GDDR6 през 2017 г. Основно изображение

Micron планува да пусне GDDR6 на пазара тази година

2017-та година се очертава да бъде много интересна по отношение пазара на графични карти. От AMD вдигнаха летвата като обявиха HBM2 памет на новата Vega серия. Но като че ли това не бе достатъчно. Micron изглежда се подготвят да пуснат GDDR6 до края на тази година. Новото поколение памет първоначално беше планувано най-рано за средата на следващата година и трябваше да замени сегашната GDDR5 технология.

Какво ни предстои с GDDR6?

Производителя на памети планува да пусне новото поколение по-късно тази година като повиши скоростта на комуникация до 16Gb/s. От компанията обявиха, че производството ще започне през втората половина на годината, което е значително по-рано от очакваното. GDDR6 ще увеличи скоростта десетократно в сравнение с добре познатата ни и вече поостаряваща DDR3 технология. Това е също така добър скок спрямо миналогодишния дебют на GDDR5X и нейните 10Gb/s. Все пак това няма да успее да надвие общата скорост на HBM2, но е добра алтернатива за останалите производители и потребители.

В следващите месеци AMD ще представи най-новите си графични карти с HBM2 технология. Архитектурата Vega няма да ползва GDDR6, за това може би ще трябва да почакаме и да видим какво ще решат от nVidia по въпроса.

Според запознати и експерти, GDDR6 ще замести напълно GDDR5 до 2020-та година, но не и GDDR5X. Въпреки по-високата скорост, която новата технология ще предложи, GDDR5X ще продължи да се използва в някои графични карти от производителите. Освен по-високите скорости, GDDR6 ще предложи и 20% по-ниска консумация, което е добре дошло за преносими системи като лаптопи.

По-ранното представяне на тази технология изглежда е подтикнато от по-честата подмяна на графични карти в гейминг средите. Статистиките сочат, че геймърите все по-често започват да ъпгрейдват своите машини на всеки три години, вместо на пет, както беше в близкото минало.

Дали ще видим значителен скок в представянето на новите поколения графични карти и по-ниска консумация при мобилните версии? Ще успее ли GDDR6 да се наложи над GDDR5X и HBM2? Предстоят ни интересни времена в средите на технологиите.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.