GDDR6 чип на Micron

Micron е започнал масово производство на GDDR6

Както Ви съобщихме преди година, американската корпорация Micron Technology Inc. – един от най-големите производители на памети, обяви, че е започнал масово производство на GDDR6. GDDR6 е следващата генерация VRAM, която се очаква да замени използваните сега GDDR5 и GDDR5X. В изявлението на Micron Technology се уточнява, че се произвеждат 8Gb (Gigabit), или иначе казано- 1GB (Gigabyte) чипове.

Кои са Micron Technology Inc.?

Micron Technology Inc. е основана през далечната 1978 година в щата Айдахо, САЩ. Компанията стартира като производител на полупроводници. Първата голяма и важна стъпка на Micron Technology е производството на 64K DRAM чип през далечната 1981 година. Силните години на Micron започват при сътрудничеството им с Intel от 2005 година. През следващите години компанията участва в придобиването на няколко по-малки компании в сектора, които разширяват още портфолиото и производителните ѝ възможности. От 2015 година насам сътрудничеството по различни проекти с Intel се задълбочава и превръща Micron Technology в един от най-големите производители на RAM, SSD и Flash памети.

Какво е новото в GDDR6 спрямо GDDR5?

GDDR6 обещава голям скок в производителността спрямо GDDR5. В близко бъдеще се очаква да започне производството и на 16Gb чипове. А в по-далечно и на 32Gb. В момента се произвеждат 12GB/s и 14GB/s варианти, работещи съответно на 1,25V и 1,35V. Докато GDDR5 чиповете работят на 1,5V. Президентът на компанията, Андреас Шлапка, сподели в скорошно изявление, че са успели да достигнат скорост от 20GB/s, използвайки GDDR6. Те са постигнали тази скорост като са подали малко по-голям волтаж към чипа. Това е огромна крачка напред спрямо 14GB/s, постигнати от GDDR5X и 8GB/s, постигнати от GDDR5, отново при по-голям от нормалния волтаж.

Това означава, че е вероятно следващите серии видеокарти да могат да комуникират с процесор при скорости близки до 1TB/s. Това е значително повече, отколкото е възможно с всяка друга технология. В момента на челно място е NVIDIA Tesla V100 с HBM2 памет и скорост 900GB/s. По всичко личи, че GDDR6 ще измести напълно HBM2 от пазара поради по-високата си скорост, по-ниска цена и не по-лоша енергийна ефективност.

Това означава ли нови по-добри видеокарти?

Да, това означава нови по-добри видеокарти. Интересно е, че президентът на NVidia, Йен-Зун Хуанг предупреди потребителите да не очакват нови видеокарти „дълго време“. От AMD също нямат планирани нови видеокарти (поне не се знае за такива). Което поставя въпроса „За кого са тези чипове тогава?“. Е отговорът може и да е тук.

инженерна "проба" на NVidia с 12GB GDDR6 VRAM

В reddit бе качена снимка, на която се вижда логото на NVidia и 12 GDDR6 чипът. Видеокартата на снимката е инженерна „проба“. Логично е след като „отбор зелено“ имат инженерни „проби“ да се подготвя пускането на нова видеокарта (или серия) с GDDR6 памет.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Басамаков