според някои я прави цветнокожа (Black Facing) като героя ѝ Пайк. Ако не знаете кой е Пайк, вижте следното видео.

ИЗГУБЕНИ В ОБИДА поТА

Изгубени в обидата е алегория на „Изгубени В Превода“. Филм за неизказаното казано. Или когато мълчанието казва всичко.

Изгубени в обидата обаче, ЕuroCosplay, не си замълчаха.

EuroCosplay изгубени в обидата
Изгубени в обидата EuroCosplay не си замълчаха…

Чуваме и оценяваме всичките ви притеснения относно костюма на един от нашите финалисти. Искаме да потвърдим, че този косплей няма да се появява в събитието и бихме искали да се извиним за всяка причинена обида.

Но това не е всичко:

Бихме искали също така да потвърдим, че в момента преразглеждаме всички правила и условия, за да сме сигурни, че това няма да се повтори.

Проблемът не е в интерпретацията, че нещо е обидно. Бедата е в ограничаването на свободата на избор на косплеърите какво да представят! Не е за вярване – случва се не в пуританска Америка, а в Европа!

Изумителният парадокс „Изгубени В Обидата“ или как либерасти мутират до крайни консерватори. Няма логика да сме хем толерантни – присъща либерална нагласа към различните, а същевременно да сме хипер чуствителни, заради което да искаме да се ограничаваме в традициите на добрите стари консерватори. А очевидно себепротиворечащото вече е парадокс. Но нещата могат да станат още по-тревожни:

АБСУРДЪТ НА КАЗУСА COSPLAYER vs ГЕРОЙ

Целта на косплей-а е да имитира до съвършенство даден герой.  Да си избере, който и да е измислен (fictional) гейминг, аниме, манга, филмов, дори литературен герой и да го пресъздаде максимално точно. Не само визуално, но и като поведение. Независимо от раса, пол, вид (елф, трол, джуджета, онова зеленото…), цвят на кожата (пълно е с герои със зелена кожа), и др.

Колкото по-диаметрално различен е човекът, пресъздаващ героя, толкова по-добри умения трябва да покаже, за да успее да спечели. Ако това не е същността на истинското косплей предизвикателство, не знам какво би било.

чернокожа Зоуи Салдана играе зеленокожата геройня Гамора
Прекрасната чернокожа Зоуи Салдана играе зеленокожата геройня Гамора от вида Зен – Уберис.
Цветнокожа играе цветнокожа… Объркан съм! Различни цветове са. Ами ако бяла косплейърка я “Green Face”-не? EuroCosplay – will you allow it? Ще го позволите ли?

Това е повече от достатъчен аргумент за ЕuroCosplay да пропусне автоцензурата, която си самоналожи – на себе си, на Alice Livanart и на всички европейски косплеъри, включае българските.

Едно е да не позволяваш голота и истински оръжия на подобни мероприятия. Добрият вкус и безопасността го изискват.

Друго е да признаваш расистки или сексистки нападки. И да се правиш на ударен и да отричаш съществуването на плеяда от обидни (за някого) герои. Това не е конкурс за роля във филм. И още по-малко е Холивуд.

Огромни Очи от 1959та насам
Забраната е равносилна на това да бъдат забранени всички манга и анимета заради стилизацията на „огромните очи“ на повечето азиатски герои (oт 1959 насам).

Забраната е равносилна на това да бъдат забранени всички манга и анимета заради стилизацията на „огромните очи“ на повечето азиатски герои (oт 1959 насам).

И така в „гоненето“ на полит-коректното се стига до парадокса „Изгубени В Обидата“. Има толкова провокативни детайли в много герои, които, който и да ги играе, може да обиди някого.

А ПО ДЯВОЛИТЕ, ТРЯБВА ДА ИМА ОБИЖДАЩИ ГЕРОИ!

Те са квинтесенцията на много истории. Те будят асоциации и емоции. Tе са производно на стереотипите и рефлексия на собствените ни граници. Те съществуват, за да се запитваме кое е неправилно и опасно. Потърсете и ще се учудите колко много има. И колко различни неща са обидни за различните хора.

Можем да започнем с Лара Крофт (1996 – 2018)  или Лолита (1955)?

Или… Deadpool (версията 2016)

Дедпул 2016
Български косплейър с готов костюм на един от най-големите, но и обичани полит-некоректни задници в историята на Холивуд
Lamar Davis from GTA 5
Ламар Дейвис от GTA 5 (2013) e събирателен образ на банален расистки стереотип на афроамериканец, чийто клиширани глупости карат протагониста да го спасява непрестанно
Принцеса Прасковка
Принцеса Прасковка във франчайза Super Mario Bros (от 1985), като жената-трофей
Motoko Kusanagi от GITS SAC
Външният вид на култовата Motoko Kusanagi от Ghost In The Shell Stand Alone Complex (2002-2005) има целия потенциал да обиди милиони (феминист(к)и)

 

Спирам да споменавам повече cyberpunk герои… Иначе ИНТЕРНЕТ ще ми се обиди.

И ТРЯБВА ДА ИМА COSPLAYER-И, КОИТО ДА НИ НАПОМНЯТ ЗА ТЯХ

Някой някъде и някога е измислил версия на герой. И сега някой косплейър (без значение кой – стига да е добър!) може да ни припомни за неговото съществуване. Косплеърите трябва да имат свободата да изберат, за да пресъздават максимално точно. #CosplayFreedom

Иначе всички можем да се обличаме като Мики Маус и напълно да обезсмислим кънвеншъните за косплей! Чехите вече бойкотираха EuroCosplay.

Predator като малцинство
Българският косплейър Атанас Бакалов пресъздава:
«представител на малцинство, дошло на земята, чийто културни разбирания се разграничават от тези на земляните, поради което е подложен на жестоки гонения в целият Predator (franchise). »
Ако продължим да сме изгубени в обидата, нищо чудно някой ден сме свидетели на подобно обобщение.
Снимка: Виктор Минчев

Какво е вашето мнение по темата? В този случай имаме две подходящи групи – Споделете с нас в Гейминг Зона и КиноЗона!

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Дико